avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Casa mostenita cadastrata gratis?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Casa mostenita cadastrata gratis?

Buna ziua.Am mosyenit 25% dintr-o casa in 2010.Nu a fost facut succesiunea.Acum pot cere sa fiu trecut in casa mostenita ca coproprietar gratis?daca da ce acte trebuie sa depun si unde?Am auzit de o lege ca gartis se fac cadastrele.
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 11:48, 7 Mai 2015
Nefiind facuta succesiunea nu se poate sa fiti trecut/a ca si coproprietar. Iar cadastrul gratis nici nu poate fi vorba, intrucit implica niste taxe la OCPI. Si fara succesiune nu puteti face cadastru. Asa ca trebuie sa faceti succesiunea, notarul calculeaza tot ce e de plata, si dupa se pot demara formele de Cadastru la OCPI de care apartineti. Trebuie tinut cont si de onorariul cadastristului.
Atunci asta ce vrea sa n-e spuna?
Programul National de Cadastru si Carte Funciara 2015-2023 are ca obiectiv inregistrarea gratuita a tuturor imobilelor din Romania (terenurile si cladirile, inclusiv apartamentele) in Sistemul integrat de cadastru si carte funciara. Acesta a fost lansat joi, dupa aprobarea proiectului in sedinta Guvernului de saptamana trecuta.

"Obiectivul principal al programului national de cadastru si carte funciara este de a inregistra gratuit toate imobilele, respectiv toate terenurile si cladirile din Romania, inclusiv apartamentele, in sistemul integrat de cadastru si carte funciara. Odata atins acest obiectiv se revitalizeaza piata imobiliara din Romania, se dezvolta creditul agricol si creditul ipotecar, se dezvolta toate tranzactiile care au ca obiect vanzarea si cumpararea de imobile", a precizat joi ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, Liviu Dragnea, intr-o conferinta de presa.

Programul va fi finantat, in principal, din fondurile Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) si din fonduri europene. "Programul va fi finantat din trei surse: doua surse principale - veniturile proprii ale Agentiei Nationale de Cadastru, in cuantum de peste 4 miliarde de lei si fonduri externe rambursate prin Programul Operational Regional, in cuantum de peste 300 de milioane de euro. In situatia in care institutiile administrativ-teritoriale vor dori sa participe cu cofinantare sau cu fonduri din bugetele locale, si aceasta va putea fi o sursa de finantare a programului", a mai spus Dragnea.

Practic, incepand din acest an, toate persoanele fizice si juridice (inclusiv institutiile publice) vor beneficia gratuit de realizarea planurilor cadastrale ale imobilelor, eliberarea certificatelor pentru inscrierea in cartea funciara si eliberarea certificatelor de mostenitor (in cazul succesiunilor nedezbatute), dupa cum se arata in proiectul de hotarare de Guvern aprobat recent. In acelasi timp, autoritatile se vor ocupa si de digitalizarea tuturor cartilor funciare si planurilor cadastrale existente in prezent.

Conform datelor estimate de MDRAP, in prezent in Romania exista in jur de 40 de milioane de imobile, dintre care doar aproximativ 7,5 milioane sunt cadastrate (18,68%).
Ați citat mai sus -programul are ca obiectiv înregistrarea- acest lucru presupune că doar taxele solicitate de ANCPI să nu mai fie, dar actele cu documentația cadastrală(care înseamnă măsurători, planșe foto, etc) nu sunt gratuite. căci cine va munci gratis să facă o documentație cadastrală și să alerge pt. altul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabularea-gratuita-a-terenurilor toma st toma st Am gasit acest anunt, publicat intr-un ziar ... (vezi toată discuția)
Lntabulare casa daniela.ilea daniela.ilea Am o casa nou construita si doresc sa o intabulez .Am inteles ca a aparut un act normativ publicat in Monitorul Oficial din 6 mai 2015 in urma careia sa vor ... (vezi toată discuția)
Cadastrul general al romaniei este terminat? BEJENARU PETRU BEJENARU PETRU [b]Haosul proprietăţii din România: proiectul-pilot de Cadastru General bate pasul pe loc[/b] Visul de a avea un milion de proprietăţi înregistrate ... (vezi toată discuția)