avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Situatie dificila in custodie comuna
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Situatie dificila in custodie comuna

Se dau urmatoarele date:

- divort de comun dezacord (ca majoritatea divorturilor);
- un copil minor la mijloc (6 ani)
- un tata neimplicat (nu plateste pensie alimentara, nu ajuta cu absolut nimic la intretinerea copilului, in programul de vizite il ia, dar rar sta personal cu el, in majoritatea timpului il lasa cu bunicii, unde nu sunt multumita de felul in care este ingrijit)
- in loc de a vedea binele copilului si a incerca sa discutam pe cale amiabila tot ceea ce tine de copil, tatal inca isi rezolva vendete personale cu mine, prin a-i face rau copilului, stiind ca acesta este singurul fel de a-mi provoca rau.

Divortul a fost pronuntat prin notar, custodia este comuna, partaj nu am facut, pensia alimentara stabilita a fost 100 EUR, mai mult decat modica raportata la veniturile tatalui. Totusi, nu o plateste nici pe aceasta si nu contribuie cu nimic pentru buna dezvoltare a copilului (scoala, after school, consultatii medicale, cursuri aditionale, etc.)

Din pacate, cu toata deschiderea de care dispun pentru a rezolva toate situatiile pe cale amiabila, se pare ca atat eu cat si copilul, suferim. Nu avem voie sa iesim din tara (nu pot scoate minorul din tara fara acordul tatalui, iar acesta nu si-l da), copilul, de fiecare data cand se intoarce de la tatal sau vine bolnav (racit) si trebuie mereu sa il insanatosesc. Educatia de care beneficiaza copilul in programul de vizite este precara. Mi s-a reprosat de multiple dati faptul ca vorbeste urat la scoala si ca recunoaste ca a invatat de la tatal sau. Cadourile pe care le primeste sunt substantiale (tablete, ATV, diverse jucarii cu care eu nu sunt de acord) si in contradictoriu cu educatia pe care doresc eu sa o ofer copilului.

In situatia in care nu gasesc nicio modalitate de intelegere amiabila, ce ma sfatuiti sa fac ?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: againstPAS , utilizator 17:44, 26 Februarie 2015
andreeab1 a scris:

@ mirebire, inteleg ca injuriile si amenintarile sunt lucruri acceptabile, pentru ca parintele la care locuieste copilul, este adult ?

Injuriile si amenintarile nu sunt acceptabile in nici un context, dar nu e nevoie de o lege pentru protectia parintilor la care locuiesc copiii.
Daca v-ar injura vecinul de palier ce ati face? aveti nevoie de o lege speciala pentru ca sunteti parinte sau v-ati folosi de legile existente?


andreeab1 a scris:

Pensia alimentara, intr-adevar, trebuie primita de catre parintele la care locuieste copilul, pentru a fi folosita in interesul copilului. Corect, este vorba de nuanta. Propriu zis, este aceeasi idee. Nu e ca si cum parintele custiodian nerezident ii da in mana copilului pensia alimentara si copilul se duce si plateste X curs, ori X factura, etc.

Nu este aceeasi idee, este un total diferita din momentul in care reusiti sa va pozitionati corect. Dvs ii datorati copilului intretinere, tatal ii datoreaza copilului intretinere, insa dvs trebuie sa va pozitionati in functie de ce puteti face dvs nu in functie de ce poate face tatal. Pentru a va scuti de frustrari si nemultumiri si certuri, si ca sa aveti o viata frumoasa. Da, ar fi frumos si ideal ca tatal sa se dea peste cap si sa contribuie din plin la bunastarea copilului sau, insa nu puteti sa-l fortati - mai mult decat limitele legale. Ce puteti sa faceti in plus tine de dvs.

andreeab1 a scris:

In ceea ce priveste ultimul paragraf, copilul este deja la scoala si l-am invatat sa nu ia in seama ceea ce ati enumerat dvs. Din fericire, asta nu a fost o misiune grea. Dar cand un centru de influenta puternic (cum este tatal), ii da peste cap scara de valori, e destul de dificil sa repari..

Presiunea colegilor este mai puternica decat influenta unui parinte ce apare o data la doua saptamani. Nu vad cum a fost o misiune usoara detasarea de grupul din care face parte dar nu reuseste sa se detaseze de tatal ce intra si iese din viata lui in mod constant. Cred ca ori va scapa ceva, ori nu ne spuneti tot. (ori poate si copilul poarta un razboi cu dvs si a gasit metoda care va sacaie cel mai mult)

andreeab1 a scris:

Pana la urma, acesta este scopul, un copil sanatos si util societatii. Pentru asta, da, copilul are nevoie de tata. Ce te faci, totusi, daca tatal are nevoie de copil doar pentru a-i face in ciuda mamei ? Ignori ?

Ii iei armele tatalui: nu te mai oftici, nu mai reactionezi, ignori. De cele mai multe ori e suficient. Pentru ca daca tatal face ce face doar ca sa ii faca in ciuda mamei iar mama nu are nici o reactie, tatal isi gaseste alta jucarie.

