avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... intabularea-gratuita-a-terenurilor
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

intabularea-gratuita-a-terenurilor

Am gasit acest anunt, publicat intr-un ziar local.

[ link extern ]

E adevarat ? Sint interesat, daca pe parcurs, apar noutati. Multumesc

Textul in clar:

Petse 415 milioane de euro au fost alocați pentru realizarea cadastrului agricol. Intabularea gratuită a terenurilor agricole începe anul acesta, susține secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Botănoiu.

terenuri agricoleProcesul este esențial pentru că, începând cu anul 2020, plățile în agricultură se vor face pe exploatație și nu pe unitatea de suprafață. Banii pentru realizarea cadastrului agricol provin din fonduri europene și contribuții naționale. Este vorba despre 415 milioane de euro, din care 265 de milioane de euro din fondurile europene pe dezvoltare regională și 150 de milioane de euro de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

”Cred că este o sumă acoperitoare pentru cele 14 milioane hectare extravilan, arabil plus agricol. Din calculele noastre este vorba de un cost de 30 de euro pe hectar. Sper să apară rapid acest act normativ, la care o să contribuim și noi pentru îmbunătățirea proiectului. Este extrem de necesar acest lucru pentru că, începând cu anul 2020, plățile în agricultura europeană se vor schimba. Va intra un nou sistem de plată și din 2020 nu vom mai putea plăti dacă nu avem totul intabulat. Noi am inclus acest sistem în legislația noastră cu privire la plățile directe din 2018, ca să obișnuim oamenii cu sistemul, dar ar trebui să cadastrăm până atunci”, a adăugat Daniel Botănoiu.
Ultima modificare: Joi, 12 Februarie 2015
toma st, utilizator
Cel mai recent răspuns: Vladislav20 , utilizator 10:48, 11 Martie 2023
Da, povesti electorale, pana or face astia ceva bun in tara asta pleaca toti romani sclavi la altii.
[ link extern ]

sau in clar:

