avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata asigurari de sanatate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata asigurari de sanatate

Am avut serviciu pana in 2006 . Din 2007 pana acum in 2015 sunt persoana fara venit . Nu detin casa si masina si teren. Nu am ajutor social deoarece nu indeplinesc conditiile . Nu am ajutor de somaj deoarece mi-am dat demisia de la locul de munca . Ce acte trebuie sa duc la Cass Bucuresti pentru a plati asigurarile de sanatate pe ultimele 6 luni cu penalitatile asociate si sa am si cardul de sanatate asociat ? Mentionez ca nu apar ca asigurat in baza de date CASS Bucuresti . Cu respect , Corina
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 22:43, 2 Februarie 2015
ORDIN CNASS 581/2014

Art. 6.
(1) Persoanele care nu realizează venituri şi nu se încadrează în categoriile de persoane care beneficiază de asigurarea de sănătate fără plata contribuţiei, pentru a dobândi calitatea de asigurat, au obligaţia plăţii contribuţiei individuale lunare de asigurări sociale de sănătate.
(2) Persoanele care au obligaţia să se asigure, care nu pot dovedi plata contribuţiei şi care nu se încadrează în categoriile de persoane care beneficiază de asigurarea de sănătate fără plata contribuţiei, plătesc contribuţia lunară de asigurări sociale de sănătate calculată prin aplicarea cotei prevăzute în Codul fiscal la salariul de bază minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii.
(3) Persoanele prevăzute la alin. (2) sunt obligate pentru a obţine calitatea de asigurat să achite contribuţia legală pe ultimele 6 luni şi a lunii curente, calculată la salariul minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii, calculându-se majorări de întârziere dacă nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale. În situaţiile în care persoanele prevăzute la alin. (2) au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripţie recuperarea sumelor restante cu titlul de contribuţie, precum şi accesoriile fiscale se realizează de ANAF, prin organele fiscale teritoriale, în condiţiile legii.
(4) Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele prevăzute la alin. (1) se efectuează lunar.

Aceleasi reglementari le gasim si la art 259 din legea 95/2006.

In acelasi timp codul fiscal prevede:
ART. 296^32 Contribuţia de asigurări sociale de sănătate privind persoanele care nu realizează venituri
(1) Persoanele care nu realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la cap. I - III, venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, precum şi venituri din pensii mai mici de 740 lei şi nu se încadrează în categoriile de persoane care beneficiază de asigurarea de sănătate fără plata contribuţiei, pentru a dobândi calitatea de asigurat, au obligaţia plăţii contribuţiei individuale lunare de asigurări sociale de sănătate.


Desi prevederile Codului Fiscal se aplica cu prioritate iar aici nu se vorbeste de ultimile 6 luni,
avand in vedere faptul ca veti incheia contractul cu casa de sanatate cred ca nu ar strica sa va interesati la ei pentru a va comunica interpretarea lor.
Ultima modificare: Luni, 2 Februarie 2015
robert1958, utilizator
Scuze ,nu am citit intrebarea pana la capat.
Cei de la Casa de sanatate va vor solicita o adeverinta de venituri pe perioada termenelor de prescriptie ,care va fi eliberata de circ. ANAF careia ii santeti arondata teritorial.
Ultima modificare: Luni, 2 Februarie 2015
robert1958, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie sanatate rrrrr rrrrr daca nu am nici un venit si nu sunt inscrisa la medic de familie cum trebuie sa procedez sa platesc asigurari de sanatate?se plateste pe ultimele sasa luni?imi ... (vezi toată discuția)
Asigurare sanatate carsteaverginica carsteaverginica buna seara . am mers astazi la casa de sanatate cu dorinta de a cotiza lunar pt sanatate desii nu lucrez nicaieri si nu am nevoie deocamdata de spitalizare sau ... (vezi toată discuția)