avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Verificarea metrologica a apometrelor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Verificarea metrologica a apometrelor

Buna seara!
La cat timp este legal, corect a se inlocui sau verifica apometrele din apartametele noastre? Firmele care au instalat apometrele poate nici nu exista pe piata de profil.

Va multumesc!
Pentru apometrele de clasa tip C, folosite de APA NOVA in Bucuresti s-a anuntat ca termenul de valabilitate este de 7 ani.

Din practica, un apometru de apartament mai degraba se inlocuieste decat sa se verifice metrologic, datorita costurilor de verificare.
Perioada de valabilitate metrologica a apometrelor individuale
ORDIN Nr. 107 din 1 iunie 2005
privind aprobarea Normei de metrologie legala NML 003-05 "Contoare de apa"*)
ACT EMIS DE: MINISTERUL ECONOMIEI SI COMERTULUI,publicat in MONITORUL OFICIAL NR. 664 bis din 26 iulie 2005
Art. 1
Se aproba Norma de metrologie legala NML 003-05 "Contoare de apa", cuprinsa in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Norma de metrologie legala prevazuta la art. 1 inlocuieste Norma de metrologie legala NML 3-03/1-94 "Contoare de apa rece. Conditii tehnice si metrologice", cu exceptia cazurilor la care se refera art. 3.
Art. 3
Se admite utilizarea in continuare, in paralel cu norma de metrologie legala prevazuta la art. 1, a Normei de metrologie legala NML 3-03/1-94 "Contoare de apa rece. Conditii tehnice si metrologice", pentru mijloacele de masurare care au aprobare de model acordata in baza acestei norme, dupa cum urmeaza:
- pana la expirarea valabilitatii aprobarii de model, dar nu mai mult de 5 ani de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, pentru verificare metrologica initiala;
- o perioada de 10 ani de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, pentru verificari metrologice periodice si dupa reparatii.
Art. 4
Unitatile din structura si in subordinea Biroului Roman de Metrologie Legala, precum si laboratoarele autorizate de acesta vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.

Apometrele individuale se inlocuiesc oricand in perioada de exploatare cand se constata ca nu functioneaza in limitete tehnice admise
Verificarea apometrelor, nu este obligatorie,este o masura de control a proprietarului de spatiu locativ.Referitor la verificarea apometrelor,depinde tipul apometrului,A,B,C.Consumul se inregistreaza de apometrul central si se imparte la apartamente dupa consum.
@gned,
Adevarat. Nu este obligatorie. Este un aparat de masura si control. Se poate defecta. Are o durata de viata, data. Imposibil sa functioneze acel, ceas, la infinit!
In plus, se umbla la ele, cu buna stiinta.
Sunt familii care declara, of, consum per persoana, 1-2 mc. S-au verificat apometrele si functionau, la momentul controlului anual, anuntat.
Apomentrul central se citeste si se factureaza luna citita. Citirea din apartamente se confrunta, nu cu aceea luna citita, de ceasul central.
Asa ca pragul dintre anotimpuri, cu dusuri mai dese, sau musafiri de sarbatori, nu se reflecta in lista afisata la avizier. Apometrul central si apometrele noastre nu vor fi, posibil, niciodata apropiate, ca cifre, mc consumati, la unele asociatii.
De ce sa nu eliminam macar o parte din probleme inlocuind apometrele, organizat, la costuri mai mici-aparatele acestea care masoara \"apa noastra cea de toate zilele\"?
Multumesc pentru raspuns!
Ultima modificare: Duminică, 8 Februarie 2015
Adriantot, moderator
Deci sa revenim,in apartamentul proprietate nimeni nu poate intra fara autorizatia proprietarului,de aceea unii proprietari nu dau citirea sau o dau gresita intentionat,asta e smecheria se umbla la apometru prin scoaterea lui din ,,perete,,si consuma fara inregistrare,parca sa-r pricopsi cu 3...4 metri de apa,da-r asa este romanul si va spun din experienta ca si noi la Buzau ne confruntam cu aceeasi problema generala,tipa toata lumea dar autoritatile nu fac nimic,doar taie facturi cica suntem buni de plata,ne lasa sa ne certam intre noi,nu exista lege clara.O zi buna.

Alte discuții în legătură

Unde pot verifica apometrul daca a inregistrat corect? ContSters115342 ContSters115342 buna seara,am apometre in apartament din anul 2006,in apartament au locuit copii care nu au citit aceste apometre ,platind la pausal in toti acesti ani. citind ... (vezi toată discuția)
Mi s-a stabilit un consum foarte mare de apă la baie (peste 400 mc). Într-adevăr am o defecțiune încă neremediată, dar chiar și-așa consumul mi se pare enorm. mă puteți sfătui ce să fac? Abby_Aimee Abby_Aimee A reiesit ca am un consum lunar foarte mare la apa rece la baie, este vorba de 400 si ceva de mc, un consum imens. Am, intr-adevar, o scurgere la apa rece pe ... (vezi toată discuția)
Apa platita si trecuta in plus pe tabelul care vine de la asociatie alexandrasmyrnaios alexandrasmyrnaios Buna ziua , De cativa ani mi se trece la consumul de apa pe lista care vine de la asociatie 2 sau 3 metri cubi de apa in plus pe motiv ca sunt pierderi care ... (vezi toată discuția)