Programul Național de Cadastru și Carte Funciară va începe în luna mai a acestui an și prevede până în 2023 realizarea gratuită a planurilor cadastrale ale tuturor imobilelor, deschiderea cărților funciare, precum și certificatele de moștenitor pentru succesiune nedezbătute, a anunțat joi, într-o conferință de presă, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Liviu Dragnea.
Programul are un buget total estimat de peste 1,2 miliarde de euro. Pentru 2015 sunt prevăzute a intra în Programul Național de Cadastru și Carte Funciară 147 de unități administrativ teritoriale (UAT), bugetul alocat fiind de 158 de milioane de lei.
”Obiectivul principal al Programului Național de Cadastru și Carte Funciară este de a înregistra gratuit toate imobilele, respectiv toate terenurile și clădirile din România, inclusiv apartamentele, în Sistemul Integrat de Cadastru și Carte Funciară. (…) Programul va fi finanțat din trei surse, două surse principale, veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru, în cuantum de peste patru miliarde de lei (900 de milioane de euro — n.r.), și fonduri externe nerambursabile prin Programul Operațional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro”, a precizat ministrul Dezvoltării Regionale.
A treia sursă de finanțare a programului o reprezintă situația în care localitățile vor dori să participe cu cofinanțare sau cu fonduri din bugetele locale.
”Din cele patru miliarde de lei care reprezintă veniturile Agenției Naționale de Cadastru se vor plăti realizarea planurilor cadastrale ale imobilelor la nivelul tuturor unităților administrativ-teritoriale, deschiderea cărților funciare, precum și certificatelor de moștenitor pentru succesiune nedezbătute. Toate aceste vor fi gratuite pentru beneficiari, repet, persoane fizice sau juridice, inclusiv instituții publice. De asemenea, suma respectivă acoperă toate celelalte cheltuieli necesare, cheltuieli de personal, bunuri și servicii, toate cheltuieli necesare pentru realizarea programului”, a declarat ministrul Dezvoltării Regionale.
Dragnea a adăugat că, la ”o evaluare superficială și rapidă, Programul Național de Cadastru și Carte Funciară va genera cel puțin 5.600 de locuri de muncă”.
”În opinia mea, locurile de muncă create direct și indirect vor fi mult mai mari. 600 de posturi vor fi înființate suplimentar în cadrul Agenției Naționale de Cadastru la filialele județene iar peste 5.000 de locuri de muncă se vor înființa la nivelul firmelor care vor câștiga licitațiile pentru realizarea măsurătorilor cadastrale, precum și locuri de muncă în plus la birourile notariale, precum și instituțiile implicate”, a mai declarat ministrul.
Dragnea a menționat că, potrivit estimărilor oficiale, numărul total de imobile în România este de circa 40 de milioane.
”Și aici vorbim de imobile, terenuri, clădiri, apartamente, tot ceea ce înseamnă imobil, din care 20% se află în mediul urban, iar cea mai mare parte, restul de 80%, în mediul rural. Astăzi, din cele 40 de milioane de imobile existente în România, circa 7,4 milioane decât sunt înregistrate în evidențele de cadastru, ceea ce reprezintă puțin peste 18% din total. Jumătate din acestea, circa 3,6 milioane se află în mediul urban, iar diferența în mediul rural”, a arătat el.
Programul va fi implementat până în 2023, după un calendar anual bazat pe ”veniturile certe, prognozate la acest moment”.
”În prezent, doar șapte unități administrativ-teritoriale din România au cadastrul general finalizat integral și cărți funciare deschise pentru toate proprietățile. Una dintre aceste unități administrativ-teritoriale a realizat cadastrul printr-un proiect pilot iar șase au fost realizate printr-un program care a fost început și a fost stopat la un moment dat, programul <<Cezar>>. În 2015 vizăm demararea lucrărilor de înregistrare sistematică a proprietăților în 147 de unități administrativ-teritoriale, cu o sumă alocată de 158 de milioane de lei. Pentru aceste unități administrativ-teritoriale procedurile de achiziție au fost deja demarate și ofertele se vor deschide la începutul lunii mai”, a afirmat ministrul Dezvoltării Regionale.
Ministrul a adăugat că propunerea de prioritizare va trebui să țină cont de unul din următoarele criterii: „unitate administrativ-teritorială care face obiectul dezvoltării proiectelor de infrastructură la nivel național — autostrăzi, de exemplu; unități administrativ-teritoriale care fac obiectul unor proiecte de dezvoltare locală, precum și unități administrativ-teritoriale care prezintă așezări informale ale comunităților aflate în condiții de sărăcie extremă”.
”Pentru asigurarea suportului tehnic necesar derulării programului pentru zona urbană vor fi realizate ortofotoplanuri pentru 320 de municipii și orașe”, a explicat Dragnea.
Potrivit Programului Național de Cadastru, în perioada 2015-2018 se vor realiza ortofotoplanuri pentru 13 municipii: Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța, Craiova, Brașov, Galați, Ploiești, Oradea, Brăila, Arad, Pitești și Sibiu.
Ortofotoplanurile pentru restul de 307 de municipii și orașe sunt programate să fie realizate în perioada 2016-2020.
Programul prevede, totodată, conversia cărților funciare și a documentațiilor cadastrale din format analogic în format digital, astfel: conversia cărților funciare — 45.972.129 de pagini în perioada 2015-2018 și alte 24.000.000 de pagini în perioada 2019-2023, precum și conversia planurilor de amplasament și delimitare — 600 de mii de PAD-uri în perioada 2015-2016.
Ca beneficii ale implementării Programului Național de Cadastru și Carte Funciară, Dragnea a menționat: înregistrarea gratuită a tuturor proprietăților, înregistrarea domeniului public/privat al UAT și al statului român, înregistrarea imobilelor deținute fără acte (posesori), eliberarea certificatelor de moștenitori, finalizarea procesului de restituire a imobilelor la nivelul UAT-urilor, crearea premiselor comasării terenurilor.
De asemenea, a spus ministrul, implementarea programului va conduce la dezvoltarea pieței creditului ipotecar, creșterea siguranței circuitului civil al proprietăților, dezvoltarea rapidă a proiectelor de infrastructură, reducerea costurilor tranzacțiilor și creșterea economică.
În cadrul prezentării, Dragnea a făcut apel la toată clasa politică, astfel încât, indiferent de guvernare, Programul Național de Cadastru să fie continuat și dus la bun sfârșit.
”Fac un apel la toată clasa politică, la toate guvernele viitoare ca acest program să continue, să fie dus la bun sfârșit”, a susținut ministrul Dezvoltării Regionale.
sursa: agerpres.ro
Ultima modificare: Vineri, 1 Mai 2015
toma st, utilizator
Avocat Net

UPDATE Toate terenurile si cladirile din tara vor fi cadastrate gratuit de autoritati. Programul guvernamental a aparut in Monitorul Oficial
Pana in anul 2023, terenurile si cladirile din toata tara vor fi inregistrate gratuit in Sistemul integrat de cadastru si carte funciara, in cadrul unui program national, conform unui act normativ publicat recent in Monitor si informatiilor furnizate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP).