Ultima modificare: Marți, 24 Februarie 2015
mirebire, utilizator
@AVLIL, i-am propus prin nasi. Le-am explicat acestora situatia, i-am rugat sa fie impartiali si sa il invite la o discutie la ei, la care voi participa si eu. Raspunsul a fost: "Nu am ce sa discut cu ea. Sa ma dea in judecata".

In privinta inregistrarilor, sunt de aceeasi parere: nu caut circ si nici impresie artistica. Imi doresc sa imi fie ascultat punctul de vedere in privinta copilului si sa nu mi se adreseze calomnios. Daca ma insel, macar sa imi fie combatut punctul de vedere, prin argumente rationale.
Telenovela au fost ultimii 3 ani de relatie, acum, la 2 ani de la divort, imi doresc doar pace. Asta este si motivul pentru care cand am plecat, nu m-am luptat pentru nimic material (nu a vrut sa imi dea masina de spalat, bine. Am cumparat una sh. Nu a vrut sa imi dea aspiratorul, bine. Am cumparat altul. Nu a vrut sa imi dea niciunul dintre televizoare, am cumparat. Lista poate continua..), in afara de obiectele personale ale mele si ale copilului (haine, acte si cosmetice).
In privinta racelilor, nu sunt de acord. un copil de 6 ani nu e atat de adaptabil la spalat pe cap si tinut apoi in frig. Sau poate al meu, nu este obisnuit. Un copil de 6 ani, cu amigdalite repetate nu are recomandare de la medic sa bea pepsi cu gheta. Sau poate doar al meu.

Cat despre injurii, cum ma pot proteja incat sa nu fiu stresata de fiecare data cu acestea ? Ce legi ma/ne protejeaza ? Oricat de adult as fi, nu e o placere sa le primesc gratuit.

Despre gadgeturi si diferente de gandire de fel, nu sunt atat de radicala. Si acasa are voie sa se joace, dar nu il incurajez sa caute injuraturi pe google, cum se intampla in partea cealalta. Totusi, daca imi spuneti ca suntem standard, imi dati o licarire de speranta, cum ca va putea iesi din copilul acesta ceva pana la urma, in pofida presiunii puse pe el.

Singura solutie la care pot apela momentan este ignoranta fata de tata, pastrarea relatiei numai in momentul in care predau / preiau copilul si limitarea tuturor discutiilor la minimum. Nu stiu cat de constructiva este situatia aceasta; eu consider ca am fi avut mai multe avantaje comunicand.

Despre pensia alimentara nu cred ca mai are rost sa zic ceva. Mi-e si teama sa il "starnesc", cerandu-i-o. Poate se adeveresc amenintarile. Nici nu stiu de ce este in stare.

@againstPAS, oamenii se schimba si sa faca rau este mult mai usor decat sa faca bine.
Copilului, clar i-ar fi foarte greu fara tatal sau. Ar suferi foarte mult. Acesta este si motivul pentru care incerc sa ii spun numai lucruri bune despre tatal sau, iar pe tata l-am incurajat mereu sa pastreze o relatie cat mai apropiata cu copilul. Nu stiu daca ceea ce fac este bine, luand in calcul toate datele ecuatiei.

In concluzie, inteleg ca sunt anumite aspecte ce pot fi reglementate, ori negociate, macar prin intermediul unui avocat si cred ca voi apela la aceasta varianta.

Din experienta dvs., poate face mai mult rau decat bine, daca primeste o adresa din partea unui avocat ?

Bine, eu nu vad asa probleme mari de sanatate, insa cum spunea cineva mai sus, poate ne scapa ceva... nu cred ca in lipsa de virusi si bacterii un pahar de suc cu gheata ii umfla amigdalele; totusi, daca este asa, se recomanda extirparea lor.
Vad ca la partea cu alcoolul ati renuntat, mie mi se pare mai grava, asa cum imi pare mai urat ca bea pepsi, indiferent ca are gheata sau nu. Poate gheata il mai dilueaza ca sa nu fie dracul asa de negru...
Injuriile, depinde cum le primiti. Pentru asta, un psiholog v-ar ajuta. Nu va recomand actiuni in instanta...

Poate ajuta un avocat, poate nu; din experienta mea, cel mai des a ajutat. Totusi, nu va poate promite nimeni nimic. Nu vad insa ce aspecte sa reglementati, poate ca sa nu recurgeti direct la executor. Nu vad nici ce anume puteti starni, mergeti si executati-l daca stiti ce bunuri are.

