avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Pierderi apa rece.......
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Pierderi apa rece.......

Buna. In cazul in care ai un ceas care contorizeaza consumul de apa rece, de ce trebuie achitat si pierderile care sunt scrise de asociatia de proprietari? Si sunt taxate suta la suta. De ex. proprietarul are 5mc apa rece , la asociatie apare inca odata 5 mc pierdere. Dar normal, daca ai contor nu ar trebui sa platesti cat consumi? Ca si celor de la Enel, gaz etc.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 10:56, 1 Februarie 2015
Contoarele de apa din apartamente sunt de clasa de precizie B, mult mai scazuta decat clasa de precizie a apometrului general de clasa de precizie C.

Blocul plateste, de fapt, contoarul general.
Contoarele de apartament, fiind de o clasa de precizie scazute, sunt numite mai nou "repartitoare de costuri", asadar daca un contoar arata 1 mc, adica 1000 litri apa, in realitate pot sa fie 1200 litri apa.

Ganditi-va ca problema asta e prezenta in toata Romania.
Nu faceti comparatie cu un contoar de energie electrica care e cu totul altceva.

nu numai diferenta de clasa este devina
aceste diferente apar si de la citirea apometrelor si anume:
- neetanseitati la robineti si vasul wc care nu sunt sesizate de apometru
- data citirii
- rotunjiri de regula in minus (exemplu contorul arata 150,7mc se raporteaza 150mc deci o diferenta de 0,7mc), deci facand o medie se poate considera 0,5mc de apartament mai putin
Intr-o asociatie de proprietari exista permanent diferente intre consumul indicat intr-o luna de apometrul general, cel de la intrare in bloc, si suma apometrelor din fiecare apartament.
Dar intr-o luna consumul pe apometrul general este mai mare decat suma consumurilor din apartamente iar in alta luna poate fi invers.
Asa ca, in anumite limite, aceste diferente pot sa se anuleze de la sine daca se tine evidenta pe mai multe luni si nu numai luna de luna.
La un consum de 1000 metri cubi pe factura am avut in ultimii ani diferente de plus sau minus pana la maxim 150 metri cubi. Pe luna X nu se inchide factura dar pe 2-3-4 luni se inchide. Asta se intampla la noi si proprietarii nu platesc decat exact atat cat indica apometrulo fiecaruia.
Am avut si diferente foarte mari acum 7-8 ani ce sse datorau avariilor pe instalatia de alimentare, cand subsolul blocului era cu apa de 20-30 centimetri s.a.m.d.
Efectuand o reparatie capitala a intregii instalatii de alimentare cu apa prin 2008, de atunci nu am mai avut probleme.
Precizez ca in asociatie avem peste 300 de apometre achizitionate la date diferite, marci diferite, unele vechi de 15 ani, altele doar de cateva luni.. si sigur au clase de precizie diferite poate intre ele dar si intre acestea si apometrul general de la intrarea in bloc ce a fost schimbat la 2-3-5 ani de furnizor.
Asadar, clasa de precizie ori data sau ora citirii apometrelor au o influienta nesemnificativa asupra corelatiei consumului efectiv cu cel facturat. O influienta vizibila poate avea sustragerea apei, defecte ale instaltiei interioare (asa cum s-a atatat mai sus cu etansarea la vasul de la wc...)
Dar nu este admisibil suportarea unui consum dublu fata de indicatiile apometrului din apartament, asa cum se spune in mesajul initial, decat in cazul unei avarii majore pe instalatia comuna de alimentare.
amvirdan a scris:

Contoarele de apa din apartamente sunt de clasa de precizie B, mult mai scazuta decat clasa de precizie a apometrului general de clasa de precizie C.

Blocul plateste, de fapt, contoarul general.
Contoarele de apartament, fiind de o clasa de precizie scazute, sunt numite mai nou "repartitoare de costuri", asadar daca un contoar arata 1 mc, adica 1000 litri apa, in realitate pot sa fie 1200 litri apa.

Ganditi-va ca problema asta e prezenta in toata Romania.
Nu faceti comparatie cu un contoar de energie electrica care e cu totul altceva.




FYI.
Nu are nici o relevanta clasa de precizie a repartitoarelor. Puteti sa va montati repartitorul cu cea mai mare clasa de precizie din lume si situatia ar fi exact la fel.
Aceste, prin lege, sunt considerare repartitoare de costuri si nu contoare. Motivele sunt bine stiute nu are rost sa dezvoltam subiectul.

@grandanat
Daca veti da o cautare pe Google la firme care monteaza contoare de apa, nu veti vedea nicaieri denumirea de repartitoare de apa.

Aceste contoare, carora le mai spunem si apometre, masoara mc de apa, nu altceva. Factura de la furnizori vine pe mc consum global al scarii / blocului.
Cu atat mai mult cu cat utilizatorul vorbeste despre apa rece.

Cat despre apa calda, repartitoarele sunt acele contoare mai complexe care masoara si temperatura apei. In blocuri nu se folosesc repartitoare de costuri la apa calda, ci apometre, contoare care masoara numai si numai mc, nu si temperatura apei..

Alte discuții în legătură

Apometre plus pierderi alex_tz2000 alex_tz2000 Buna ziua! Am apometre apa calda si apa rece. De luna trecuta administratorul a inceput sa puna lunar si o cantitate suplimentara de metri cubi apa rece si apa ... (vezi toată discuția)
Problema citire apometre vio2013 vio2013 Buna ziua!Am o problema cu Asociatia de locatari de care apartin:apartamentele sint dotate cu apometre proprietarii ducind indexul apei la fiecare sfirsit de ... (vezi toată discuția)
Diferente apa calda si apa rece in blocurile contorizate MihaelaVio MihaelaVio Buna ziua! locuim intr-un bloc din sectorul 4 si avem administratie comuna la doua scari. Blocul are contoare de apa rece si apa calda pe apartamente si cu ... (vezi toată discuția)