Programul National de Cadastru si Carte Funciara 2015-2023 (PNCCF) a fost aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 294/2015, care a aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 309 din 6 mai si se aplica de la data publicarii.

Acest program are ca obiectiv inregistrarea gratuita, pana in anul 2023, a tuturor imobilelor din Romania (terenurile si cladirile, inclusiv apartamentele) in Sistemul integrat de cadastru si carte funciara. Lansarea PNCCF a avut loc pe 30 aprilie, in cadrul unei conferinte de presa a MDRAP.

"Obiectivul principal al programului national de cadastru si carte funciara este de a inregistra gratuit toate imobilele, respectiv toate terenurile si cladirile din Romania, inclusiv apartamentele, in Sistemul integrat de cadastru si carte funciara. Odata atins acest obiectiv se revitalizeaza piata imobiliara din Romania, se dezvolta creditul agricol si creditul ipotecar, se dezvolta toate tranzactiile care au ca obiect vanzarea si cumpararea de imobile", a precizat ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, Liviu Dragnea, la conferinta de presa.

Programul va fi finantat, in principal, din fondurile Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) si din fonduri europene. "Programul va fi finantat din trei surse: doua surse principale - veniturile proprii ale Agentiei Nationale de Cadastru, in cuantum de peste 4 miliarde de lei si fonduri externe rambursate prin Programul Operational Regional, in cuantum de peste 300 de milioane de euro. In situatia in care institutiile administrativ-teritoriale vor dori sa participe cu cofinantare sau cu fonduri din bugetele locale, si aceasta va putea fi o sursa de finantare a programului", a mai spus Dragnea.

Practic, incepand din acest an, toate persoanele fizice si juridice (inclusiv institutiile publice) vor beneficia gratuit de inregistrarea imobilelor in Sistemul integrat de cadastru si carte funciara, conform HG nr. 294/2015. Concret, prin program se vor elibera certificatele pentru inscrierea in cartea funciara a posesorilor ca proprietari si, dupa caz, a dezbaterilor succesorale, se vor intocmi documentatiile cadastrale si se vor inregistra imobilele. In acelasi timp, autoritatile se vor ocupa si de digitalizarea tuturor cartilor funciare si planurilor cadastrale existente in prezent.

Conform datelor estimate de MDRAP, in prezent in Romania exista in jur de 40 de milioane de imobile, dintre care doar aproximativ 7,5 milioane sunt cadastrate (18,68%).
Ma aflu in urmatoarea situatie:

Sintem 3 frati. Mama, in viata, (tatal a decedat in 91) mi-a daruit in teren in suprafata de 2 000 m2, pt. o casa. Nu s-a facut succesiunea dar am acordul fratilor mei. Titlul de proprietate e inregistrat pe numele mamei. Nu s-a facut intabularea pe numele mamei si nici pe un alt titular. Intrebarea mea este :

Conform legii mai sus mentionate, Prima Intabulare Gratuita, pot intabula terenul respectiv direct pe mine ca proprietar fara a mai face prima intabulare pe numele mamei ?
Iar daca da, atunci care ar fi pasii de urmat ?

Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Casa mostenita cadastrata gratis? GYOGYO GYOGYO Buna ziua.Am mosyenit 25% dintr-o casa in 2010.Nu a fost facut succesiunea.Acum pot cere sa fiu trecut in casa mostenita ca coproprietar gratis?daca da ce acte ... (vezi toată discuția)
Cadastru gratuit solaru solaru Vreau sa vand un apartament, si trebuie facut cadastru pentru inscrierea in cartea funciara a imobilului. Prin HG nr. 294/2015 am inteles ca se face ... (vezi toată discuția)
Cadastrul general al romaniei este terminat? BEJENARU PETRU BEJENARU PETRU [b]Haosul proprietăţii din România: proiectul-pilot de Cadastru General bate pasul pe loc[/b] Visul de a avea un milion de proprietăţi înregistrate ... (vezi toată discuția)