Locuiesc intr-un complex nou de locuinte....ca foarte multe alte astfel de ansambluri rezidentiale, ne-am trezit cu costuri foarte mari la intretinere (desi am facut eforturi mari sa achizitionam cu credit un astfel de apartament, considerand ca faptul ca este un imobil nou, bine izolat ne va garanta costuri mici la intretinere...) .
Spre exemplu, costul cu electricitatea partilor comune aferent apartamentului nostru este egal cu factura pe care o platim catre Enel. Avem costuri mari la gunoi, lift (40-50 de lei pe luna), firma de paza. La fiecare sedinta a asociatiei de proprietari contest aceste costuri si cer solutii, pentru ca nu este normal sa platesti 1500 de lei la intretinere lunar.
Mi se raspunde ca in alte complexe rezidentiale este mai rau, ca totul este calculat conform legii, etc. Am inceput sa acumulez datorii la intretinere destul de mari si mi s-au calculat penalitati. As vrea insa sa contest aceste penalitati. Se poate acest lucru? Exista vre-o lege care sa vina in ajutorul meu?
Nu sunt singura in situatia aceasta, insa foarte putini incearca sa ia masuri.
Astazi am citit un anunt prin care ni se aduce la cunostinta ca alesii acestei asoc de proprietari au hotarat sa inchida caldura si apa calda apartamentelor cu restante mai mari de 1500 de lei. Este legal sa fac acest lucru? Pot contesta decizia lor?
Exista vre-o lege care sa ajute astfel de proprietari pacaliti? Pana la urma nu aveam de unde sa stiu la semnarea contractului ca centrala nu este bine calibrata si ca nu functioneaza optim decat daca complexul este plin, de asemenea ca nu exista intrerupatoare si arde lumina 24 din 24 pe toate holurile si in 2 etaje de parcare, etc. Pot fi considerate acestea vicii de constructie? Pot da in judecata si pe cine, avand in vedere ca firma dezvoltatoare este in insolventa si totul a fost preluat de o firma a bancii finantatoare?
Scuze pt mesajul lung!
Va multumesc mult pentru lamuriri!
In ceea ce priveste Asociatia de proprietari, presedintele este reprezentantul dezvoltatorului....Asa ca fac ce vor ei. Fostul presedinte de asociatie (fost director al dezvoltatorului), de exemplu, a "iertat" de cateva zeci de mii de lei noi cote intretinere proprietarul spatiilor comerciale. M-as implica mai mult, insa sunt destul de depasita si tehnic si in ceea ce priveste legea....Cred ca singura varianta salvatoare ar fi sa facem asociatie separata. In complex sunt mai multe imobile mari (24 si 16 etaje), insa eu stau in unul de 4 etaje, cu toate acestea platesc cota parte si pentru iluminatul 24 din 24 in colosii de 24 si 16 etaje.
Daca in blocul dv. apartamentele sunt vandute, atunci singura posibilitate de a va micsora costurile intretinerii este infiintarea unei asociatii de proprietari proprie condominiului in care locuiti.
Conditia este sa aveti la toate utilitatile (curent electric, gaze, apa, caldura) contorizate separat de restul ansamblului rezidential.
Penalitati
Ganna
Buna seara, as avea o nelamurire cu privire la modul cum se calculeaza penalitatile la asociatiile de proprietari.
In urma unei adunari generale s-a hotarat ... (vezi toată discuția)