avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie

Buna ziua,
Vreau sa imi dau demisia din caza ca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. Nu am primit salariul de ceva luni bune. As vrea sa imi dau demisia conform art.81 alin.8 privind codul muncii. Intrebarea mea: pot beneficia de somaj in aceste conditii?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:50, 5 Februarie 2015
Nu.
Demisia nu va da dreptul la somaj, nici daca este cu preaviz, nici fara.
Art. 17 din Legea 76/2002 :
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.


Incetarea c.i.m. in baza unui alt articol decat cele mentioate mai sus , nu va da posibilitatea sa beneficiati de somaj (de exemplu, art.55 lit.b - incetare c.i.m. cu acordul partilor; art.81 alin.7 sau alin.8 C.mun. - demisie cu sau fara preaviz; art.61 lit.a C.mun. - concediere disciplinara etc.)
Beneficiati de somaj cu 81.8 in situatia dumneavoastra .
Cu art.81 alin.8 C.mun. nu se beneficiaza de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare contract individual de munca gheorghe28 gheorghe28 Buna ziua. Imi puteti spune va rog cum poate inceta un contract individual de munca, fara ca angajatul sa nu piarda dreptul la somaj. Va multumesc! (vezi toată discuția)
Am dreptul la somaj? popescucecilian popescucecilian mia desfacut contractul de munca cu articolul 61 litera a.am dreptul la somaj? (vezi toată discuția)
Sunt în drept sa primesc ajutor de somaj demeter rodica demeter rodica Oare pot beneficia de ajutor de șomaj dacă plec de la locul de munca cu preaviz sau lichidare la zi pe motive medicale. Nu mai pot continua mi s-a ... (vezi toată discuția)