E asa o problema o amigdalita? Nu va mai ingrijorati. La 6 ani cam stie cat de rau ii este cu gatul; daca el continua sa bea rece, inseamna ca nu e chiar asa de rau, e doar un gat rosu si gata.
Imi amintesc de timpurile cand ma durea gatul si mancam cate-o inghetata... pe ideea "cui pe cui scoate"! De regula scotea cate-o febra si ducea raceala cu ea cu tot! Nu toti copiii se feresc de rece, poarta fulare, manusi etc. Nimeni nu e sanatos o viata, asa ne formam sistemul imunitar si mai semnalam, uneori, probleme de alta natura... cui vrea sa vada semnale.
Relaxati-va, o raceala e o raceala si atat.
Cred ca sotul dvs. va cunoste foarte bine firea. Este foarte abil si stie cum sa va sicaneze continuu. Va studiat foarte bine in anii casatoriei, stie ca l-ati iubit mult, (unde a fost foc, ramane si cenusa) iar acum prin intermediul copilului se joaca cu dvs. de-a pisica cu soarecele. Stie si ce sa va transmita subliminal, prin intermediul copilului, folosindu-l pe acesta ca o arma impotriva dvs. Sfatul meu este ca nu veti reusi cu un astfel de om sa faceti absolut nimic. Daca era ceva de facut faceati pana acum. Depuneti armele si nu mai stati mereu focalizata cu gandul la el. Lasati-l in voia Domnului ca doar nu l-ati parasit de bun ce a fost. Consolati-va si incercati sa-l faceti pe copil sa rationeze singur si nu-l mai invrajbiti cu vorbe de ocara la adresa tatalui. Cu cat ii povestiti mai rau de tatal sau cu atat se va duce mai repede la el. Copii sunt atrasi de cei malefici, asa ca incercati sa-i gasiti copilului ocupatii extrascolare(inot, fotbal, carate,etc), pentru a dori sa se angajeze in jocuri cu ceilalti si nu sa stea cu tatal sau. Se va detasa singur de tata si va dori sa socializeze cu cei de varsta lui. Stiu ca este usor de zis si greu de facut dar ganditi-va ca aschia nu sare departe de trunchi iar daca o tineti tot asa riscati sa va pierdeti si fiul. Iar cand vine dupa copil, dvs. sa fiti zambitoare, aranjata, dichisita, motivati ca va bucura faptul ca ia minrul intrucat si dvs. aveati o intalnire, ca sigur il va durea mai mult. Incercati.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Februarie 2015
Justitiarul711, utilizator
Strict legal, puteţi trece la executarea silită a pensiei alimentare;v-am spus-costă, iar dacă îşi ascunde veniturile, rămâneţi şi fără acei bani avansaţi executorului.
Nu cred că scrisoarea unui avocat va avea influenţă asupra fostului dvs. soţ. Dar este totuşi o dovadă că v-aţi ocupat să obţineţi drepturile copilului dvs. Chiar dacă nu mă credeţi, chiar pe acest site, o mamă în situaţia dvs. a fost învinuită că nu s-a interesat ca minorul să-şi obţină drepturile(adică pensia alimentară)!
Alegeţi forma scrisă de atenţionare care e cea mai puţin costisitoare-agent procedural sau scrisoare recomandată cu confirmare de primire cu conţinut declarat.
Din experienţa mea, ştiu că unii tătici frustraţi după divorţ, socializează cu cei în aceeaşi situaţie şi învaţă din experienţa acestora, mai mult, există şi site-uri unde aceştia se sfătuiesc privitor la problemele legate de statulul lor: plata pensiei alimentare, etapele pregătitoare pentru a proba reauavoinţă a mamei, etc.
În consecinţă, se ştie că dacă sunt ascunse veniturile, au scuze pentru neplata pensiei alimentare, fiindcă legea spune:"Neplata pensiei alimentare cu reavoinţă se pedepseşte..."
Nu există aparat de măsurat reauavoinţă :(
Mai ştiu că acum, se pune accent mărit pe prezenţa tatălui în viaţa copilului, indiferent de comportamentul sau micile vicii ale acestuia.
Doamnă, dacă vă consolează cu ceva: dvs. sunteţi încă într-o fază fericită, nu sunteţi hărţuită cu reclamaţii, petiţii, procese, etc. nefondate.
Ultima modificare: Joi, 26 Februarie 2015
Martonze, utilizator

Alte discuții în legătură

Dreptul tatalui dupa finalizarea divortului. amalia8elena amalia8elena Sunt divortata de 2 ani aproximativ, am custodia celor doua fetite minore. Tatalui i s-a stabilit un program de vizita si plata unei pensii alimentare de 460 ... (vezi toată discuția)
Ce se întâmplă dacă refuz să mai dau copilul în vizită la domiciliul tatălui? acesta nu plătește pensia de întreținere și nu are condiții bune de locuit CaradeanuMihaela CaradeanuMihaela Ce se întâmplă daca refuz sa mai dau copilul in vizita la locuita tatalui? Mentionez ca noi suntem divorțat,am castigat custodie exclusiva,copilul are 5 ... (vezi toată discuția)
Minori care nu vor sa mearga cu tata! Cristian0711 Cristian0711 In urma divortului, tatal are dreptul la doua saptamani sa ia copiii minori, etc! Copiii (8 si 10 ani), nu vor sa mearga! Asta si datorita comportamentului ... (vezi toată discuția)