avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... mamele, 85% din salar sau din venit
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

mamele, 85% din salar sau din venit

Sunt o mama medic si pe langa locul de munca din spital am avut in ultimele 12 luni inaintea nasterii copilului si un alt job. Am lucart tot ca medic intr-o clinica privata ( contract de prestari servicii) avand un venit pentru care am platit doar impozitul pe venit de 16%. La calculul indemnizatiei de crestere a copilului intra si venitul realizat la clinica privata ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:59, 15 Iunie 2009
sabau florica a scris:

pt. Sammy,
Pot sa va de ex situatia mea. Eu am avut contract de colaborare si contract de mandat cu o societate de asigurari. Am depus la dosar adev de la societate , insa nu mi s-a luat in calcul si mi s-a calculat pe baza declaratiei 200 depusa de mine la finante si pe baza deciziei de impunere primite de la ei(finante).
De mentionat ca : - pers in cauza trebuie sa fi fost inregistrata fiscal cu acea activitate si se cere dovada platii impozitului.
In cazul meu le-am avut pe toate si venitul mi s-a luat in calcul , doar ca totusi cred eu ca s-a facut o gresala , deoarece trebuia sa mi se ia venitul din adeverinte si nu cel din declaratie si decizie.

1. Eu veau sa stiu corect, daca venitul din conventia civila pe Codul Civil a intrat in calcul pt. indemnizatie crestere copil.
2. In cazul dvs. cred ca aveti venitul din contractul de mandat.
3. Am o mare rugaminte, vreau sa verificati declaratia 200 si decizia de impunere, sa-mi precizati din ce este compusa, cred ca aveti o suma care nu este prevazuta in calcul.
Intra in calcul ambele forme de venituri obtinute.
Stimata dna Sammy,
Da, la mine este contract de mandat, eu am scris situatia mea in speranta ca dvs puteti sa trageti concluzii legat de cv civila .
Nu stiu exact la ce va referiti , ce doriti sa stiti din declaratia 200?
Am declarat venitul brut pe declaratia 200 fara cheltuieli deoarece nu am intentionat sa-mi tin o evidenta .
Am platit impozit pe venitul brut.
In decizia de impunere este mentionat total venit si impozitul de 16%.
Daca nu v-am scris ceea ce va asteptati , scrieti-mi.
sabau florica a scris:

Stimata dna Sammy,
Da, la mine este contract de mandat, eu am scris situatia mea in speranta ca dvs puteti sa trageti concluzii legat de cv civila .
Nu stiu exact la ce va referiti , ce doriti sa stiti din declaratia 200?
Am declarat venitul brut pe declaratia 200 fara cheltuieli deoarece nu am intentionat sa-mi tin o evidenta .
Am platit impozit pe venitul brut.
In decizia de impunere este mentionat total venit si impozitul de 16%.
Daca nu v-am scris ceea ce va asteptati , scrieti-mi.

Daca total venit brut este compus din insumarea celor doua venituri adica C mandat si conventie civila.
Eu am retinut ca ati dus adeveinte, dar nu au aplicat 85% la suma totala, scuze, poate am inteles eu gresit.
Revin,
Am depus adeverinte care nu mi s-au luat in calcul deloc , de parca nu ar fi fost la dosar, cu venitul net de pe ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului, dar mi s-a cerut sa depun si decl 200 si decizia de impunere, pe 2007 aveam decizia , iar pe 2008 nu o am deoarece abia facusem decl 200 si probabil ca stiti ca o primim de la finante doar pe la sf anului 2009. ce nu mi s-a parut corect in cazul meu , ca mi s-au luat in calcul declaratia si decizia si nu adeverintele de unde reiese foarte clar venitul meu in cele 12 luni, practic mi-au impartit venitul total 2007 /12luni, apoi venit total 2008/12 luni pt a-mi face media pe luna, iar apoi mi-au aplicat 85%.
Referitor la conv civila , eu nu stiu pre multe , ce regim are , din cate stiu se plateste impozit pe acest tip de venit , legea spune venituri impozabile si atunci daca ne uitam la art 46 din cod fiscal :

Art. 46: Definirea veniturilor din activitati independente
(1)Veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate în mod individual si/sau într-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
(2)Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comert ale contribuabililor, din prestari de servicii, altele decât cele prevazute la alin.(3), precum si din practicarea unei meserii.
(3)Constituie venituri din profesii libere veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate în mod independent, în conditiile legii.
(4)Veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea.
Vedeti daca nu cumva se poate incadra aici.( prestari servicii ?)
apoi in instruciuni avem:
(2) Pentru persoanele care realizeaza venituri profesionale din salarii, venitul brut reprezinta salariul de baza, indemnizatii, sporuri, prime, orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor acordate de angajator potrivit legii.
Ar trebui analizat foarte bine , normele 1682/2008 si instructiunile pt aplicarea OUG 148/2005 .
O zi frumoasa tuturor!

Alte discuții în legătură

Indemnizatie 85% din venituri din asigurari? ramona chisalita ramona chisalita buna. as dori si eu sa stiu daca veniturile din asigurari intra in categoria veniturilor din care se poate calcula cele 85% pentru indemnizatia de cresterea ... (vezi toată discuția)
Mod de calcul venit lunar realizat ca pfa - pt indemnizatia de cresterea copilului? Amelia Muntean Amelia Muntean Sunt insarcinata in 6 luni si am atat calitatea de angajata (in prezent in Concediu de risc maternal) ca si cea de PFA - traducator, inregistrata fiscala de ... (vezi toată discuția)
Baza calcul indemnizatie crestere copil DOAR_NOI DOAR_NOI As dori va rog raspuns la urmatoarea situatie: - in ultimile 12 luni anterior datei nasterii copilului am realizat urmatoarele venituri : dintr-un C.M. cu ... (vezi toată discuția)