Buna ziua.
Am lucrat pt o perioada de 1 an sofer pe TIR,numai in afara tarii.CIM,facut in Romania in care era specificat ca voi fi platit cu 850 lei brut.Verbal,fara a fi trecut in contract ne-am inteles,ca voi fi platit la km cu 0.07 euro c,asta insemnant a fi asa zisa diurna.Lucram 4 sapt dupa care una liber in care nu eram platit.
Ex: In 4 saptamani faceam 10000km,primeam 700 euro,din care aproximativ 150euro ii primeam in lei,iar restul de 550 reprezenta"diurna".
In acest an totalul zilelor lucrate in afara tarii au fost 270.Diurna totala pt cele 270 de zile a fost de 5000 euro.
Din auzite,am inteles ca diurna minima ar fi in jur de 32e/zi.
Deci 270 zile*32=8640 euro.
Pe langa asta in loc de 8ore,lucram minim 18ore zi de zi.
Are rost sa ma judec pe litigiu de munca?Am vreo sansa sa castig?
Va multumesc.
O ultima lamurire.Am trimis demisia prin fax si posta cu confirmare,in temeiul art81al8 din Codul Muncii.Am primit o instintare,cum ca angajatorul nu este de acord cu demisia si solicita din momntul primirii demisiei preavizul de 20 de zile.
Voi fi cercetat disciplinar,dupa care mi se va desface CIM pt absente nemotivate.
Daca eu nu contest,in termen de 45 de zile decizia de concediere disciplinara,se mai ia in calcul demisia cu art81al8?
Daca dupa un an de zile de la incheiera CIM pe motiv disciplinar,promovez litigiul de munca in instanta si,presupanand ca voi avea castig de cauza,angajatorul poate cere daune in baza acelei decizii de incetare a CIM disciplinar, ca nu am stat in preaviz si eu am facut greseala sa nu o contest in 45 de zile?
Chiar daca initial parea ca as avea vreo 90% sanse de castig,se pare ca am 90% sanse sa...pierd.Dupa o analiza amanuntita a legii,in care am ramas uimit cat de "elastica" poate fi o lege data prost.
Un singur cuvant,schimba tot...in hg518/1995 art17 spune ca "se recomanda",practic te sfatuieste si nu te obliga,ca si cum iti bate putin obrazul ca nu ar fi prea frumos sa dai o diurna mai mica de 35 de euro...ce prostie.,iar despre plata la km..la fel..perfect legala..og37/2007 la art8 al1p11 interzice clar plata la km,acelasi lucru face si REu561/2006 C3Art10 al1,cu mentiunea :"...daca se pericliteaza siguranta rutiera",iar eu cum am fost cuminte si nu am depasit timpii de conducere,nu am luat amenzi de circulatie,plus de asta viteza masinii era limitata electronic...nu prea am pus in pericol mai nimic si cum regulamentul eu este in fata lui OG,plata la km este perfect legala.
Pai da...nu m-ar mira faptul ca un angajator sa-ti plateasca o diurna externa de 1 euro pe zi si sa aibe castig de cauza...
Nici O.G.nr.37/2007 si nici Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 561/2006 nu prevad ca legala plata la km si nici nu fac referire la "siguranta circulatiei" pentru a fi legala o astfel de plata..