avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... CLAUZE ABUZIVE IN CONTRACTELE DE CREDIT
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

CLAUZE ABUZIVE IN CONTRACTELE DE CREDIT

X-(Buna ziua,
Am anumite nelamuriri in legatura cu o speta privitoare la un contract de credit pentru nevoi personale.
Concret, o persoana a incheiat cu un IFN un contract de credit pentru nevoi persoanale, de o anumita valoare.
Potrivit contractului, s-a angajat sa plateasca, pe langa suma imprumutata si dobanzi, care sunt egale cu debitul si penalitati de intarziere de 0,5 % /zi de intarziere.
In contract se stipuleaza de asemenea, ca penalitatile pot depasi debitul si se precizeaza, la alta rubrica ca toate clauzele au fost negociate cu debitorul iar a cesta a fost de acord cu ele. dupa "un timp rezonabil de gandire".
(Este de prisos sa spun ca nu a existat nici o negociere ci i s-a pusin fata contractul la semnat.)
De asemena, se mai precizeaza ca in caz de rambursare anticipata a creditului, debitorul are dreptul la o reducere "echitabila" de 30% din dobanda care ar trebui platita pentru intreg creditul.
Reciproca, in sensul ca si creditorul sa recalcileze dobanda la suma ramasa de plata sau sa o reduca la acelas procent, in cazul in care se declara cretitul scadent anticipat, nu este stipulata in contract.
Pentru garantarea creditului, debitorul a a semnat un Bilet la Ordin, "in alb", adica scriindu-si numai numele si semnand la rubrica tragator, avalist si la scadenta.
Dupa un an, datorita unor intarzieri la plata, creditul a a fost declarat scadent , contractul a fost reziliat si s-a trecut la executarea Biletului la Ordin , trecandu-se in acesta intreaga suma ramasa de plata, din contract ( credit+dobanzile in integralitatea lor+penalitati ) prin poprirea veniturilor salariale.
PRECIZARE.
Biletul la Ordin nu a fost investit cu formula executorie.
Intrebare:
Ce actiuni exista impotriva acestui contract care contine, dupa parerea mea clauza vadit abuzive.
Poate fi promovata o actiune in constatare care sa constate existenta acestor cauze, avnd in vedere ca acest contract este pus in executare silita (mai precis sumele din acesta ),
Se poate solicita instantei , pe calea unei actiuni intemeiata pe obligatia de a face , reducerea dobanzii la suma ramasa de plata?

Va multumesc.X-(X-(X-(
Cel mai recent răspuns: Gabriel Amironesei , Consilier juridic 15:17, 12 Iunie 2009
pe de o parte se poate face contestatie la executare pentru simplul fapt ca biletul la ordin nu e investit cu formula executorie, vedeti decia ICCJ 4/2009.

Cat priveste atacarea contractului, puteti solicita constatarea nulitatii sale pentru clauze abuzive determinate de pozitia dominanta - vedeti legea nr. 193/2000.
~ Conținut șters la cerere ~
1. Aveti calea contestatiei la executare-BO neinvestit cu formula executorie si eventual, nu exista incheiere judecatoreasca de incuviintare a executarii silite.
2. Puteti solicita instantei de judecata anularea respectivelor clauze abuzive si obligarea IFN la renegocierea clauzelor.
Ce parere avetii? Sa invoc nulitatea contractului de credit sau a articolelor ce contin clauze abuzive chiar prin contestatia la executare, in baza art.399 pct.(3) cod proc. civila , la instanta de executare sau sa promovez o actiune separata la sectia comericala bazata exclusiv pe Legea nr.193/2000?
Daca solicit recalcularea dobanzii la sumele ramase de plata, voi fi taxat la valoare. X-(X-(X-(
Ultima modificare: Vineri, 12 Iunie 2009
ContSters91450, utilizator
Actiune separata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita bilet la ordin ContSters91450 ContSters91450 Buna ziua, Am anumite nelamuriri in legatura cu o speta privitoare la un contract de credit pentru nevoi personale. Concret, o persoana a incheiat cu un ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin contestat gmd legno srl gmd legno srl buna ziua am dat bilet la ordin cu scadenta in ianuarie ca si garantie la o firma , intre timp am platit 80% din bilet prin banca, lui ia ramas biletul dat ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin Salagean  Vasilica Salagean Vasilica Sunt un IFN, am calitatea de fidejusor intr-un contract de credit. Conform unei conventii de garantare intre mine si banca, beneficiarul creditului ar fi ... (vezi toată discuția)