avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie CIC: bonurile de masa si suma aferenta ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie CIC: bonurile de masa si suma aferenta concediului prenatal intra in calcul??

Buna ziua,
Pentru calculul indemnizatiei de crestere copil:
1. Pe langa veniturile salariale nete din ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului, se iau in calcul si bonurile de masa primite in ultimele 12 luni?
2. In ultima luna inainte de data nasterii am fost in concediu prenatal si am beneficiat prin urmare de indemnizatia aferenta concediului medical. Pentru aceasta luna se ia in considerare suma neta de care am beneficiat (adica indemnizatia de concediu medical)? Sau se ia in calcul salariul net pe care l-as fi avut daca nu as fi fost in concediu prenatal?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:27, 1 Februarie 2015
1. Ordinul nr.1474 din 06.05.2011 pentru aprobarea Instrucţiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor

situatie : Sunt considerate tichetele de masă venituri din salariu şi se iau în considerare la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului?

solutie : Potrivit definiţiei de la art. 55 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă. De asemenea, sunt asimilate salariilor şi orice alte sume sau avantaje de natură salarială ori asimilate salariilor în vederea impunerii, în această categorie intrând şi tichetele de masă, tichetele de vacanţă etc.

Prin urmare, bonurile de masa se iau in considerare la calculul indemnizatiei CCC.

2. Vi se ia in calcul indemnizatia de maternitate primita pentru ultima luna inainte de data nasterii.
Pentru luna nasterii copilului se iau in calcul veniturile cuvenite pentru acea luna, respectiv venitul pe care l-ar fi primit persoana daca ar fi lucrat in toata luna, sau cumulul dintre venitul aferent zilelor lucrate cu indemnizatia de maternitate (din OUG 111/2010).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil muresanveronica muresanveronica Buna ziua, sunt angajata unei firme din oct 2012 pana in prezent. Sunt insarcinata in saptamana 34 urmand sa nasc in per 10 oct. 2104. Concediul crestere ... (vezi toată discuția)
Concediu risc maternal si concediu prenatal ELENAGOGONEA ELENAGOGONEA Buna ziua , Va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti cum se calculeaza riscul maternal si concediul prenatal? din cate am citit riscul maternal este 75% ... (vezi toată discuția)
Concediul de risc maternal influenteaza veniturile de dupa nastere in cei doi ani mitid84 mitid84 in cazul in care sunt in concediu de risc maternal in ce fel ma poate afecta la veniturile de dupa nastere? procentul de 85% se calculeaza din veniturile ... (vezi toată discuția)