avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

risc maternal

Buna seara!Lucrez din data de 23.05.2014.Sant insarcinata in 26 saptamani si sunt in risc maternal.Riscul maternal se termina in data de 03.03.2015.Pot sa-mi iau in continuare prenatal sau de la cate saptamani se ia tinand cont ca data nasterii este preconizata din 10.05-18.05 2015.Dupa spusele medicului de familie ar trebui sa raman in concediul prenatal din data de 16.03.2015 si atunci imi raman descoperite 12 zile.As putea sa-mi iau prenatalul mai repede,adica din data de 03.03?Mai am dreptul la concediul de maternitate daca nasc in perioada 10.03-18.03?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:42, 8 Februarie 2015
Va multumesc frumos pentru lamuriri d-le tudorvaleriu ,

Financiar ma avantajeaza mai mult cele doua tipuri de concedii medicale ( ele sunt scutite de impozite si alte dari catre stat :) ) .
Din pacate indemnizatia de CCC e plafonata la un anumit prag... :( ! Mamicile care au venituri peste medie nu sunt avantajate si nici incurajate sa stea prea mult acasa cu copii (Mi-as dori si ar fi corect sa beneficiem de indemnizatia de 85% pentru CCC si sa putem sta acasa cu copii pana la varsta de 2 ani fara a fi conditionate de acele praguri :( . Din pacate Statul Roman nu incurajeaza natalitatea in mod egal atat pentru mamele cu venituri mici cat si pentru cele cu venituri peste medie.

Revenind la subiect , care e procedura pentru a continua concediu de risc maternal dupa efectuarea celui de maternitate?

E nevoie sa trimit la angajator o adeverinta medicala din care reiese ca imi alaptez copilul si in baza aceluiasi raport intocmit acum de medicul de medicina muncii , medicul de medicina de familie imi da un nou concediu de risc maternal ? Acesta e din nou initial sau in continuare ?
1. - Procedatia sa cum ati procedat cand ati intrat prima data in concediu de risc maternal.
- Medicul este cel care hotaraste motivul acordarii conecdiului.
- Certificatul medical va fi initial pentru ca exista o pauza intre ele.

2. - Daca optati pentru CCC pana la varsta de 1 an si reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an (chiar si cu o zi inaite) veti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica primiti salariu pentru munca depusa iar statul va mai da 500 lei lunar.
- Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci trebuie sa reluati activitatea inainte de a implini copilul 11 luni.
tudorvaleriu a scris:


2.
- Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci trebuie sa reluati activitatea inainte de a implini copilul 11 luni.


Care sunt condițiile respective?
Tatăl nu lucrează in România iar noi nu suntem căsătoriți legal .
1. Indiferent care din parinti solicita CCC si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aiba venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (elev sau student la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate, CCC etc.).

2. Nu conteaza daca sunteti sau nu casatorita cu tatal copilului ci daca el este trecut sau nu ca tata in certificatul de nastere a copilului.

3. Daca in ultima parte din cele 12 luni eligibile tatal copilului a lucrat in strainatate atunci el nu poate beneficia de indemnizatie pentru CCC din Romania.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu risc maternal cpop3330 cpop3330 Medicul de medicina muncii recomanda concediu de risc maternal de 120 zile pana in a 31 saptamana de sarcina.Gravida a beneficiat de 24 zile pe noiembrie,31 ... (vezi toată discuția)
Concediul de risc VasiAndreea91 VasiAndreea91 Buna ziua! La multi ani și un an nou fericit! Va rog sa mă ajutați cu o îndrumare, daca se poate! Sunt însărcinată în 19 săptămâni și ... (vezi toată discuția)
Concediu de sarcina si leuzie dupa risc maternal andreea georgiana i andreea georgiana i buna am si eu o problema.am avut probleme cu sarcina si am concediu risc maternal.pe data de 24 fac 7 luni si din cate stiu eu ar trebui ca medicul de familie ... (vezi toată discuția)