avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1114 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Executare silită contestatie la executare - partile implicate
Discuție deschisă în Executare silită

contestatie la executare - partile implicate

Am castigat un proces (fond si recurs) si partea adversa (sa ii spunem X) trebuie sa imi plateasca cheltuielile de judecata, 500 lei. Pentru asta am apelat la un executor.
Executorul i-a trimis lui X somatia, in urma careia el a achitat in cont sumele datorate (500 lei plus chletuielile de executare). Trebuia sa prezinte apoi la executor chitanta in original, dar a adus numai o copie. Executorul l-a asteptat cu originalul si fiindca nu l-a prezentat, i-a trimis la serviciu o hartie, pentru poprire din salariu, suma fiind majorata cu 23 lei (noi cheltuieli de executare, ocazionate de aceasta cerere de poprire din slariu).

Acum X ma cheama in judecata pe mine, actiunea fiind o contestatie la executare. El precizeaza ca a achitat sumele datorate imediat dupa primirea somatiei si ca urmare nu mai trebuie executat silit. In plus, spune ca majorarea de 23 lei nu e justificata.

Eu sunt nelamurita: de ce am fost eu chemata in judecata si nu executorul? Am eu calitate procesuala in contestatia la executare?
Cel mai recent răspuns: ContSters40598 , utilizator 12:36, 15 Iunie 2009
El avea ca obligatie sa anunte executorul judecatoresc, si sa prezinte chitanta in original (ca de aceea este executor si are investire oficiala pt aceste operatiuni). Nu a facut acest lucru, desi putea si trebuia sa o faca. In acest caz "nimeni nu poate sa-si invoce in aparare propria sa culpa".Ramane culpabil pt suma.
Inocentia
Multumesc pentru raspuns.
Dar in procesul asta , contestatie la executare, trebuia sa fiu eu chemata in judecata sau executorul?
In contestatia la executare parti sunt atat creditorul cat si Biroul executorului judecatoresc care a pus titlul in executare.
Multumesc.
Partile in judecarea contestatie la executare sunt: debitorul, creditorul si tertii interesati.
BEJ sau executorul nu au calitate procesuala pasiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie la executare- competenta teritoriala mirunanour mirunanour Unde se depune contestatia de executare ,daca debitorul este din Barlad,creditorul din Bucuresti si executorul din Pascani? (vezi toată discuția)
Abuz executor judecatoresc cretzulina_ cretzulina_ Buna seara, Acum aproape 6 luni am primit o scrisoare prin care eram anuntata ca un anume executor judecatoresc a primit dosarul meu pentru executare. L-am ... (vezi toată discuția)
Executorul poate sau nu poate avea calitate procesuala pasiva? fdanila fdanila Executorul poate avea uneori calitate procesuala pasiva sau niciodata ? Am gasit o Sentinta in care scrie: „Referitor la excepţia lipsei calităţii ... (vezi toată discuția)