avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 751 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata contributii cas, cass
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata contributii cas, cass

Buna ziua,
Potrivit codului muncii art. 40 (f), angajatorul este obligat sa plateasca toate contributii si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariari, in conditiile legii.
In cazul in care o institutie are conturile blocate prin poprire pusa de catre ANAF si nu a platit contributiile datorate la bugetul de stat de 2 ani, este obligat sau nu angajatorul sa plateasca contributiile unui salariat care pleaca din institutie? Se poate considera ca plata contributiilor datorate de catre angajator ar fi datorie catre ANAF ? Iar contributiile datorate de catre angajati catre bugetul de stat neplatite pot fi considerate de catre angajator datorie catre angajat si achitate cand institutia va avea bani? Care este baza legala? #-o#-o#-o
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:25, 18 Februarie 2015
Neplata contributiilor sociale de catre angajator poate face obiectul :
- unei actiuni in instanta
Modalitatea corecta si eficienta prin care puteti actiona este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.


- unei sesizari la ANAF
in legatura cu neplata acestora, ceea ce poate declansa un control de specialitate.
Recuperarea creantelor privind contributiile sociale, reprezinta obligatia institutiilor statului, iar actiunea lor vizeaza platitorul (angajatorul) care are obligatia de a calcula, retine si vira contributia datorata de angajat si de a calcula si vira contributia datorata de angajator.

... contributiile datorate de catre angajati catre bugetul de stat neplatite pot fi considerate de catre angajator datorie catre angajat si achitate cand institutia va avea bani?


Nu sunt considerate datorii catre salariat , ci catre bugetul de stat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii la bugetul de stat iselina iselina Buna seara, Spuneti-mi va rog ce pot face daca angajatorul nu mi-a platit contributiile la bugetul de stat de 3 ani? Vreau sa plec in alta parte si am ... (vezi toată discuția)
Nevirarea contributiei retinute de la angajat, la fondul de pensii de angajator VW2000 VW2000 patronul firmei la care am lucrat nu a virat la fondul de pensii pentru mai multe luni din mai multi ani , acestea fiind trecute in cartea de munca si deci eu ... (vezi toată discuția)
Contributii angajator lavinia82 lavinia82 Buna ziua, Cum pot avea un document legal din care sa reiese contributiile angajatorului catre stat(CAS , sanatate, somaj, pensii)? Daca nu le are platite ... (vezi toată discuția)