avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sunt în drept sa primesc ajutor de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sunt în drept sa primesc ajutor de somaj

Oare pot beneficia de ajutor de șomaj dacă plec de la locul de munca cu preaviz sau lichidare la zi pe motive medicale. Nu mai pot continua mi s-a recomandat schimbarea locului de munca .Dar pana voi găsi în alta parte as dori sa intru în șomaj. Aștept răspuns la întrebarea mea .Vă mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:20, 13 Ianuarie 2018
Art. 17 din Legea 76/2002
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

Incetarea c.i.m. in baza unui alt articol decat cele mentioate mai sus , nu va da posibilitatea sa beneficiati de somaj (de exemplu, art.55 lit.b - incetare c.i.m. cu acordul partilor; art.81 alin.7 sau alin.8 C.mun. - demisie cu sau fara preaviz; art.61 lit.a C.mun. - concediere disciplinara etc.).

In general, se beneficiaza de somaj daca:
- c.i.m. a fost incetat din motive neimputabile salaiatului
- fostul salariat a realizat un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la AJOFM.

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori si nu numai de la unul singur.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Ianuarie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am dreptul la somaj? popescucecilian popescucecilian mia desfacut contractul de munca cu articolul 61 litera a.am dreptul la somaj? (vezi toată discuția)
Incetare contract individual de munca gheorghe28 gheorghe28 Buna ziua. Imi puteti spune va rog cum poate inceta un contract individual de munca, fara ca angajatul sa nu piarda dreptul la somaj. Va multumesc! (vezi toată discuția)
Demisie ionelutza_27 ionelutza_27 Buna ziua, Vreau sa imi dau demisia din caza ca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. Nu am primit ... (vezi toată discuția)