avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... o informatie- mandatare tutore
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

o informatie- mandatare tutore

daca maine ma calca masina sau fac stop cardiac ce se intampla cu copii minori?trec la tata legal,nu?ce pot face sa impiedic acest fapt?cum s-ar putea.multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 11:08, 15 Februarie 2015
Martonze a scris:

Are oare această mamă o posibilitate legală de a cere expertiza psihiatrică?

Unu. Expertiza psihiatrica nu prea este expertiza la fel cum nici psihiatrii nu-s medici. Ma rog, asa i se zice, asa-i zicem si noi. Fac paranteza si scriu ca in cazul cunoscutului criminal Breivik prima comisie de eminenti experti psihiatrii l-a declarat complet lunatic iar a doua l-a gasit normal. Ar fi ca si cum o comisie de medici ma declara mort iar alta zice ca-s viu.
Doi. Daca am putea sa-i ducem la expertiza psihiatrica pe toti cei pe care-i antipatizam ... noroc ca nu se poate.
Trei. Problema este cat se poat6e de simpla: in prezent mama traieste si cat traieste si se comporta normal este foarte, foarte, foarte probabil sa ramana in putere hotararea prin care i-au fost incredintati copiii. Daca moare, atunci o alta instanta va stabili ce este mai bine pentru copii. Daca instanta care i-a incredintat ei copiii nu s-a inselat s-ar putea ca nici aceeasi instanta care va hotari si dupa moarte ei sa nu se insele.

Art. 114

Desemnarea tutorelui de către părinte

(1) Părintele poate desemna, prin act unilateral sau prin contract de mandat, încheiate în formă autentică, ori, după caz, prin testament, persoana care urmează a fi numită tutore al copiilor săi.

Art. 110
Cazurile de instituire
Tutela minorului se instituie atunci când ambii părinţi sunt, după caz, decedaţi, necunoscuţi, decăzuţi din exerciţiul drepturilor părinteşti sau li s-a aplicat pedeapsa penală a interzicerii drepturilor părinteşti, puşi sub interdicţie judecătorească, dispăruţi ori declaraţi judecătoreşte morţi, precum şi în cazul în care, la încetarea adopţiei, instanţa hotărăşte că este în interesul minorului instituirea unei tutele.

Ati putea desemna totusi, nu se stie daca la data decesului dvs tatal e in viata, disparut , pus sub interdictie etc.
Daca nu va fi vb de aceasta situatie la data decesului, copilul nu va merge automat la tata, bunicii sau cine vreti dvs sa va creasca copilul se vor judeca cu tatal. Poate copilul va fi suficient de mare cat un proces sa fie inutil. Daca are 16, 17 ani, tatal nu are sens sa se judece daca fiul nu vrea sa stea cu el, ci vrea sa ramana acolo unde e.

@alinaalys

Nu stiu ce-o fi fost viata dvs., dar ar trebui sa incepeti sa TRAITI doamana. AICI si ACUM.
Ce-s gandurile acestea ("daca mor maine, daca ma calca masina")? Altceva n-aveti de facut?

Preocupati-va de COPIII dvs. Ei au nevoie de dvs. AICI si ACUM. Ma indoiesc ca le puteti zambi lor, cand mintea dvs. este procupata cu ce-o sa se intample dupa ce muriti.

Daca vreti sa-l bantuiti pe impricinat si dupa ce oti muri, bantuiti-l!
Dar faceti-o ... nitel mai incolo! :)

Art. 507 Cod civil - "Daca unul dintre parinti este decedat (...) celalalt parinte exercita singur autoritatea parinteasca" (art 507 Cod Civil).

Despre tutela nu putem vorbi decat daca ambii parinti sunt decedati, pusi sub interdictie etc.

Dar de ce va ganditi dvs. la tanti cu unealta agricola, cand ...vorba bancului:
Ma Ioane, aseara erai pe moarte si acu cosesti prin gradina!?
Mai Gheo, nu prea stiu ce s-a intamplat. Mi-a dat asistenta o pastila albastra si apoi veni o doamna in negru cu o coasa la ea. Am si ... si i-am luat si coasa.
Ultima modificare: Luni, 16 Februarie 2015
Admin, administrator
gi-jane2 a scris:

Ati putea desemna totusi, nu se stie daca la data decesului dvs tatal e in viata, disparut , pus sub interdictie etc.
Daca nu va fi vb de aceasta situatie la data decesului, copilul nu va merge automat la tata (s.m.), bunicii sau cine vreti dvs sa va creasca copilul se vor judeca cu tatal. Poate copilul va fi suficient de mare cat un proces sa fie inutil. Daca are 16, 17 ani, tatal nu are sens sa se judece daca fiul nu vrea sa stea cu el, ci vrea sa ramana acolo unde e.

:angry: Repet: Intrebarea era daca poate sa faca astfel incat copiii sa nu ajunga la tata. Iar ideea principala este: Impotriva vointei singurului parinte ramas in viata? De ce? Ca asa a lasat celalalt parinte prin testament sau printr-un al act?
Nu era vorba despre copilul care este mare si nu vrea sa mearga la tata (poate vrea) nu era vorba despre bunici razboinici si pusi pe procese pierdute inainte de a incepe. Era vorba daca poate sa ... Iar raspunsul este: NU. Nu poate pentru ca este impotriva legii (incluzand legile firii). Punct.
Nu are rost sa va enervati, am scris si asta :

nu se stie daca la data decesului dvs tatal e in viata, disparut , pus sub interdictie etc.

Daca femeia ar muri acum cat parintele e in viata, desemnarea ar fi probabil inutila, nu stim insa daca taica-sau va mai exista la data decesului femeii.
Bine, nu stim nici daca va mai fi vb de un minor la data decesului femeii, poate minorul de acum, va fi adult cu nepoti la data decesului mamei sale.

Ultima modificare: Duminică, 15 Februarie 2015
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Minor, cine il poate ingriji si creste? Gracielle Gracielle Buna ziua! In cazul unui copil minor recunoscut de catre tata, care locuieste cu ambii parinti, DAR parintii sunt necasatoriti, daca unul din parinti ajunge ... (vezi toată discuția)
Testament coiciu coiciu ma intereseaza daca se poate face un testament in urmatoarea situatie: in cazul in care eu si sotul meu decedam in acelasi timp (gen accident) vrem ca de ... (vezi toată discuția)
Act de incuviintare tutela cica elena cica elena Ce trebuie sa fac pentru a primi tutela unui nepot cat maica sa e plecata in strainatate?Copilul nu are decat mama.Daca se poate sa imi spuneti ce acte imi ... (vezi toată discuția)