avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit cladiri intreprindere individuala
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit cladiri intreprindere individuala

Buna seara, va rog frumos sa ma ajutati intr-o situatie pe care nu o inteleg.Baza legala de calcul impozit pe cladiri cu incadrare la persoane juridice si taxare adecvata.
Intreprinderea individuala este fara personalitate juridica conform oug 44/2008 (intreprindere individuala – intreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de un intreprinzator persoana fizica).
Codul fiscal la titlul IX spune ,,12. (1) Persoanele fizice şi persoanele juridice prevăzute de titlul IX din Codul fiscal, precum şi de prezentele norme metodologice, în calitatea lor de contribuabil, au obligaţia să contribuie prin impozitele şi taxele locale stabilite de consiliile locale, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti sau de consiliile judeţene, după caz, între limitele şi în condiţiile legii, la cheltuielile publice locale.
(2) Contribuabilii, persoane fizice, care desfăşoară activităţi economice pe baza liberei iniţiative, precum şi cei care exercită în mod autonom sau prin asociere orice profesie liberă sunt:
a) persoanele fizice care exercită activităţi independente în mod autonom sau asociate pe baza unui contract de asociere încheiat în vederea realizării de activităţi, cum sunt: asociaţiile familiale, asociaţiile agricole sau altele asemenea şi care nu întrunesc elementele constitutive ale contribuabilului - persoană juridică;
b) persoanele fizice care exercită orice profesii, cum sunt cele: medicale, de avocatură, notariale, de expertiză contabilă, de expertiză tehnică, de consultanţă fiscală, de contabil autorizat, de consultant de plasament în valori imobiliare, de arhitectură, de executare judecătorească, cele autorizate să execute lucrări de specialitate din domeniile cadastrului, geodeziei şi cartografiei sau alte profesii asemănătoare desfăşurate în mod autonom, în condiţiile legii, şi care nu întrunesc elementele constitutive ale contribuabilului - persoană juridică.
(3) În categoria comercianţilor, contribuabili - persoane juridice, se cuprind: regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale, societăţile bancare şi orice alte societăţi comerciale care se organizează şi îşi desfăşoară activitatea în oricare dintre domeniile specifice producţiei, prestărilor de servicii, desfacerii produselor sau altor activităţi economice, cooperativele meşteşugăreşti, cooperativele de consum, cooperativele de credit sau orice alte entităţi - persoane juridice care fac fapte de comerţ, astfel cum sunt definite de Codul comercial*).,,
Prin natura activitatii 4711 intreprinderea primeste personalitate juridica in raport cu Primaria locala privind impozitele? sau este vreo reglementare in aceasta privinta Codul Comercial ?
Va multumesc anticipat pentru orice raspuns.
Cel mai recent răspuns: juravleveronica , utilizator 13:50, 19 Februarie 2015
Adica aveti o constructie (un magazin) achizitionat pe intreprinderea individuala si in care va desfasurati activitatea de comert iar primaria va impune acele cote de impozit ca la societatile comerciale?
Terenul este proprietate ex Ion Ion iar magazinul este facut pe Intreprinderea Individuala Ion Ion , decizia de impunere emisa de primarie este pt persoane juridice.Asa este normal ?
In codul civil am gasit art 187 unde se enumera elementele constitutive persoanei juridice, Orice pers juridica trebuie sa aiba o organizare de sine statatoare si un patrimoniu propriu.Am inteles, organ de conducere are(intreprinzatorul persoana fizica) dar patrimoniu propriu ? Poate gresesc din necunostinta dar I. I. se identifica cu persoana care il creeaza?
Da, conform oug44/2008:
ARTICOLUL 7
(1) Persoanele fizice prevazute la art. 4 lit. a) si b) au obligatia sa solicite inregistrarea in registrul comertului si autorizarea functionarii, inainte de inceperea activitatii economice, ca persoane fizice autorizate, denumite in continuare PFA, respectiv intreprinzatori persoane fizice titulari ai unei intreprinderi individuale.
ARTICOLUL 22
Întreprinderea individuala nu dobandeste personalitate juridica prin inregistrarea in registrul comertului.
ARTICOLUL 23
Întreprinzatorul persoana fizica titular al intreprinderii individuale este comerciant persoana fizica de la data inregistrarii sale in registrul comertului.
Va multumesc pentru raspuns, dar tot nu sunt lamurita in privinta incadrarii impozitului pe cladiri la persoane fizice sau persoane juridice?Primaria face incadrare pe an 2014 la persoane juridice, pe cand codul fiscal spune ca am statut de persoana fizica in cazul in care nu indeplinesc alte elemente constitutive ale contribuabilului persoana juridica, care sunt
1. Organizare de sine statatoarea(conditie indeplinita)
2. Patrimoniu propriu (art 30 din OUG 44/2008 spune ca intreprinderea individuala nu are patrimoniu propriu, in cazul societatilor patrimoniu propriu al entitatii este distinct de cel al asociatilor care au constituit-o, facand doua subiecte de drept diferite).In cadrul II intreprinzatorul este acelasi subiect cu II, cel mult se poate crea un patrimoniu de afectatiune (art 26 din oug 44/2008,,Persoana fizica titulara a intreprinderii individuale raspunde pentru obligatiile sale cu patrimoniul de afectatiune, daca acesta a fost constituit, si, in completare, cu intreg patrimoniul,,)
Din toate aceste legi puse in discutie mai sus (oug44/2008, cod fiscal, cod civil) eu inteleg ca temeiul legal pentru a contesta incadrarea intreprinderii individuale la pers. juridice exista.
Va rog sa ma corectati daca mai stiti o alta lege sau orice altceva ce justifica legal incadrarea II la calculul impozitului pe cladiri ca si o persoana fizica.
Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intreprindere individuala ametist ametist Ce deosebiri majore exista in forma de redactare si [u]continut[/u] al actului constitutiv pentru infiintarea unei intreprinderi individuale, fata de cel al ... (vezi toată discuția)
Pfa poate sa aiba drepturi si obligatii fara sa-si constituie un patrimoniu de afectatiune ? LuchianSeb LuchianSeb Buna seara. Va rog spuneti-mi cateva pareri. Potrivit art. 20 (1) din OUG 44/2008 ,,PFA raspunde pentru obligatiile sale cu patrimoniul de afectatiune, daca ... (vezi toată discuția)