avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... proces divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

proces divort

stimati juristi!
va rog sa ma ajutati cu explicatii despre un proces de divort in care eu am calitatea de parat.relatez mai jos evolutia procesului:

in anul 2008 in luna iule,sotia mea fara sa ma instiinteze a intentat actiune de divort.a suspendat-o apoi pana in luna octombrie.din octombrie a inceput sa curga primul termen ,al doilea,la al treilea am aflat printr-o cunostiinta de acest divort.
am citit dosarul dar nu am avut timp sa depun intampinare dat fiind faptul ca am aflat numai cu o zi inainte de termen.
am constatat ca in adresa domiciliului meu se strecurase o eroare ,in sensul ca numarul casei era gresit(eu consider ca intentionat)
in dosar scria ca pentru al doilea termen am fost citat prin lipirea pe usa locuintei de catre un agent procedural a citatiei.
acest lucru nu sa intamplat faptic pentru ca, adresa am relatat ca era gresita.
Judecatorul a dispus citarea mea printr-un cotidian national,insa eu m-am prezentat la al treilea termen fiind informat de catre aceea cunostiinta.
am invocat in fata judecatorului vicierea procedurii de citare insa nu a fost luata in considerare pe motiv ca eu m-am prezentat in cele din urma.
vreau sa prezint mai departe lucrurile concrete din dosar.
in toamna anului 2007 am plecat cu serviciul intr-o alta localitate ,lasand acasa sotia si fetita in varsta de 9 ani(in prezent).
eu veneam acasa odata la 2 luni si de toate sarbatorile crestine importante(craciun,paste,sf.nicolae etc).
intre timp sotia si-a gasit pe cineva ,dar doreste sa ma scoata pe mine vinovat.a venit cu doi martori mincinosi,a efectuat ancheta sociala la domiciliu ei din buleti(in buletin are domiciliul mamei sale,dar faptic nu locuieste acolo).ea locuieste la domiciliul nostru comun.
a incercat sa urgenteze practic ancheta sociala,audierea martorilor,si sa incheie procesul fara stirea mea.
nelamuririle mele sunt urmatoarele:
1.cand m-am prezentat la proces am fost intrebat daca doresc sa-mi pun aparator.am spus ca da ,dar apoi m-am razgandit ,dat fiind faptul ca a fost pus un termen foarte rapid si nu stiu daca pot gasi pe cineva intr-un termen scurt.
in acest caz,pot sa ma prezint singur la proces ?in caz ca nu-mi mai da dreptul la aparare,pot sa ma reprezint singur?
mai este nevoie sa depun la dosar intampinarea sau ma apar in fata instantei verbal?
pot cere ca eu prin intermediul judecatorului sau interogatoriu ,sa pun intrebari martorilor reclamantei?
pot refuza raspunsul la intrebarile avocatei reclamantei daca nu sunt bine intentionate?
ce sanse am sa dobandesc custodia minorei(imi doresc aceasta din tot sufletul).
este legal ca minorul sa se acorde numai mamelor?

va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 10:49, 26 Iunie 2009
costi_smkr a scris:

cu ce se deosebeste crererea reconventionala fata de intampinare?
ce ar trebuii sa contina?


Întâmpinarea este actul de procedură prin care pârâtul răspunde la cererea de chemare în judecată urmărind să se apere faţă de pretenţiile reclamantului.
Potrivit art.119 C.proc.civ., dacă pârâtul are pretenţii în legătură cu cererea reclamantului, el poate să facă cerere reconvenţională .
Prin urmare, cererea reconvenţională este actul de procedură prin care pârâtul invocă pretenţii proprii faţă de reclamant . Însă, aşa cum rezultă din textul de mai sus, pretenţia pârâtului împotriva reclamantului trebuie să fie în legătură cu cererea de chemare în judecată. Aşadar, cererea reconvenţională este o cerere incidentală, formulată de pârât în replică reclamantului, prin care pârâtul solicită la rândul său, obligarea reclamantului . Întrucât pârâtul îşi valorifică un drept propriu faţă de reclamant, cererea reconvenţională este considerată o „contra-acţiune” sau o „veritabilă acţiune civilă” .
Potrivit art.119 alin.2 C.proc.civ., cererea trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute pentru cererea de chemare în judecată.
Deci, cererea reconvenţională trebuie să cuprindă menţiunile privind instanţa căreia se adresează, numărul dosarului, numele părţilor (numele şi calitatea celui care reprezintă partea, dacă este cazul, situaţie în care se va anexa dovada calităţii de reprezentant); obiectul cererii,motivele de fapt şi de drept, mijloacele de probă, semnătura.
De regulă, cererea reconvenţională se formulează într-un înscris separat, însă poate fi cuprinsă şi în întâmpinare, cu condiţia ca elementele ei să rezulte în mod clar din conţinutul acesteia din urmă.
Cererea reconvenţională se taxează potrivit regulilor aplicabile cererii sau acţiunii principale (art.10 din Legea nr.146/1997).
cu cat se taxeaza cererea reconventionala la divort?
in cererere reconventionala doresc sa cer custodia copilului minor
Daca doriti custodia copilului, va sfatuiesc cu toata taria sa nu va reprezentati singur.
Si cu avocat , oricat de bun ar fi , din cate ati relatat, sansele sa obtineti custodia fetitiei, sunt extrem de mici.
Daca fetita va fi asculatata de instanta si aceasta va declara ca doreste sa stea cu dumneavoastra, atunci sansele ca sa obtineti custodia cresc, dar nu intr-o proportie semnificativa.

Mult succes!
v-as recomanda sa apelati la un avocat, avand in vedere ca doriti si custodia minorei .
nu este chiar asa de simplu .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiune divort ContSters74221 ContSters74221 buna ziua! vreau sa ma ajutati in urmatoarea speta: sotia mea a intentat actiunea de divort fara sa ma anunte,eu fiind plecat la lucru in alta ... (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala in proces de divort cu minorii LLia LLia Daca dupa 2 luni reclamanta (care a deschis proces de divort cu minori ) a facut si proces ordonanta presedintiala (datorita faptului ca minorul este la ... (vezi toată discuția)
Custodia copilului ciobanuma@yahoo.com ciobanuma@yahoo.com Doresc sa stiu in ce conditii si ce sanse a-si avea sa castig custodia copilului , daca in cererea de divort am fost de acord sa ramana fetita cu tatal ... (vezi toată discuția)