avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neexecutare sentinta judecatoreasca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neexecutare sentinta judecatoreasca

Am o sentinta judecatoreasca definitiva din luna septembrie 2014. Prin aceasta, mi-am castigat un spor salarial, in sectorul bugetar. Numai ca, directorul institutiei nu vrea sa o puna in executie. Sentinta prevede anularea deciziei prin care mi s-a taiat sporul, si reincadrarea cu sporul respectiv. Legislatia in vigoare prevede acordarea sporului respectiv si in anul 2015. Ce pot sa fac?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 11:36, 5 Februarie 2015
Executarea silita se face in baza unui titlu executoriu. In speta, s-a obtinut pentru o anumita perioada o hotarare judecatoreasca . Aceasta hotarare nu are efecte si pentru perioadele ulterioare.
Hotararea judecatoreasca este actul ce pune capat litigiului si nu are efecte si pentru viitor.In acest caz impartasesc ideea colegului freelis sau pentru a se evita alte actiuni poate sa ajunga la o intelegere cu conducerea de se intocmi un act aditional in care sa se includa acel spor. Va dati seama ca daca angajatul a castigat in instanta va mai castiga acest drept atata timp cat se prevede in legislatie.
FRD a scris:

... Va dati seama ca daca angajatul a castigat in instanta va mai castiga acest drept atata timp cat se prevede in legislatie.

Eu nu as fi sigur de asa ceva, avand in vedere ca jurisprudenta nu constituie izvor de drept.
freeelis a scris:

Executarea silita nu actioneaza si pentru viitor.

Pentru perioada in care nu vi se acorda acel spor, dupa ce ati obtinut acea hotarare judecatoresca, va trebui sa promovati o noua actiune.

Poate spunem acelasi lucru, dar eu as vrea sa punctez totusi niste aspecte, fiindca nu vreau ca initiatoarea forumului sa ramana cu ideea ca justitia este un fel de joaca de-a soarecele si pisica; cine o face o incurca rau de tot.

Spune forumista: Sentinta prevede anularea deciziei prin care mi s-a taiat sporul, si reincadrarea cu sporul respectiv. Aici este vorba clar despre "obligatia de face", nu doar de a plati niste drepturi, deci angajatorul trebuie sa emita imediat o noua decizie, cu data vechii decizii, abuzive, si sa o aplice. Noua decizie are, nota bene, efect si pentru viitor. Dupa ce o aplica, si plateste retroactiv toate drepturile, angajatorul poate, ca omul poate face multe prostii, legea nu-l poate impiedica, sa emita, cu data curenta, o noua decizie abuziva, prin care sa taie din nou sporurile. Numai ca acum, petenta, are dreptul sa deschida un cu totul alt tip de actiune, care poate iesi din cadrul dreptului muncii si sa intre adanc in penal, actiune care ii va aduce o multime de bani sub forma de despagubiri, iar angajatorul, ca sa recurga la asa ceva, trebuie sa fie cel putin iresponsabil.
Ultima modificare: Joi, 5 Februarie 2015
hotumattua, utilizator
Solutia cu impactul cel mai mare este plangerea penala ptr.nerespectarea hotararilor judecatoresti,fapta prevazuta si pedepsita de art.287(1)lit.e) NCP.Atentie! Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.Art.287(2) NCP,aceasta inseamna ca, potrivit art.296(1) NCPP trebuie sa introduceti plangerea penala in termen de 3 luni din ziua in care persoana vatamata a a aflat despre savarsirea faptei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hot. jud. definitiva str8 str8 buna. doresc sa stiu care este termenul legal in care angajatorul trebuie sa faca plata/ sa puna in aplicare o hat.jud. privind drepturi banesti castigate in ... (vezi toată discuția)
Litigii de munca, castigate in instanta elisa_2000 elisa_2000 In instanta am castigat plata drepturilor salariale neplatite de angajator ( a vandut un punct de lucru al societatii , am plecat in somaj fara a ni se plati ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca ionelastoica79 ionelastoica79 buna ziua am o hotarare judecatoreasca definitiva pentru a recupera salariile restante de la o firma si nu pot scoate banii de la ei au refuzat sa se ... (vezi toată discuția)