Am castigat un proces (fond si recurs) si partea adversa (sa ii spunem X) trebuie sa imi plateasca cheltuielile de judecata, 500 lei. Pentru asta am apelat la un executor.
Executorul i-a trimis lui X somatia, in urma careia el a achitat in cont sumele datorate (500 lei plus chletuielile de executare). Trebuia sa prezinte apoi la executor chitanta in original, dar a adus numai o copie. Executorul l-a asteptat cu originalul si fiindca nu l-a prezentat, i-a trimis la serviciu o hartie, pentru poprire din salariu, suma fiind majorata cu 23 lei (noi cheltuieli de executare, ocazionate de aceasta cerere de poprire din slariu).
Acum X ma cheama in judecata pe mine, actiunea fiind o contestatie la executare. El precizeaza ca a achitat sumele datorate imediat dupa primirea somatiei si ca urmare nu mai trebuie executat silit. In plus, spune ca majorarea de 23 lei nu e justificata.
Eu sunt nelamurita: de ce am fost eu chemata in judecata si nu executorul? Am eu calitate procesuala in contestatia la executare?
El avea ca obligatie sa anunte executorul judecatoresc, si sa prezinte chitanta in original (ca de aceea este executor si are investire oficiala pt aceste operatiuni). Nu a facut acest lucru, desi putea si trebuia sa o faca. In acest caz "nimeni nu poate sa-si invoce in aparare propria sa culpa".Ramane culpabil pt suma.
Inocentia