avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Ce raspundere atrage nerespectarea indatoririlor ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Ce raspundere atrage nerespectarea indatoririlor functionarilor publici?

Am rugamintea daca poate cineva sa ma ajute cu un raspuns referitor la un exemplu sau poate doua de indatoriri ale functionarului public si ce fel de raspundere atrage.
Eu am luat ca exemplu indatorirea: ,,functionarul public este obligat sa se conformeze dispozitiilor primite de la superiorii ierarhici,, nu stiu cat este de corect - refuzul de a indeplini atributiile de serviciu, abatere disciplinara, care atrage raspunderea disciplinara a functionarului public.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 20:47, 18 Februarie 2015
Legea nr.188/1999
Art. 43
(1) Functionarii publici au obligatia sa isi indeplineasca cu profesionalism, impartialitate si in conformitate cu legea indatoririle de serviciu si sa se abtina de la orice fapta care ar putea aduce prejudicii persoanelor fizice sau juridice ori prestigiului corpului functionarilor publici.
(2) Functionarii publici de conducere sunt obligati sa sprijine propunerile si initiativele motivate ale personalului din subordine, in vederea imbunatatirii activitatii autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea, precum si a calitatii serviciilor publice oferite cetatenilor.
(3) Functionarii publici au indatorirea de a respecta normele de conduita profesionala si civica prevazute de lege.

Art. 44
(1) Functionarilor publici le este interzis sa ocupe functii de conducere in structurile sau organele de conducere, alese sau numite, ale partidelor politice, definite conform statutului acestora, ale organizatiilor carora le este aplicabil acelasi regim juridic ca si partidelor politice sau ale fundatiilor ori asociatiilor care functioneaza pe langa partidele politice.
(2) Inaltilor functionari publici le este interzis sa faca parte din partide politice, organizatii carora le este aplicabil acelasi regim juridic ca si partidelor politice sau din fundatiile ori asociatiile care functioneaza pe langa partidele politice.
(3) Functionarii publici au obligatia ca, in exercitarea atributiilor ce le revin, sa se abtina de la exprimarea sau manifestarea publica a convingerilor si preferintelor lor politice, sa nu favorizeze vreun partid politic sau vreo organizatie careia ii este aplicabil acelasi regim juridic ca si partidelor politice.

Art. 45
(1) Functionarii publici raspund, potrivit legii, de indeplinirea atributiilor ce le revin din functia publica pe care o detin, precum si a atributiilor ce le sunt delegate.
(2) Functionarul public este obligat sa se conformeze dispozitiilor primite de la superiorii ierarhici.

(3) Functionarul public are dreptul sa refuze, in scris si motivat, indeplinirea dispozitiilor primite de la superiorul ierarhic, daca le considera ilegale. Daca cel care a emis dispozitia o formuleaza in scris, functionarul public este obligat sa o execute, cu exceptia cazului in care aceasta este vadit ilegala. Functionarul public are indatorirea sa aduca la cunostinta superiorului ierarhic al persoanei care a emis dispozitia astfel de situatii.

Art. 46
Functionarii publici au obligatia sa pastreze secretul de stat, secretul de serviciu, precum si confidentialitatea in legatura cu faptele, informatiile sau documentele de care iau cunostinta in exercitarea functiei publice, in conditiile legii, cu exceptia informatiilor de interes public.

Art. 47
(1) Functionarilor publici le este interzis sa solicite sau sa accepte, direct sau indirect, pentru ei sau pentru altii, in considerarea functiei lor publice, daruri sau alte avantaje.
(2) La numirea intr-o functie publica, precum si la incetarea raportului de serviciu, functionarii publici sunt obligati sa prezinte, in conditiile legii, conducatorului autoritatii sau institutiei publice declaratia de avere. Declaratia de avere se actualizeaza anual, potrivit legii.

Art. 48
(1) Functionarii publici au obligatia de a rezolva, in termenele stabilite de catre superiorii ierarhici, lucrarile repartizate.
(2) Functionarilor publici le este interzis sa primeasca direct cereri a caror rezolvare intra in competenta lor sau sa discute direct cu petentii, cu exceptia celor carora le sunt stabilite asemenea atributii, precum si sa intervina pentru solutionarea acestor cereri.

Art. 49
Functionarii publici au obligatia sa respecte intocmai regimul juridic al conflictului de interese si al incompatibilitatilor, stabilite potrivit legii.
În general vorbind, răspunderea poate fi disciplinară, contravenţională, civilă sau penală, după caz. Pentru exemplul dat de dvs. și fără să știm ce consecințe a produs neconformarea funcționarului public la dispozițiile primite de la superiorul ierarhic, răspunderea pare a fi disciplinară. Este bine să expuneți situația concretă ca să obțineți un răspuns cât mai apropiat de aceasta.
Mai pe intelesul tuturor dvs. doriti sa nu va indepliniti atributiile de serviciu dar sa nu fiti tras la raspundere? Dispozitiile primite de la superiori trebuie sa fie conform legii si conform atributiilor dvs. din fisa postului, mai pe inteles in domeniul dvs. de activitate. Seful dvs. nu poate sa va puna sa sapati in gradina institutiei daca dvs. sunteti angajat ca sofer si nici sa desfasurati activitati economico-financiare daca sunteti angajat/a ca functionar la registrul agricol.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa postului kgkg kgkg Ce se intampla, functionar fiind ( primarie ) , daca nu semnez fisa postului? (vezi toată discuția)
Atributii functionar public rogilg_c4 rogilg_c4 Buna, Am fost admis recent pe un post de functionar public la serviciul plati (anuntul de concurs specifica clar ca postul este la serviciul plati) si in ... (vezi toată discuția)
Functionar public - drepturi brunetaaa2003 brunetaaa2003 Buna ziua, Sunt functionar public, intr-o institutie de stat. Intrebarea mea este: pot sa asigur paza institutiei, 8 ore?(cam de 2 ori pe luna ne vine randul ... (vezi toată discuția)