avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 737 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Factori de amplasare si corectie pentru repartitoare ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Factori de amplasare si corectie pentru repartitoare cf. 343/2010

Buna ziua,

Daca cineva a inteles exact ordinul ANRSC nr. 343/13.07.2010, as dori sa ma lamureasca si pe mine cum se selecteaza exact:
- factorii de amplasare (FA);
- factori de corecţie faţă de punctele cardinale (FCPC);
- factori de corecţie de amplasare (FCA);

In exemplu urmator, iata un apartament cu 2 camere, situat la parter, peste un subsol neincalzit: [ link extern ]

Va rog sa specificati ce FA, FCPC si FCA ati alege pentru cele 4 calorifere aflate in:
1) baie;
2) bucatarie;
3) camera de zi;
4) dormitor;

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 11:34, 9 Februarie 2015
Aveti dreptate, insa va stresati degeaba...

Daca v-ati hotarat sa repartizati costurile cu incalzirea prin montarea de repartitoare de costuri, trebuie sa faceti acest serviciu printr-o firma agreata ANRSC. Nu sunt prea multe...
Ei, aceste firme au toate informatiile necesare implementarii in programul de calcul al acestor costuri, inclusiv factorii de amplasare despre care amintiti mai sus
Sigur, aici pe forum am discutat si rasdiscutat despre legalitatea sau nelegalitatea acestor repartitoare - ba chiar, iata, se discuta si in parlament despre posibilitatea desfiintarii acestui sistem de repartizare.

In sine, acest sistem este bun, dar nu la noi, in Romania, unde nici legislatia nu este ca si in tarile unde aceste sisteme functioneaza ca lumea, adica oamenii sunt multumiti.

Va rog sa mai cautati discutii purtate pe acest forum si poate va mai clarificati unele necunoscute. Este greu sa-i multumesti pe toti, daca nu chiar imposibil...
Avem deja repartitoare, inca din 2005. Blocul de vizavi, identic cu al nostru, nu are. Acolo totalul facturii de incalzire e de 2.5 ori mai mare. Acolo nimeni nu face economie, stau cu geamurile deschise iarna si se vaita de intretineri. La noi cei care se vaita sunt mult mai putini si sunt genul care vor sa stea iarna in casa in chiloti la 28 de grade. Domnia se plateste. Repartitoarele folosite corect, iar furturile eliminate prin sigilii si controale, aduc intretinere minima la un confort decent.

Repartitoarele folosite in Romania sunt "rachete" fata de ce am vazut in Germania de exemplu, unde inca se mai folosesc repartitoare cu fiola, pe baza de evaporare, de o precizie cel putin dubioasa. Dar acolo nimeni nu se vaita. Ma rog, discutia e lunga si offtopic.

Problema este ca firma de repartitoare (una foarte mare dar careia nu-i dau numele pentru a nu incalca regulile forumului) desi pana la aparitia ordinului 343 a folosit niste factori "din burta" pentru ca legea ii permitea, totusi dupa 2010 nu a actualizat acesti factori. Si azi m-am trezit ca eu am factori de 1.05 pe toate caloriferele si alt vecin are 0.60. In mod evident factorii vechi, inventati de firma de repartitoare, nu se mai pot folosi legal.

Nu vreau sa renunt la repartitoare, desi luna asta mi-a venit o intretinere record, dar vreau ca intretinerea sa fie calculata corect.

Inainte de sesizarea administratie blocului si eventual autoritatile competente daca firma de repartitoare nu-mi da curs solicitarii, vreau sa merg cu un tabel exact la firma de repartitoare:

Parter:
Apartament 1
Factori baie: X Y Z;
Factori bucatarie : X Y Z;
Factori dormitor : X Y Z;
Factori sufragerie : X Y Z;

Dar momentan nu-mi sunt clare normele. Tabelul cu factorii, aici: [ link extern ]

Daca a inteles cineva exact cu se aplica pentru apartamentul din exemplu de mai sus il rog sa explice.

Am neclaritati gen:
- dormitorul e orientat spre nord sau vest?
- are si baia vreo orientare cardinala?
- dormitorul beneficiaza de FCA pentru "Încăperi peste sau lângă spaţii interioare neîncălzite 0,95"?
- ce factori (FA/FCPC/FCA) se aplica radiatorului din baie?
- daca pentru bucatarie se aplica FA 0.90 fiind o "Cameră de mijloc la parter peste subsol neîncălzit", se mai aplica si FCA 0.95 pentru "Încăperi peste sau lângă spaţii interioare neîncălzite"?
- etc.

