avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbaterea succesiunii - evitarea taxelor notariale ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbaterea succesiunii - evitarea taxelor notariale prin introducerea unei actiuni in instanta

Defuncţii - soţ şi soţie - au avut un singur descendent. Acesta a acceptat tacit succesiunea prin plata utilităţilor, a impozitelor şi faptul că a locuit în imobilul care face obiectul masei succesorale.

Imobilul respectiv este o casa la tara, fara o valoare semnificativă, iar ultimul din cei doi autori ai succesorului în cauză
a decedat în urmă cu aprox. 10 ani. Dacă ar merge la notar pentru dezbaterea succesiunii, având în vedere
că se aplică şi acele impozite pentru depasirea termenului de 6 luni, costul acestei dezbateri ar ajunge
la aprox. 10% din valoarea moştenirii, pe lângă faptul că acel succesor are şi venituri mici (pensionar).

ªtiu că o soluţie pentru evitarea taxelor notariale ar fi introducerea unei actiuni în timpul căreia părţile (succesorii)
"cad la învoială", iar instanţa pronunţă o hotărâre de expedient care ţine loc de titu de proprietate.

Cum s-ar putea, însă, proceda pentru evitarea taxelor notariale într-o astfel de situaţie, când există un singur moştenitor, şi nu s-ar mai găsi o a doua persoană care să fie parte într-o eventuală acţiune?

Mulţumesc anticipat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fiind singurul mostenitor nu poate introduce actiune pentru iesire din indiviziune/succesiune deoarece nu exista alta persoana cu care sa se judece, adica sa aiba calitate procesuala pasiva. Era mai ieftin, intr-adevar, dar singura solutie in cazul lui este sa mearga si sa faca demersurile necesare numai la notar.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
nu este o varianta buna, ca nu are cu cine sa se judece.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
din pacate doar la notar se poate apela in cazul dvs .
Am si eu o intrebare legata de acest subiect: mama mea a dat decl. de acceptare a succesiunii in cele 6 de la decesul sotului (tatal meu), eu nu;dar n-am dat nici decl. de renuntare la succesiune. Daca am face dezbaterea succesiunii si partajul judiciar in instanta cum sa procedam?
In cazul dumneavoastra, poate fi incidenta o acceptare tacita, care poate rezulta din luarea in posesia a bunurilor care fac parte din masa succesorala, plata impozitelor , chiar incheierea de acte de dispozitie (instrainarea ) acestora.
Erezii se pot adresa instantei de la ultimul domiciliul al defunctului , in vederea dezbaterii succesiunii , respectiv a iesirii din indiviziune .
Daca exista buna invoiala , aceasta poate fi mentionata intr-o tranzactie(poate fi redactata de un avocat) , de care instanta va lua act , si pe care o va consfinti in dispozitivul hotararii judecatoresti.
Succes.
Ultima modificare: Marți, 16 Iunie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent! succesiune fara acord? PME PME Sotul este decedat, sotia este in viata, iar unul din cei 6 copii nu este de acord cu deschiderea succesiunii. Fara acordul acestuia se poate imparti partea ... (vezi toată discuția)
Deschidere mostenire LUMITM LUMITM Ar trebui sa deschidem succesiunea in urma decesului bunicii mele, suntem 5 mostenitori dintre care 4 doresc deschiderea succesiunii iar unul dintre cei cinci ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire erikka erikka buna ziua doresc sa stiu daca dupa moartea unuia dintre parinti celalalt parinte ramas in viata are dreptul sa vanda casa fara consimtamantul copiilor cel ... (vezi toată discuția)