avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Presedintele asociatiei de proprietari si comitetul
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Presedintele asociatiei de proprietari si comitetul

Buna seara!

Un cetatean poate deveni presedintele unei Asociatii de Proprietari daca nu locuieste in imobilul respectiv? Adica, in bloc sunt 88 de apartamente, insumate intr-o asociatie de proprietari. Presedintele nu are domiciliul legal, in acte, in niciunul din cele 88 de apartamente ci, undeva, in alta parte..... E posibili asa ceva?

Pe de alta parte, presedintele Asociatiei de Proprietari poate detine concomitent cu functia de presedinte si un loc in comitet?

As aprecia foarte mult orice fel de raspuns!

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: catalinm75 , utilizator 08:56, 11 Februarie 2015
Raspunsul la prima intrebare: NU
Asadar, presedintele trebuie sa aiba o proprietate in acel imobil si sa aiba domiciliul stabil acolo.

La a doua intrebare raspunsul este: DA.
Presedintele asociatiei este, in fapt, presedinte al comitetului; asadar este membru al comitetului cu functia cea mai inalta.
Conform dispozitii in vigoare poate fi mandatat in responsabilitatea si functia de presedinte de asociatie numai un membru proprietar,respectiv pretendentul la functie este obligatoriu sa intruneasca cumulativ mai multe conditii sa locuiasca cu forme legale in imobil si sa detina calitatea de membru proprietar
HG nr 588/2007 ART. 18
(1) Presedintele asociatiei de proprietari este fie candidatul care a obtinut cel mai mare
numar de voturi la alegerea membrilor comitetului executiv, fie oricare alt membru al
comitetului executiv ales prin vointa sa si a majoritatii proprietarilor în cadrul adunarii
generale.
sa intruneasca cumulativ mai multe conditii sa locuiasca cu forme legale in imobil si sa detina calitatea de membru proprietar


Si daca este proprietarul apartamentului, este membru in asociatie dar mai detine o locuinta unde are domiciliu stabil, nu poate sa fie presedinte, ca NU LOCUIESTE CU FORME LEGALE?
Ce intelegeti dumneavoastra prin afirmatia "CU FORME LEGALE"?
Altfel sunteti IAR.... :offtopic:
Ultima modificare: Duminică, 8 Februarie 2015
ContSters241232, utilizator
catalinm75 a scris:
Un cetatean poate deveni presedintele unei Asociatii de Proprietari daca nu locuieste in imobilul respectiv?

Da, poate. Orice proprietar are dreptul sa candideze. Daca cetateanul dumneavoastra este propritarul unui apartament sau spatiu cu alta destinatie in acea asociatie, are dreptul sa candideze si sa fie ales (daca-l voteaza 50%+1 in adunarea generala), chiar daca nu are domicioliul acolo si nu locuieste la acea adresa.
Pe de alta parte, presedintele Asociatiei de Proprietari poate detine concomitent cu functia de presedinte si un loc in comitet?

Pai presedintele, prin lege, face parte din comitet, este membru al comitetului. Practic legae spune ca in adunarea generala se aleg membrii comitetuluin iar acel membru al comitetului care obtine cele mai multe voturi este presedinte.

Imi puteti ce text de lege ,ca sa-l caut, interzice unui cetatean sa fie presedintele asociatiei de proprietari, daca nu locuieste in cadrul respectivei asociatii?

Imi este foarte necesar, de-aia intreb!

Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Este necesar ca presedintele asociatiei de proprietari sa locuiasca in blocul asociatiei? alertbrain alertbrain Presedintele asociatiei de proprietari nu mai locuieste in bloc de mai bine de 4 ani. [b]Este legal sa mai detina aceasta functie?[/b] Precizez ca nu se ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va rog sa-mi permiteti sa va prezint o speta. in blocul ... hamamet hamamet Buna ziua, Va rog sa-mi permiteti sa va prezint o speta. In blocul in care locuiesc, in cadrul Adunarii Generale pt. alegerea unui nou Presedinte si a unui ... (vezi toată discuția)
Membru al asociatiei Nita Costel Nita Costel Un proprietar care are resedinta ( locuieste in alta parte decat unde e proprietar) mai este membru al asociatiei? Poate sa fie presedinte de asociatie? Un ... (vezi toată discuția)