avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită drept de proprietate constitutie vs. cod procedura ...
Discuție deschisă în Executare silită

drept de proprietate constitutie vs. cod procedura civila

Buna seara! Doresc sa aduc in discutie o problema cu privire la creditele fara ipoteca.
Conform art. 44 din Constitutia Romaniei: " Dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului, sunt garantate. Conţinutul şi limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege.
(2) Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular. Cetăţenii străini şi apatrizii pot dobândi dreptul de proprietate privată asupra terenurilor numai în condiţiile rezultate din aderarea României la Uniunea Europeană şi din alte tratate internaţionale la care România este parte, pe bază de reciprocitate, în condiţiile prevăzute prin lege organică, precum şi prin moştenire legală.
(3) Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire.
(4) Sunt interzise naţionalizarea sau orice alte măsuri de trecere silită în proprietate publică a unor bunuri pe baza apartenenţei sociale, etnice, religioase, politice sau de altă natură discriminatorie a titularilor.
(5) Pentru lucrări de interes general, autoritatea publică poate folosi subsolul oricărei proprietăţi imobiliare, cu obligaţia de a despăgubi proprietarul pentru daunele aduse solului, plantaţiilor sau construcţiilor, precum şi pentru alte daune imputabile autorităţii.
(6) Despăgubirile prevăzute în alineatele (3) şi (5) se stabilesc de comun acord cu proprietarul sau, în caz de divergenţă, prin justiţie.
(7) Dreptul de proprietate obligă la respectarea sarcinilor privind protecţia mediului şi asigurarea bunei vecinătăţi, precum şi la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului.
(8) Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă.
(9) Bunurile destinate, folosite sau rezultate din infracţiuni ori contravenţii pot fi confiscate numai în condiţiile legii.
Detalii: [ link extern ]
Codul de procedura civila este o lege organica. Aceasta (legea organica) se "supune" unei legi superioare...anume Constitutia. Prin urmare, daca exista un credit fara ipoteca, de ce creditorul se poate indrepta impotriva dreptului de proprietate consfintit de constitutie? Poate sa iti ia doar "fructul" rezultat din dreptul de proprietate, nu si dreptul de proprietate garantat de constitutie.
Sa dau un exemplu: x ia un credit de 11000 ron fara ipoteca. Nu poate plati din vari motive; vine creditorul si incearca sa recupereze debitul. Intrebarea mea este..de ce sa il dea afara din casa..sa ii vanda masina..din moment ce creditul nu este ipotecat? Nu se poate invoca exceptia de neconstitutionalitate din moment ce Constitutia este superioara (ca si forta) unei legi organice?
Astept pareri si multumesc pentru rabdare.
Cel mai recent răspuns: quasimodo_50 , utilizator 22:40, 12 Februarie 2015
quasimodo_50 a scris:

Conţinutul şi limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege.

Chiar dvs. ati scris "Conţinutul şi limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege", astfel incat raspunsul subzista in respectiva fraza /teza, pentru ca unele limite /restrictii vin chiar din anumite drepturi de creanta. Si aici ne referim la dreptul creditorilor chirografari care au un drept de garantie generala (gaj general ii mai zicem noi) asupra patrimoniului debitorului, astfel incat chiar daca creditorul nu are un drept de ipoteca are si el o garantie legala asupra cum am mai zis, asupra patrimoniului persoanei debitoare (patrimoniu in care intra inclusiv drepturi de proprietate asupra imobilelor, s.a.m.d.)



quasimodo_50 a scris:

Nu se poate invoca exceptia de neconstitutionalitate din moment ce Constitutia este superioara (ca si forta) unei legi organice?

NU se poate invoca exceptia, caci asa cum dvs. aveti drepturi in calitate de debitor, si creditorul dvs. are drepturi la randul lor garantate de lege, numite drepturi de creanta.

P.S. Pe vremuri (pana mai deunazi) exista inchisoarea datornicilor, adica nu plateai te baga la zdup, insa dupa cum vedeti am mai evoluat si noi. :))
Ultima modificare: Joi, 12 Februarie 2015
trandafir2, moderator
Completare (cu scuzele de rigoare pentru moderator). Citind multe din spetele prezentate aici...am sesizat ceva: persoanele care au accesat un credit FARA GARANTII IMOBILIARE erau stupefiate de faptul ca un creditor se poate indrepta SI imptriva bunurilor sale. Mi se pare de bun simt (chiar si juridic). Nu am cumparat articolul x pentru ca, ulterior, sa imi fie luate toate articolele mele. Daca ar fi dorit sa riste sa isi piarda articolul x, il ipoteca.
quasimodo_50 a scris:

persoanele care au accesat un credit FARA GARANTII IMOBILIARE erau stupefiate de faptul ca un creditor se poate indrepta SI imptriva bunurilor sale.

Erau stupefiate pentru ca nu erau informate, asta-i viata, cand nu cunosti, iti imaginezi.
Am inteles domnule trandafir2. Intrebare: exista in jurisprudenta o contopire intre dreptul de proprietate si gajul general? Dupa cum spuneti dvs (si aveti dreptate pe aceasta asertiune a mea) un professor nu ar fi putut sa obtina in instanta recuperarea discrepantelor salariale deoarece exista o lege (neaplicata) si exista o alta lege (aplicata)? oricum..am inteles nuanta dvs....desi am mari indoieli ca un debitor de buna credinta ar intelege de ce un creditor poate ataca tot ce ai, daca nu ai pus tot ce ai in joc?
Stiti cumva cum este in Franta, Italia, Germania? Vis-à-vis de creditele fara ipoteca? M-ar interesa o corelare.

Alte discuții în legătură

Executare garantie garant ipotecar ContSters194995 ContSters194995 Am urmatoarea problema: am garantat cu un apartament pentru cineva. Acel cineva nu mai plateste ratele, de fapt are de gand sa nu mai plateasca peste cateva ... (vezi toată discuția)
Fals in declaratii jinga_adrian jinga_adrian buna ziua. am imprumutat pe cineva cu o suma de bani printr-un act notarial cu garantie reala mobiliara. garantia era reprezentata de 2 chioscuri ce sunt ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin avalizat osaka osaka Buna ziua, In urma cu doi ani de zile am cumparat un teren la semnarea contractului de credit cu banca mi s-a solicitat si un bilet la ordin avalizat, pe care ... (vezi toată discuția)