- divort de comun dezacord (ca majoritatea divorturilor);
- un copil minor la mijloc (6 ani)
- un tata neimplicat (nu plateste pensie alimentara, nu ajuta cu absolut nimic la intretinerea copilului, in programul de vizite il ia, dar rar sta personal cu el, in majoritatea timpului il lasa cu bunicii, unde nu sunt multumita de felul in care este ingrijit)
- in loc de a vedea binele copilului si a incerca sa discutam pe cale amiabila tot ceea ce tine de copil, tatal inca isi rezolva vendete personale cu mine, prin a-i face rau copilului, stiind ca acesta este singurul fel de a-mi provoca rau.
Divortul a fost pronuntat prin notar, custodia este comuna, partaj nu am facut, pensia alimentara stabilita a fost 100 EUR, mai mult decat modica raportata la veniturile tatalui. Totusi, nu o plateste nici pe aceasta si nu contribuie cu nimic pentru buna dezvoltare a copilului (scoala, after school, consultatii medicale, cursuri aditionale, etc.)
Din pacate, cu toata deschiderea de care dispun pentru a rezolva toate situatiile pe cale amiabila, se pare ca atat eu cat si copilul, suferim. Nu avem voie sa iesim din tara (nu pot scoate minorul din tara fara acordul tatalui, iar acesta nu si-l da), copilul, de fiecare data cand se intoarce de la tatal sau vine bolnav (racit) si trebuie mereu sa il insanatosesc. Educatia de care beneficiaza copilul in programul de vizite este precara. Mi s-a reprosat de multiple dati faptul ca vorbeste urat la scoala si ca recunoaste ca a invatat de la tatal sau. Cadourile pe care le primeste sunt substantiale (tablete, ATV, diverse jucarii cu care eu nu sunt de acord) si in contradictoriu cu educatia pe care doresc eu sa o ofer copilului.
In situatia in care nu gasesc nicio modalitate de intelegere amiabila, ce ma sfatuiti sa fac ?
Apelati la executor, veti obtine pensia de la data divortului. Tot executorul va solicita informatiile despre locul de munca, venituri si bunurile ce pot fi executate silit.
Din experienta mea, e mai usoara ascunderea veniturilor decat dovedirea ca au fost ascunse.
Mai simplu, productiv si fara razboi ar fi, zic eu, sa negocieze.
Cum ati incercat sa negociati? Concret, l-ati chemat intr-un loc neutru, cu macar o persoana neutra de fata? Fara chestiuni personale in abordare, doar tehnic?
Pentru ca aproape toti cei care-mi calca pragul imi spun ca au incercat si nu se poate negocia, insa nu prea incearca o negociere, ci inca o cearta. Or asta nu are nici macar teoretic sanse de reusita, relatia intre oameni fiind ciclica in modul in care se deruleaza o cearta, asa incat, ireversibil, in toate disputele, ei vor parcurge acelasi drum, de fiecare data. Daca nu exista un element extern care sa intrerupa cercul vicios, de fapt nu au incercat, caci nu aveau nicio sansa in modul acela.
Cercul vicios poate fi intrerupt cu o locatie noua, cu prezenta unor persoane gata sa-i deturneze de la cearta si sa-i repuna pe linia negocierilor de cate ori e nevoie.
Asta inseamna un preot, un mediator, avocatul unei parti sau avocatii ambilor parti, un nas de cununie sau de botez al copilului lor, dupa caz. Merge si cu un sef de la munca etc.
Totusi, pentru a face o intelegere, e nevoie ca ambele parti sa priceapa ca pierd mai multe in instanta si astfel sa fie orientate spre un rezultat.
Se pleaca de la rememorarea situatiei prezente, se subliniaza ce e bine si ce e rau si, surpriza, de multe ori au chestiuni care pe ambii ii deranjeaza. Aceleasi chestiuni. :O Negocierea nu e simpla, nu e simpla deloc. E un proces complex si incepe cu o notificare buna indeajuns ca sa-i atraga atentia celuilalt, dar rea indeajuns ca sa nu-i atace orgoliul...
Incercati sa negociati, rar se intampla sa nu ai rezultate... macar putin, un inceput... lasi deschidere pe tot procesul din instanta. Negociezi acum, iti calci pe principii si orgoliu ca sa nu traiesti o viata de certuri si nervi mancati pe paine la micul dejun. Nu mai spun de copil, iar, saracul copil...
Cred ca aveti dreptate. Nu am incercat in acest fel, intr-adevar. Cu preotul, cred ca e un pic exagerat, ce-i drept. Totusi, prezenta unei terte persoane, cred ca ar ajuta. Multumesc frumos pentru sfat.