avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... ce pedeapsa li se va aplica ?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

ce pedeapsa li se va aplica ?

Buna seara !
- impotriva a 2 colegi,
prin Rechizitoriul /26.06.2012, Parchetul de pe langa Tribunalul Botosani
a retinut ca in cauza sunt intrunite conditiile prevazute de lege
potrivit carora, prin exercitarea in mod necorespunzator a atributiilor de serviciu, cei 2 inculpati au savarsit fapte care intra
in categoria infractiunii de “abuz in serviciu contra intereselor publice”,
comise in forma continuata,
iar prin faptele lor, se fac vinovati de savarsirea
a 2 infractiuni de “abuz in serviciu contra intereselor publice
in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de avantaje patrimoniale",
prev. si ped. de art. Art. 132 din Legea nr. 78/2000,
raportat la Art. 248 Cod penal,
cu aplicarea Art.41 alin.2 si Art.42 Cod penal,
toate cu aplicarea Art.33 lit.a si Art.34 Cod penal.

Va rog sa imi spuneti ce pedeapsa li se va aplica
celor 2 colegi ?
Faptele au fost savarsite de acestia
in perioada 2005-2009,
urmarirea penala a inceput in anul 2010,
iar dosarul penal a inceput sa se judece in anul 2012.

Dosarul penal a fost dat in pronuntare.

Este posibil ca instanta sa ii oblige
doar la plata cval. contractelor incheiate nelegal
si repunerea partilor in situatia anterioara,
precum si la munca in folosul comunitatii ?
Cel mai recent răspuns: oanaportar , utilizator 20:23, 21 Februarie 2015
Am citit si eu intrebarea si raspunsul ce a fost dat.
De ce nu poate sa stie omul ce il asteapta ?
De ce nu poate nimeni sa faca un asemenea calcul ?

Infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie ( extras din Lege nr. 78 din 08/05/2000 versiune actualizata pana la data de: 01/04/2007 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie):

Infractiunea de “abuz in serviciu contra intereselor publice
in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de avantaje patrimoniale"
sunt pedepsite cu închisoare de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in cazul:
- a) stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate, faţă de valoarea comercială reală, a bunurilor aparţinând (....), comisă (.....) cu ocazia unei operaţiuni comerciale, ori a bunurilor aparţinând (.....) instituţiilor publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora (......), săvârşită de cei care au atribuţii de conducere, (.....), de gestionare, (.......);

si
(1) Fapta persoanei care, în virtutea funcţiei, a atribuţiei ori a însărcinării primite, are sarcina de (....) a controla (.....), de a îndeplini pentru acesta vreo însărcinare, de a intermedia sau de a înlesni efectuarea unor operaţiuni comerciale sau financiare de către agentul economic privat ori de a participa cu capital la un asemenea agent economic, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.

apoi,
Art. 11.Art. 13 2.
Infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi infracţiunea de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani.

Totodata,
Capitolul I
INFRACŢIUNI DE SERVICIU SAU ÎN LEGĂTURĂ CU SERVICIUL
Art. 249 - Neglijenţa în serviciu
Încălcarea din culpă, de către un funcţionar public, a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă s-a cauzat o tulburare însemnată bunului mers al unui organ sau al unei instituţii de stat ori al unei alte unităţi din cele la care se referă art. 145 sau o pagubă patrimoniului acesteia ori o vătămare importantă intereselor legale ale unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 2 ani sau cu amendă.

Fapta prevăzută în alin. 1, dacă a avut consecinţe deosebit de grave, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 10 ani.

Odata ce aptele au fost savarsite de acestia
in perioada 2005-2009,
totul se judeca potrivit codurilor vechi.
Iar prin contopirea pedepselor,
cei 2 vor fi pesepsiti la cel putin 3-5 ani de inchisoare.

Este corect ?
Ultima modificare: Joi, 12 Februarie 2015
cristiannegru, utilizator
Multumesc pentru raspunsuri.
Nu stiu ce va fi.
Abia cand se va da hotararea
se va vedea ce a hotarat judecatorul si de ce.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce inseamna ca s-au comis 2 infractiuni de: "abuz in serviciu contra intereselor publice in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de avantaje patrimoniale" ? oanaportar oanaportar 2 colegi au fost trimisi in judecata penala. Va rog sa imi spuneti ce inseamna ca s-au comis 2 infractiuni de: \\"abuz in serviciu contra intereselor ... (vezi toată discuția)
Art. 12 din legea 78/2000 johny_jurist johny_jurist As dori o parare, va rog... Inchirierea unui apartament de catre un magistrat sau politist intruneste elementele constitutive ale infractiunii prev. de art 12 ... (vezi toată discuția)
Mita ilegala in sectorul privat? w0lfshad3 w0lfshad3 Stiu cu 99% siguranta ca anumite persoane dau mita, intr-o firma particulara la care am lucrat, si care m-au sicanat probabil pentru ca sa dau si eu mita ca ... (vezi toată discuția)