avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... suspendare stagiu
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

suspendare stagiu

In Legea 51/1995, art 17 alin(3) se specifica "Stagiul se suspenda in caz de lipsa motivata din profesie ori in caz de incetare a indrumarii profesionale fara culpa avocatului stagiar. Perioada de stagiu anterior efectuata se socoteste pentru indeplinirea stagiului."

Iar in Statut, la art. 285 :
(1) Suspendarea se dispune de consiliul baroului, care apreciaza asupra împrejurarilor ce justifica lipsa din profesie, durata suspendarii si întinderea perioadei de stagiu efectuat anterior suspendarii.
(2) Stagiul se suspenda în cazul în care avocatul stagiar ocupa o functie incompatibila cu exercitiul profesiei sau nu îsi exercita efectiv stagiul timp de un an.
(3) Stagiul efectuat anterior întreruperii nu intra în calculul termenului stabilit de art. 17 alin. (1) din lege. "
(adica de 2 ani !)

Intrebare: incetarea contractului de colaborare/salarizare inainte de termen, cu acordul partilor, se subscrie articolului 17 al (3)? Adica, "fara culpa"? Cum este considerata incetarea conventionala? Ce interval de timp poate sa curga pana la incheierea altui contract prin care sa se asigure indrumarea, asa fel incat stagiul efectuat inainte de incetarea contractului sa se ia in calcul? In cazurile prevazute de lege se mai achita taxa de reinscriere in Tablou?
M-ar interesa, mai ales, daca stiti din practica situatii similare, fara continuitate intre contracte, cu o intrerupere de bun-simt (sa zicem de max. o luna) in ce mod s-au finalizat?:)
Cel mai recent răspuns: dana2space , utilizator 21:24, 12 Iunie 2009
Atunci cand eram stagiar si am schimbat colaborarea, mi s-a spus de la barou ca trebuie sa existe continuitate intre contracte si drept urmare nu mi-au primit numai acordul de reziliere la primul contract, desi am spus ca aduc si contractul nou in cateva zile.

Dupa parerea mea, culpa nu poate include acordul dat pentru incetarea contractului de colaborare, ci numai incetarea unilaterala pe motivul culpei stagiarului. Cate vreme legea permite mutuus dissensus, nu poate fi vorba de culpa. Cu toate astea, art. 283(6) din statut prevede ca "Dacă, din orice motive obiective, încetează îndrumarea avocatului titular, toate obligaţiile impuse de lege, statut şi hotărârile consiliului privind îndrumarea avocatului stagiar vor fi preluate de către un alt avocat iar consiliul baroului va sprijini avocatul stagiar în a-şi găsi un îndrumător. Până la găsirea altui îndrumător, stagiul se suspendă. Contractul de formare profesională iniţială va cuprinde în mod expres clauze corespunzătoare". Cu asta cred ca trebuie corelat 17(3), iar nu cu 285(2), care presupune existenta fictiva a unui contract de colaborare dar fara exercitare efectiva.

Ramane problema "motivelor obiective" si daca acordul asupra rezilierii este obiectiv sau nu. Ideea articolului 283 este sa protejeze stagiarul in situatia in care coordonatorul nu isi mai poate indeplini atributiile (moare, e suspendat, sau altceva). Totusi daca nu ai alternativa parca nu iti dai acordul la incetare, nu? Cel putin asta cred ca e conceptia legii. Prin urmare, tind sa cred ca incetarea prin acord nu e un motiv obiectiv.

Asta insa nu inseamna ca stagiul nu s-ar suspenda sau ca perioada anterioara nu ar fi luata in calcul. Inseamna pur si simplu ca nu va fi aprobata de barou incetarea acestui contract si ca, eventual, isi vor baga nasul sa vada ce s-a intamplat.
Multumesc pentru raspuns Andreea. Este corect, art. 17(3) se coreleaza cu 283(6), insa am adus in discutie art 285 tocmai pt faptul ca enumera alte cazuri de suspendare decat cele prevazute de 17(3). Am gandit ca "lipsa motivata din profesie" se refera la spitalizari, concedii medicale, cursuri de master, concedii pre/post natale, etc, iar cazurile de "incetare a indrumarii profesionale fara culpa avocatului stagiar" presupun motive ce tin strict de persoana indrumatorului. In ambele cazuri, asa cum spuneai si tu, trebuie sa existe motive obiective ce justifica absenta ori a stagiarului, ori a indrumatorului. ok. A doua situatie de suspendare prevazuta de statut este aceea care intervine pe perioada cat esti incompatibil sau timp de un an nu iti exerciti efectiv stagiul. Termenul de un an este termen extinctiv presupun, adica trebuia sa se implineasca un an si abia apoi conform 285(1) consiliul apreciaza asupra imprejurarilor, a duratei de stagiu efectuate anterior, pentru ca apoi sa dispuna suspendarea. Si probabil ca doar in aceasta a doua varianta esti obligat sa achiti din nou reinscrierea in Tablou, nu?
Pe mine insa ma intereseaza situatia cand incetezi un contract, conventional sau, daca nu se accepta, prin denuntare unilaterala cu preaviz, dar nu aduci imediat si al doilea contract pentru a se considera ca exista continuitate. In baza carui temei legal se dispune suspendarea, in ce interval de timp se pronunta consiliul si cu ce efecte? Actele aditionale de incetare ar trebui depuse la barou "de indata" dupa cum se specifica in contract, dar cat timp exact presupune aceasta sintagma? Ce se poate intampla daca sunt depuse ulterior, in momentul cand se incheie cel de al doilea contract? In afara faptului ca nu le-ar mai lua in considerare pe motiv ca sunt depuse tardiv si nu ar considera primul contract incetat, ce alte masuri ar mai putea sa ia?
dana2space a scris:
Termenul de un an este termen extinctiv presupun, adica trebuia sa se implineasca un an si abia apoi conform 285(1) consiliul apreciaza asupra imprejurarilor, a duratei de stagiu efectuate anterior, pentru ca apoi sa dispuna suspendarea.

