Proprietarii a doua apartamente nu si-au platit contributiile la termoficare. Regia Autonoma de Termoficare a dat in judecata asociatia de proprietari, a castigat si a declansat urmarirea silita imobiliara. Presedintele asociatiei de proprietari ne cere sa ii comunicam: "toate veniturile (loc de munca) sau venituri din pensii si asigurari sociale, urmand sa fiti executati silit fiecare in parte corespunzator cotei parti indivize comune pe care o detinem in proprietate". Noi avem cheltuielile platite la zi. Intrebari:
- este normal sa ne ceara "toate veniturile (loc de munca) sau venituri din pensii si asigurari sociale"?
- la ce ma ajuta sa fiu in asociatia de proprietari? Pot sa ies din asociatie (cu riscul renuntarii la partile comune sau cum le-o mai fi zicand)? Ce pierd daca ies din asociatie?
Tertul poprit raspunde doar in limita sumei datorate celui poprit si nu pentru intreaga suma supusa poprii, in cazul de fata e vorba doar de valoarea intretinerii lunare datorate de fiecare propietar (tert poprit).
Poprirea se va percepe timp de atatea luni cate este nevoie pentru acoperirea intregii sume datorate.
Buna seara, suntem in aceeasi situatie (asociatie executata silit de catre fostul furnizor de energie termica) si executorul a cerut in instanta validarea popririi pentru cativa proprietari, culmea, fara datorii. Daca instanta valideaza poprirea, acesti proprietari vor fi obligati sa plateasca toata datoria catre furnizor, sau in limita cotei lunare la intretinere. Multumesc!
Nu cred ca aceasta este solutia!
Sunt mai multi vinovati pentru neachitarea la timp a debitelor la incalzire:
- in primul rand proprietari care nu si-au achitat cotele repartizate pe listele de plata( nu vreau sa mai discut motivele);
- conducerile as. prop. care nu au actionat la timp pentru a nu se ajunge in aceasta situatie;
- nu in ultimul rand, chiar furnizorii de energie termica, incurajati de guvernele sociale care au fost la putere in aceasta perioada - adica "cum sa nu le furnizam caldura in mijlocul iernii, vreti sa moara oameni?"
Astfel s-au acumulat datorii istorice, mai ales la capitolul penalizari; furnizorul trebuia sa actioneze in instanta acele asociatii care acumulau debite foarte mari, nu au facuto din cauza ca trebuia sa achite pentru fiecare debitor o taxa de timbru foarte mare, astfel incat, incet-incet, a ajuns in pragul falimentului;
Acum, ajunsi in aceasta situatie, exista legislatie care le permite sa actioneze in instanta orice debitor fara a mai achita aceasta taxa de timbru...
Nu stiu cum este in alte orase, dar la noi, la Iasi, aproape toate asociatiile de locatari/proprietari sunt actionate in instanta. Unele dintre procese s-au definitivat si au solutiiile aratate de cate cei care au postat mai sus, pentru altele urmeaza... .................................
Ce trebuie sa faca asociatia? Trebuie sa mearga la arhiva si sa scoata de pe listele de plata situatia debitorilor pentru intreaga perioada pentru care furnizorul i-a actionat in instanta.
Desigur, usor de zis, greu de facut - insa, in opinia mea este singura solutie pentru ca un proprietar care nu a avut debite ( unii dintre ei, in aceasta perioada au avut CT) sa fie tratat la fel ca unul care s-a scaldat in datorii.
Bun, se scot debitele, se face raportul dintre debitele individuale si ceea ce instanta a hotarat, se intocmeste o lista, se afiseaza, eventual se trec aceste sume ca si obligatie de plata si se repartizeaza pe lista de plata.
Sigur, o sa iasa un scandal monstru, dar aceasta este calea. In aceasta situatie, asociatia nu are altceva de facut decat sa ceara ajutorul furnizorului pentru a recupera ce se mai poate, in mod individual.
Daca cineva stie ca problema se poate rezolva altfel, aveti cuvantul...
Recuperare datorii
luis29
Buna ziua,
Am si eu doua intrebari daca se poate sa-mi raspundeti:
1. as vrea sa stiu daca o persoana este datoare la asociatia de propietari iar asociatia ... (vezi toată discuția)