Am avut un caz de judecata in care mi-am stabilit titlul de mostenitor, dupa decesului tatalui. Sotia supravietuitoare(din ultima casatorie a tatalui meu) a facut un contract vanzare-cumparare, prin forma de donatie falsa, a imobilului ramas dupa decesul tatalui. Dupa judecata, instanta mi-a recunoscut dreptul de mostenitor prin care sotia supravietuitoare urma sa imi dea cota parte din imobil si terenurile aferente.
Avocatul care m-a reprezentat(de la distanta, eu locuind in strainatate) a propus sa facem un contract de tranzactie prin care sotia supravietuitoare urma sa imi dea o suma de bani direct proportionala cu dreptul meu de mostenitor, in schimbul renuntarii la orice actiune civila ulterioara impotriva ei. In contract au fost stabilite 3 rate de plata, din care parata a adus doar o singura transa. Avocatul a perceput 10% din acea transa, ca si onorariu.
Acest contract nu a fost inregsitrat la vreun tribunal, ci a fost facut intre avocat si parata.
Ce putere executorie are acest contract de tranzactie si care sunt sansele de anulare a contractului in cazul in care parata nu a mai facut restul platilor?
De notat este ca deja au trecut mai mult de 3 ani de la semnarea contractului, timp in care avocatul nu a facut niciun demers de executare. De fiecare data cand l-am sunat la datele stabilite in contract pentru obtinerea banilor, avocatul a luat apararea paratei declarand ca imobilul nu se poate vinde si deasemenea ca nu este nevoie de executor judecatoresc si ca trebuie sa asteptam.
Este posibil sa fie un caz de malpraxis si sa dau in judecata avocatul?
Va multumesc pentru raspuns si pentru intrebarile pertinente.
"Ce s-a intamplat cu dosarul in instanta?"
In instanta mi s-a acordat dreptul de mostenitor si 3/4 din masa succesorala. Dupa care avocatul meu a sugerat sa nu mai continui cu alta actiune si sa facem un contract de tranzactie prin care parata sa imi dea cota parte, in bani.
Sulta mi s-a atribuit prin acest contract de tranzactie, si nicidecum printr-o sentinta civila.
Ce putere executoriala are contractul de tranzactie intre avocat si parata?
Ar trebui sa redeschid o actiune prin care sa cer aducerea la masa de partajat imobilul si terenurile aferente si iesirea din indiviziune a acestor bunuri?
Nu stiu ce drfepturi mai puteti recupera, ar trebui sa verificati cu actele la alt/alti avocat/avocati.
Totusi, ati stat 4 ani plimbat cu zaharelul, sa spun asa, neaos. Data viitoare actionati mai repede.
Solutia juridica depinde de ceea ce ati mandatat avocatul sa faca. Astfel, poate ca ati mandatat avocatul sa semneze orice act in numele dumneavoastra, sa se prezinte la notar etc. In acest caz, avand in vedere faptul ca dumneavoastra nu aveti incredere in el, poate ca a semnat si alte acte sau a formulat si alte actiuni de care dumneavoastra nu stiti. Cea mai sumbra situatie ar fi aceea in care ati mandatat avocat sa semneze contractul de tranzactie incluziv la notar, acesta sa fi semnat acea tranzactie(prin care sa se fi realizat partajarea bunurilor imobile si sa se fi stabilit o sulta in favoarea dumneavoastra) la notar si sa fi stiputat ca in schimbul bunurilor care vi s-ar fi cuvenit, sotia supravietuitoare sa va achite o sulta. Daca au trecut mai mult de trei ani de la scadenta ultimei rate in situatie expusa de mine, nu mai puteti face nimic. De la caz la caz, daca aveti corespondenta cu avocatul, poate se pune problema unui dosar penal. Dar sunt sanse foarte mici...
O solutie ar fi sa formulati o cerere de partajare a bunurilor, situatie in care sotia supravietuitoare se va apara si veti vedea exact in ce situatie va aflati. Insa, trebuie sa cititi cu atentie procura.
Partaj
gaab
Sunt in proces de partaj cu fosta sotie ,care este plecata in Italia de vreo 5-6 ani ,iar acum in acest proces cere drepturile bunurilor comune ,in speta ... (vezi toată discuția)