De-acord.

Si probabil ca doar in aceasta a doua varianta esti obligat sa achiti din nou reinscrierea in Tablou, nu?

Asta sincer nu stiu...

Actele aditionale de incetare ar trebui depuse la barou "de indata" dupa cum se specifica in contract, dar cat timp exact presupune aceasta sintagma?

Evident ca e un aspect interpretabil. Nu inseamna nici ca o sa cada cerul daca nu il duci a doua zi, dar nici ca poti sa il duci dupa un an.

Ce se poate intampla daca sunt depuse ulterior, in momentul cand se incheie cel de al doilea contract? In afara faptului ca nu le-ar mai lua in considerare pe motiv ca sunt depuse tardiv si nu ar considera primul contract incetat, ce alte masuri ar mai putea sa ia?

Pai cum sa nu considere primul contract incetat? Asta e un aspect care tine de vointa celor doua parti din contract, cu atat mai mult cu cat stagiarul incheie un contract cu alt coordonator, si nu vad cum baroul ar putea sa nege aceasta realitate (sau pe ce baza). Chiar daca te duci dupa un an, tot trebuie sa avizeze schimbarea coordonatorului.

In tot cazul am vazut cateva situatii de stagiari si nu numai care au dus la barou cele doua acte si dupa cateva luni, si nu a fost nicio problrma.

Scuze pt formulare, intrebarea era daca actele aditionale sunt depuse la momentul incheierii celui de al doilea contract, sa zicem dupa 2 luni, insa acest al doilea contract nu este incheiat retroactiv cu ziua urmatoare incetarii primului contract. In acest caz presupuneam ca puteau invoca tardivitatea depunerii actelor aditionale tocmai in ideea de a le reface cu o data ulterioara, adica de a considera primul contract incetat la data incheierii celui de al doilea. Stiu ca e cam trasa de par ideea:giggle:, dar altfel cum considera pauza de 2 luni intre incetarea primului si inceperea celui de al doilea contract? Nu este suspendare din motive obiective (fiind incetare conventionala) si nici celalalt tip de suspendare pe motiv de incompatibilitate sau neefectuare stagiu timp de 1 an. Deci cum o califica? Si daca totusi o considera suspendare, ne intoarcem de unde am plecat, adica la care din cazurile enumerate de lege o incadreaza? Fiindca de asta depinde considerarea stagiului anterior si achitarea taxei de reinscriere...

Cei de care spuneai ca au dus dupa cateva luni actele respective la barou aveau continuitate intre date?

Apoi se mai adauga si problema formei de exercitare care asteapta actul aditional vizat de barou. Daca il inregistrez dupa 2 luni, in acest interval primul indrumator poate sesiza baroul cu incetarea contractului dintre noi, mentionand ca am "omis" sa inregistrez actul de incetare. Poate constitui acest fapt, motiv de sanctionare de catre barou?:O Intreb pt ca hotararea de a inceta contractul nu i-a convenit deloc indrumatorului:angry:
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iunie 2009
dana2space, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetarea indrumarii avocatului titular stagiu suspendat samyra79 samyra79 Buna ziua! Ma intereseaza o problema de interpretare a dispozitiilor cuprinse in Legea nr. 51/1995 respectiv a Statutului cu privire la suspendarea perioadei ... (vezi toată discuția)
Avocat stagiar suspendat anders anders Buna ziua. Am dat admitere si intrat cu brio in Barou in 2003. Am profesat doi ani apoi viata m-a dus prin alte parti:) In momentul asta sunt suspendata pentru ... (vezi toată discuția)
Incepere stagiatura deya deya in cat timp de la promovarea examenului de admitere in barou trebuie sa incepi stagiatura?? (vezi toată discuția)