Nu vreau sa merg "pe incredere" cu firma de repartitoare, cum spuneam, un vecin plateste aproape jumatate din ce platesc si eu desi are o temperatura similara, blocul fiind reabilitat termic si bine izolat.

A inteles cineva exact cum se aplica factorii aceia?
Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2015
Shareban, utilizator
camera de zi : amplasare la N, si camera de colt
bucatarie : amplasare la N, si camera de mijloc
baie : camera de mijloc
sas : camera de mijloc
dormitor : camera de mijloc
la acestea se aplica corectiile f-tie de nivelul apartamentului (parter sau ultimul nivel)
Doar o firma autorizata poate sa defalce legal cheltuielile de incalzire.
Daca un administrator poate sa faca si el acelasi lucru, exista riscul de a fi actionat in instanta si unde va pierde pentru ca, desis stie sa faca asta, nu e autorizat.
amvirdan a scris:

Doar o firma autorizata poate sa defalce legal cheltuielile de incalzire.
Daca un administrator poate sa faca si el acelasi lucru, exista riscul de a fi actionat in instanta si unde va pierde pentru ca, desis stie sa faca asta, nu e autorizat.


Firma de repartitoare stabileste conform legii acei factori pe baza documentatiei primite de la administrator. Daca administratorul face o cerere gen "am constatat ca la apartamentul X ati folosit in mod eronat factorii X/Y/Z, solicitam recalcularea prin utilizarea factorilor corecti" atunci firma de repartitoare trebuie sa foloseasca noii factori la recalculare sau e buna de plata. De obicei firma de repartitoare nici nu sta la discutii, oricum isi ia aceiasi bani pe calcul, nu vrea sa supere administratia. Iar administratia nu risca prin furnizarea unor informatii incorecte ce duc la pagubirea unui locatar.

poparlan a scris:

camera de zi : amplasare la N, si camera de colt
bucatarie : amplasare la N, si camera de mijloc
baie : camera de mijloc
sas : camera de mijloc
dormitor : camera de mijloc
la acestea se aplica corectiile f-tie de nivelul apartamentului (parter sau ultimul nivel)



1) Fiind langa hol neincalzit (caloriferele au fost anulate) dormitorul beneficiaza suplimentar si de FCA pentru "Încăperi peste sau lângă spaţii interioare neîncălzite = 0,95"?

2) daca pentru bucatarie se aplica FA = 0.90 fiind o "Cameră de mijloc la parter peste subsol neîncălzit", se mai aplica si FCA = 0.95 pentru "Încăperi peste sau lângă spaţii interioare neîncălzite"?

3) caz ipotetic: la etajul 1 Xulescu si-a debransat caloriferul din bucatarie. Yulescu de la etajul 2 beneficiaza de FCA = 0.95 pentru "Încăperi peste sau lângă spaţii interioare neîncălzite"?

4) caz ipotetic: la etajul 1 repartitorul lui Xulescu din bucatarie a inregistrat 0 unitati, deci incinta respectiva nu e incalzita deloc. Yulescu de la etajul 2 beneficiaza de FCA = 0.95 pentru "Încăperi peste sau lângă spaţii interioare neîncălzite"?
Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2015
Shareban, utilizator

Alte discuții în legătură

Aplicare factori de amplasare repartizare costuri incalzire itoma itoma Ordinul anrsc nr.343/2010 stabileste factorii de amplasare si factorii de corecţie fata de punctele cardinale utilizati la repartizarea costurilor pentru ... (vezi toată discuția)
Repartizare cota energie termica pt apartamentele care renunta la repartitoarele de costuri eliasav eliasav Cum se repartizeaza cota cu energia termica pentru proprietarii care renunta la repartitoarele de costuri? Va rog sa indicati si baza legala. In urma cu ... (vezi toată discuția)
Factorul de amplasare si costul caldurii grandanat grandanat In factura de plata emisa de Techem am observat ca factorul de amplasare e intotdeauna 1, indiferent de amplasarea calorifelelor. Asa e si la voi ? (vezi toată discuția)