anul trecut am primit cu titlu de donatie un apartament de la tatal meu. Acum doresc sa-l vand pentru a-mi onstrui o casa, insa pe contractul de donatie exista o "clauza" pe care nu stiu sa o interpretez:
" Eu, donatorul, x, fac aceasta donatie fiului meu Y, cu sarcina ca acesta sa-mi presteze intretinere, numai in caz de nevoie si numai in completarea veniturilor mele, pana la incetarea mea din viata, prin prestatiuni succesive constand din: alimente, medicamente etc.. si sa suporte cheltuielile ocazionate de inmormantarea mea.
Donatarul intra in stapanire de drept asupra imobilului de mai sus, ce face obiectul donatiei, astazi, la autentificarea prezentului inscris, urmand ca in stapanire de fapt sa intre la incetarea mea din viata, donatoru, data pana la care imi rezerv un drept de uzufruct asupra imobilului."
Intrebarea este pot sa-l vand fara semnatura tatalui meu? / cum as putea vinde acest apartament?
Multumesc!
bgdan
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Buna ,
revin la subiect. Am ajuns la concluzia ca trebuie sa-l ipotechez la o banca si sa obtin banii necesari constructie casei. Pentru acest lucru a trebuit sa scot sarcinile din contractul de donatie.
Am mers la un notar impreuna cu tatal meu si acesta a intocmit un act" contract de novatie avand ca obiect convertirea prestatiilor de intretinere in achitare de pret si incetarea dreptului de uzufruct viager". In interiorul acestui contract este specificat ca tatal meu renunta la sarcinile din contractul de donatie, insa scrie si "precizez ca astazi data autentificarii acestei convetii am primit de la fiul meu, suma de 25000 lei, reprezentand pretul vanzarii imobilului descris mai sus, intelegand ca Contractul de donatie s-a convertit in contract de vanzare cumparare". Cu acest act am radiat de la OCPI sarcinile de uzufruct viager si ipoteca legala, insa cand am ajuns la banca, notarul care colaboreaza cu aceasta nu a validat ca fiind in regula acest act de proprietate, deoarece zice ca nu gaseste temeiul legal in baza caruia a fost transformat actul de donatie in act de vanzare-cumparare, si ca novatia trebuia sa se faca doar pe sarcinile trecute initial in contractul de donatie.
Intrebarea mea este: acest ultim act este legal? are temei legal? care este cauza pentru care nu a fost acceptat? ce se poate face?
Notarul de la banca nu cunoaste/nu intelege prevederile Noului Cod Civil privind Novatia.Temeiul legal in baza caruia a fost transformat actul de donatie in act de vanzare-cumparare il constituie Novatia reglementata de art.1.609-1.614 Noul Cod Civil.Noatarul care v-a facut conversia in actul de vanzare-cumparare a avut dreptate.