avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Instanta de recurs a dat ce nu s-a cerut. Dar a dat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Instanta de recurs a dat ce nu s-a cerut. Dar a dat mai mult. Contestatie sau revizuire

Va salut stimati colegi si participanti la forum. Am o speta care mi-a lasat un gust amar. Ma gandesc sa o atac, nu am incotro, dar m-ar bucura si alte opinii, favorabile sau contrare. Nu conteaza..Speta este urmatoarea: Societatea X, prestator, cheama in judecata societatea Y, beneficiar, pentru ca instanta, judecatoria, sa pronunte o hotarare prin care sa oblige beneficiarul sa achite restul de plata pentru o lucrare de constructii efectuata de prestator. La fond, in fata judecatoriei, beneficiarul nu se prezinta. Dovada de citare s-a intors cu mentiunea "afisat pe usa principala". Societatea X nu mai propune alte probe, depune contractul si dovada achitarii unei plati partiale. Judecataria pronunta o hotarare prin care o obliga pe societatea Y sa plateasca restul de suma precum si penalitatile contractuale. Y face recurs si, ca unica cerere, solicita casarea hotararii din fond pe motiv ca nu a primit citatia si trimiterea spre rejudecare la judecatorie pentru administrarea probatoriul cu expertiza si interogatoriu. Tribunalul ramane in pronuntatre si STUPOARE: admite recursul, caseaza sentinta, rejudeca in fond si respinge actiunea ca nefondata!!! REPET, recurenta a cerut strict casarea cu trimitere pentru administrarea probatoriului, pentru ca nu a participat la dezbateri. Astfel societatea X este in postura paradoxala de a fi efectuat o constructie si de anu mai putea cere plata ca urmare a autoritatii de lucru judecat...Ce parere aveti? Revizuire sau contestatie in anulare? Avand in vedere ca Tribunalul a dat mai mult decat s-a cerut si chiar ceea ce nu s-a cerut! Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mihai Valentin Neagu , Avocat 17:45, 22 Iunie 2009
Scuze public lui aditabora..a fost o reactie instinctiva in care am cam depasit cadrul legitimei aparari. #-o Revizuiesc si retractez...Ubik si Monica merci de sugestii...pana la urma asta o sa fac...Merci tuturor de sfaturi...Monica, noi nu cumva ne-am ciocnit prin niste dosare?:)
AM optat pentru revizuire...sa vedem ....poate am noroc...Daca nu, pentru a scpa de autoritatea de lucru judecat, voi obliga beneficiarul sa organizeze receptia, iar procesul verbal de receptie imi va constitui un nou temei pentru revizuirea aberantei sentinte..Procesul verbal va putea fi considerat inscris nou care nu a putut fi prezentat din culpa paratei.
In cazul revizuirii inscrisul care nu a putut fi prezentat din culpa paratei ar trebui sa fie anterior sentintei a carei revizuire se cere, pentru ca nu se poate cere retractarea unei hotarari cu motivarea ca a mai aparut un inscris care are legatura cu pricina desi acest inscris nu exista la data hotararii iar instanta nu avea cum sa-l aiba in vedere, independent de culpa paratului, (de vreme ce acest inscris nu exista).
Solutiile corecte trebuie sa aiba intotdeauna doua proprietati: simplitate si eleganta.
Buna observatie ubik...Asa, da si tu cu paru...ca nu sunt suficient de amarat. X-( De acord. Un judecator poate gandi si asa...dar...Conditia existentei sau preexistentei unui inscris nu este stabilita stricto sensu. Si aici ma refer la faptul ca inscrisul nu a putut fi prezentat din culpa exclusiva a partii potrivnice asa cum spune 322 alin. 5. Obligatia executarii receptiei revine paratei potrivit art.21 lit f din legea 10/1995 si din Regulamentul de receptie a lucr[rilor de cosntructii. In aparare parata exact asta a invocat...lipsa Procesului verbal de receptie desi era obligatia ei sa organizeze receptia. Nu stiu..alte solutii mai simple si mai clare nu gasesc. Daca ai o alta idee mai buna o primesc cu placere. Pentru ca instanta m-a pus in situatia aberanta sa nu mai pot cere banii pe o constructie executata...absurd...O solutie mai simpla si mai clara ar fi cea intemeiata pe 992 si urm. C. Civ...Dar pierd penalitatile contractuale, care sunt importante...Mai pot cere si dobanda legala...dar...putin...
Vento , daca ne-am ciocnit, nu mi-am dat seama:)).... Poti incerca si pe calea revizuirii, chiar daca sunt sanse minime de admitere..... totusi, orice e posibil in instantele din Romania. :luck:

Alte discuții în legătură

Revizuire shhomerul shhomerul in cazul unei revizuiri a unei hotarari a instantei de recurs atunci cand s-au judecat doua recursuri atat al paratului cat si al reclamantului care este ... (vezi toată discuția)
Este admisibila procedura revizuirii intemeiata pe art.322 (2)? RADU SAVALACHE RADU SAVALACHE Buna ziua. Ma adresez practicienilor in stiinte juridice care au intalnit urmatoarea situatie sau care pot gasi dezlegare acestei spete: Instanta de fond ... (vezi toată discuția)
Recurs cristinateo cristinateo va rog sa-mi raspundeti ce inseamna daca pe site-ul Curtii de Apel in dreptul dosarului apare:se amana pronuntarea pentru alta data(peste 6 zile) iar la ... (vezi toată discuția)