avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept la mostenire

am si eu o intrebare tatal meu a decedat a mai ramas mama iar acum am aflat ca parintii mei au intocmit cu fratele meu un contract de intretinere cu drept de uzufruct viager .Acest act a fost facut in urma cu 15 ani dar nu a fost respectat pentru ca in tot acest timp parintii mei s au intretinut singuri inclusiv inmormantarea tatalui meu a fost suportata de mama,As dorii sa mi spuneti daca in aceste conditii acest act poate fii atacat de mine in istanta?
Cel mai recent răspuns: mary222 , utilizator 14:01, 11 Februarie 2015
Contractul de întreţinere este un contract cu titlu oneros, în temeiul căruia una din părţi transmite celeilalte proprietatea unuia sau mai multor bunuri, în schimbul obligaţiei pe care aceasta şi-o asumă de a-i presta, în natură, cele necesare traiului în tot timpul vieţii, fiind în acelaşi timp un contract aleatoriu, pentru că durata obligaţiei debitorului este în funcţie de durata vieţii creditorului, eveniment necert.

Prestarea întreţinerii, în sarcina debitorului- fratele -, este obligaţia de a face, cu caracter strict personal, care, în caz de neexecutare, determină rezilierea contractului respectiv.


Contractul de întreţinere – fiind un contract intuitu personae (avand in vedere persoana) – nu poate fi atacat cu acţiune în reziliere decât de creditorul întreţinerii, nu şi de succesorii acestuia, care pot doar să continue procesul intentat de creditorul decedat.
In cazul expus de dvs. , mama poate rezilia acest contract.
Contractul de intretinere cu dreptul de uzufruct viager a fost nesocotit.

Asadar, obligatia de a asigura subzista intretinutului , prestatia fiind realizata in natura, a fost nesocotita.


Actiunea in vederea rezolutiunii contractului de intretinere poate fi promovata si de catre mostenitorii creditorului intretinerii..


Chiar daca prestatia este una personala, avand caracter patrimonial, actiunea in vederea constatarii si pronuntarii sanctiunii rezilierii poate fi promovata si de catre succesori.



CAPITOLUL XVIII
Contractul de întreţinere
Art. 2263
Încetarea contractului de întreţinere
(1) Contractul de întreţinere încheiat pe durată determinată încetează la expirarea acestei durate, cu excepţia cazului în care creditorul întreţinerii decedează mai devreme.
(2) Atunci când comportamentul celeilalte părţi face imposibilă executarea contractului în condiţii conforme bunelor moravuri, cel interesat poate cere rezoluţiunea.
(3) În cazul prevăzut la alin. (2), precum şi atunci când se întemeiază pe neexecutarea fără justificare a obligaţiei de întreţinere, rezoluţiunea nu poate fi pronunţată decât de instanţă, dispoziţiile Art. 1552 nefiind aplicabile. Orice clauză contrară este considerată nescrisă.
(4) Dacă rezoluţiunea a fost cerută pentru unul dintre motivele prevăzute la alin. (2) sau (3), oferta de întreţinere făcută de debitorul pârât după introducerea acţiunii nu poate împiedica rezoluţiunea contractului.
(5) În cazul în care rezoluţiunea se pronunţă pentru unul dintre motivele prevăzute la alin. (2) sau (3), debitorul în culpă nu poate obţine restituirea prestaţiilor de întreţinere deja executate.
(6) Dreptul la acţiunea în rezoluţiune se transmite moştenitorilor.
(7) Rezoluţiunea contractului de întreţinere nu se poate cere pentru motivele prevăzute la art. 2.261 alin. (1).





Succes.


Nu stiu ce ati inteles d-voastra din postarea d-nei av. Stoica, in esenta e vorba despre faptul ca puteti ataca actul incheiat de parintii d-voastra, de o parte si fratele, de cealalta parte.
Important! Incepeti prin a merge la un birou notarial unde veti declara ca acceptati succesiunea dupa defunctul d-voastra tata. Costa pana-n 50 de lei.
Apoi cereti dezbaterea succesiunii si aceluiasi notar ii puteti cere si inventarierea masei succesorale.
Aveti nevoie sa apelati la serviciile unui avocat, probabil ca va urma un proces care va avea ca obiect dezbaterea succesiunii.
Va doresc si eu succes!
multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere lavih lavih Buna ziua! Parintii, vor sa-mi dea prin contract de intretinere un apartament.Avand in vedere ca,mai am un frate ,dupa decesul parintilor sau a unuia dintre ... (vezi toată discuția)
Contractul de intretinere cu drept de uzufruct viager poate fi atacat? elyelena elyelena buna ziua.parintii mei mi-au facut contract de intretinere cu drept de uzufruct viager unei case si unui teren.in tot timpul cat au fost in viata mi-am ... (vezi toată discuția)
Testamentul unei persoane fără copii. este aceasta varianta cea mai avantajoasă pentru testator și beneficiar? ContSters454169 ContSters454169 Buna ziua ,imi puteti spune daca o persoana singura ,fara copii poate lasa mostenire tot ce are prin testament unei alte persoane care se ofera sa ajute in ... (vezi toată discuția)