costi_smkr a scris:
cu ce se deosebeste crererea reconventionala fata de intampinare?
ce ar trebuii sa contina?
Întâmpinarea este actul de procedură prin care pârâtul răspunde la cererea de chemare în judecată urmărind să se apere faţă de pretenţiile reclamantului.
Potrivit art.119 C.proc.civ., dacă pârâtul are pretenţii în legătură cu cererea reclamantului, el poate să facă cerere reconvenţională .
Prin urmare, cererea reconvenţională este actul de procedură prin care pârâtul invocă pretenţii proprii faţă de reclamant . Însă, aşa cum rezultă din textul de mai sus, pretenţia pârâtului împotriva reclamantului trebuie să fie în legătură cu cererea de chemare în judecată. Aşadar, cererea reconvenţională este o cerere incidentală, formulată de pârât în replică reclamantului, prin care pârâtul solicită la rândul său, obligarea reclamantului . Întrucât pârâtul îşi valorifică un drept propriu faţă de reclamant, cererea reconvenţională este considerată o „contra-acţiune” sau o „veritabilă acţiune civilă” .
Potrivit art.119 alin.2 C.proc.civ., cererea trebuie să îndeplinească condiţiile prevăzute pentru cererea de chemare în judecată.
Deci, cererea reconvenţională trebuie să cuprindă menţiunile privind instanţa căreia se adresează, numărul dosarului, numele părţilor (numele şi calitatea celui care reprezintă partea, dacă este cazul, situaţie în care se va anexa dovada calităţii de reprezentant); obiectul cererii,motivele de fapt şi de drept, mijloacele de probă, semnătura.
De regulă, cererea reconvenţională se formulează într-un înscris separat, însă poate fi cuprinsă şi în întâmpinare, cu condiţia ca elementele ei să rezulte în mod clar din conţinutul acesteia din urmă.
Cererea reconvenţională se taxează potrivit regulilor aplicabile cererii sau acţiunii principale (art.10 din Legea nr.146/1997).