avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 739 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... personalitate juridica sau nu
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

personalitate juridica sau nu

Un PFA, o Asociatie familiala sau o intreprindere individuala au personalitate juridica sau nu? Ce lege reglementeaza aceast statut?
Cel mai recent răspuns: radacini , utilizator 23:17, 10 Ianuarie 2012
oug 44/2008 arata clar ca nu are personalitate juridica
Ultima modificare: Miercuri, 19 Octombrie 2011
Catalina Apetrachioaei, Consilier juridic
personalitati juridice au doar SRL, SA, regii autonome
La ce i-ar putea folosi statutul de persoana juridica ?

luis29 a scris:

Un PFA, o Asociatie familiala sau o intreprindere individuala au personalitate juridica sau nu? Ce lege reglementeaza aceast statut?


Comerciantul persoana fizica este supus impozitelor si taxelor locale ca persoana juridica sau ca persoana fizica (in cazul in care tariful de salubrizare este diferit la pers fizice care locuiesc la case sau bloc si persoanele juridice).
Contribuabilii - platitori de impozite si taxe locale- sunt definiti in normele de aplicare ale codului fiscal la pct.12 (norme la art.248 Cod Fiscal) :

12. (1) Persoanele fizice şi persoanele juridice prevăzute de titlul IX din Codul fiscal, precum şi de prezentele norme metodologice, în calitatea lor de contribuabil, au obligaţia să contribuie prin impozitele şi taxele locale stabilite de consiliile locale, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti sau de consiliile judeţene, după caz, între limitele şi în condiţiile legii, la cheltuielile publice locale.

(2) Contribuabilii, persoane fizice, care desfăşoară activităţi economice pe baza liberei iniţiative, precum şi cei care exercită în mod autonom sau prin asociere orice profesie liberă sunt:

a) persoanele fizice care exercită activităţi independente în mod autonom sau asociate pe baza unui contract de asociere încheiat în vederea realizării de activităţi, cum sunt: asociaţiile familiale, asociaţiile agricole sau altele asemenea şi care nu întrunesc elementele constitutive ale contribuabilului - persoană juridică;

b) persoanele fizice care exercită orice profesii, cum sunt cele: medicale, de avocatură, notariale, de expertiză contabilă, de expertiză tehnică, de consultanţă fiscală, de contabil autorizat, de consultant de plasament în valori imobiliare, de arhitectură, de executare judecătorească, cele autorizate să execute lucrări de specialitate din domeniile cadastrului, geodeziei şi cartografiei sau alte profesii asemănătoare desfăşurate în mod autonom, în condiţiile legii, şi care nu întrunesc elementele constitutive ale contribuabilului - persoană juridică.

(3) În categoria comercianţilor, contribuabili - persoane juridice, se cuprind: regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale, societăţile bancare şi orice alte societăţi comerciale care se organizează şi îşi desfăşoară activitatea în oricare dintre domeniile specifice producţiei, prestărilor de servicii, desfacerii produselor sau altor activităţi economice, cooperativele meşteşugăreşti, cooperativele de consum, cooperativele de credit sau orice alte entităţi - persoane juridice care fac fapte de comerţ, astfel cum sunt definite de Codul comercial.

(4) În categoria unităţilor economice ale persoanelor juridice de drept public, ale organizaţiilor politice, sindicale, profesionale, patronale şi cooperatiste, instituţiilor publice, asociaţiilor, fundaţiilor, federaţiilor, cultelor religioase şi altora asemenea se cuprind numai acele unităţi aparţinând acestor persoane juridice care desfăşoară activităţi în oricare dintre domeniile prevăzute la alin. (3).

Alte discuții în legătură

Impozit cladiri intreprindere individuala juravleveronica juravleveronica Buna seara, va rog frumos sa ma ajutati intr-o situatie pe care nu o inteleg.Baza legala de calcul impozit pe cladiri cu incadrare la persoane juridice si ... (vezi toată discuția)
Pfa impozite si taxe locale ukzspan ukzspan Buna ziua, Detin o cladire pe un PFA si cei de la taxe si impozite vor sa ma impoziteze ca pe o persoana juridica (la valoarea contabila a cladirei) si eu ... (vezi toată discuția)
Incadrare dpdv fiscal/jurudic auto pe p.f.a. cristianba cristianba Am avut surpriza, la primarie, ca atunci cand am depus o cerere pt obtinerea unei autorizatii de circulatie pt un auto inmatriculat pe P.F.A., sa mi se ... (vezi toată discuția)