avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1000 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... clauza de fidelitate CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

clauza de fidelitate CIM

Buna seara,
La contractul de munca mi s-a dat o anexa care cuprinde o clauza de fidalitate. Aceasta ma obliga ca in cazul in care imi dau demisia sau sunt concediat din vina mea in urmatorii 5 ani, sa imi fie imputate toate sumele aferente pregatirii mele profesionale, costuri cu cazare, masa, firma care face formarea, pretul formarii, dar si pentru formarea celui ce urmeaza a fi format sa imi ia locul plus daune morale pe care le stabileste firma. Nu am semnat nimic inca, dar nu imi place cum suna. As vrea sa stiu daca exista un temei legal pentru aceasta clauza. Am vazut ca in codul muncii nu este prevazuta si singura idee legata de fidelitate este urmatoarea art 39 lit d) obligatia de fidelitate fata de angajator in executarea atributiilor de serviciu;
Am nevoie de raspuns rapid pentru ca maine la prima ora trebuie sa dau raspunsul. Multumesc
Cel mai recent răspuns: phantomini , utilizator 20:58, 4 Februarie 2015
@elis - corect insa... daca de ex eu merg sa inchei un contract de munca pt ce il inchei ? nu pt a presta serviciile mele iar ei sa ma plateasca pt asta ? deci - servicii - ceea ce este mentionat si in lege. Ce zici ? :)

Art. 1
1) Orice contract incheiat intre profesionisti si consumatori pentru vanzarea de bunuri sau prestarea de servicii va cuprinde clauze contractuale clare, fara echivoc, pentru intelegerea carora nu sunt necesare cunostinte de specialitate.
(2) In caz de dubiu asupra interpretarii unor clauze contractuale, acestea vor fi interpretate in favoarea consumatorului.
Ultima modificare: Marți, 3 Februarie 2015
Krissia ., Alte profesii
~ Conținut șters la cerere ~
@ Krissia

Nu confunda contractele incheiate intre profesionisti , cu un c.i.m.

Contractul individual de muncă este contractul în temeiul căruia o persoană fizică, denumită salariat, se obligă să presteze munca pentru şi sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remuneraţii denumite salariu.

In sensul actului normativ citat de tine, nu este vorba despre prestarea de servicii.

Prestarea de servicii este orice operatiune care nu constituie livrare de bunuri, in conformitate cu Codul Fiscal.

Prestarile de servicii cuprind operatiuni cum sunt:
a) inchirierea de bunuri sau transmiterea folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing;
b) transferul si/sau transmiterea folosintei drepturilor de autor, brevetelor, licentelor, marcilor comerciale si a altor drepturi similare;
c) angajamentul de a nu desfasura o activitate economica, de a nu concura cu alta persoana sau de a tolera o actiune ori o situatie;
d) prestarile de servicii efectuate pe baza unui ordin emis de/sau in numele unei autoritati publice sau potrivit legii;
e) servicii de intermediere efectuate de persoane care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand intervin intr-o livrare de bunuri sau o prestare de servicii.

Sunt asimilate prestarii de servicii efectuate cu plata urmatoarele:
a) utilizarea temporara a bunurilor care fac parte din activele unei persoane impozabile, in scopuri care nu au legatura cu activitatea sa economica sau pentru a fi puse la dispozitie, in vederea utilizarii in mod gratuit, altor persoane, daca taxa pentru bunurile respective a fost dedusa total sau partial;
b) serviciile care fac parte din activitatea economica a persoanei impozabile, prestate in mod gratuit pentru uzul personal al angajatilor sai sau pentru uzul altor persoane.
[ link extern ]
Multumesc pentru clarificari. In codul muncii la formarea profesionala (care este altceva decat fidelitatea din contractul meu) scrie ca despagubirile in caz incheiere a cim se negociaza si sunt clare in contract. deoarece angajatorul meu nu a fost dispus la negociere si chiar unele detalii erau neclare (despagubiri legate de costurile cu formarea mea, a inlocuitorului si pentru daunele aduse firmei prin plecare, fara a fi precizate sume) si pentru ca spunea ca se aplica in cazul demisiei mele sau concedierii din vina mea (ceea ce ii da libertatea sa-mi creeze conditiile necesare, de ex targeturi imposibile sau modificari de conditii de munca dupa bunul lui plac pe care daca nu le accept e vina mea), am decis sa nu semnez un contract cu aceasta firma.
Multumesc pentru ajutor celor care mi-au raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Litigiu cu banca bulg1 bulg1 care sunt taxele abuzive impuse de banci,cum si daca pot fi recuperate si daca da,care ar fi durata procedurii(cat dureaza procesul) pana la recuperare (vezi toată discuția)
Procedura clauza abuziva contract Imparatul Imparatul Un garant a semnat ca renunta la beneficiul de discutiune dintr-un contract de garantie bancara. Acuma creditorul nu mai poate achita si banca avenit dupa ... (vezi toată discuția)
Clauza abuziva robertnelu robertnelu Intr-un contract de prestari servicii, se pot interpreta ca ar fi abuzive aceste clauze ? -Durata: \"pana la realizarea scopului urmarit de parti in ... (vezi toată discuția)