avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia pentru somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia pentru somaj

Bună ziua ! Mi-am bagat actele necesare pt. şomaj în urma desfiinţării locului de muncă . Eu am lucrat la firma respective 11 ani , din care 4 ani am stat în indemnizaţie pt. creştere copil ( am 2 copii ) . De la fostul loc de muncă m-au asigurat , că voi beneficia de 1 an de zile somaj si 550 RON pe lună , însă domnul de la fortele de muncă mi-a spus , că nu voi beneficia decât de 9 luni aj. somaj şi 400 şi ceva RONI . Vă rog să mă lămuriti şi pe mine în această privinţă ! Vă mulţumesc ! O zi bună !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:16, 19 Februarie 2015
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
(n.m = indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei)

b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
...


2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 22
(1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5, art.6, art. 9 alin. (4) și (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public și a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare

(2) Perioada concediului pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) și art. 6 constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.


3. - Cele de mai sus inseamna ca eprioadele in care ati fost in concediu crestere copil (CCC) nu sunt stagii de cotizare la somaj dar sunt asimilate acestor stagii, adica ele se iau in calculul stagiului de cotizare la somaj numai pentru a vi se stabili perioada pentru care veti beneficia de indemnizatie de somaj.
- Adica dvs. aveti peste 10 ani de stagiu de cotizare (impreuna cu perioada de CCC) si veti benficia de indemnizatie de somaj pentru o perioada de 12 luni.

4. - Daca Agentia de Somaj nu a procedat asa aunci contestati decizia emisa de AJOFM invocand textele de lege de mai sus.

- De asemenea cititi si pe:
www.avocatnet.ro/content/art...

5. - Daca Agentia de Somaj va da raspuns negativ atunci va adresati ANOFM, pe email, la:
anofm@anofm.ro
- Cu siguranta veti primi un raspuns favorabil intrebarii dvs.

6 In legatura cu cuantumul indemnizatiei de somaj faceti si dvs. un calcul conform celor de mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor somaj alexandrada alexandrada Bun gasit! As vrea sa stiu din ce anume se face procentul de 75% atunci cand se calculeaza ajutorul de somaj: am gasit pe net ca s-ar calcula 75% din ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa concediu de crestere a copilului nileni nileni daca dupa incetarea concediului de crestere a copilului am lucrat 3 luni si apoi am fost disponibilizata am dreptul la somaj si cum se calculeaza acesta? ... (vezi toată discuția)
Somaj ,dupa concediu de cresterea copilului -2 ani alinaramona alinaramona care este modalitatea de calcul a somajului pt. mamicile care au terminat concediul de crestere a copilului caz concret -nu am fost de la inceput in acest ... (vezi toată discuția)