avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme vanzare apartament (primit prin donatie)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme vanzare apartament (primit prin donatie)

Buna ziua,
Doresc sa vand un apartament , care este lasat mostenire de la unchiul meu (stabilit in SUA) prin act de donatie , uzufruct viager. Mentionez ca am primit de la unchiul meu procura speciala (cu apostila) , prin care renunta la uzufruct viager si imi da posibilitatea sa-l vand.
Si acum problema! #-o
Majoritatea potentialilor clienti doresc sa achizitioneze apartamentul prin "programul prima casa" , dar bancile X-( refuza o posibila creditare pe motivul dobandirii apartamentului prin act de donatie.
Eu ma gandeam la revocarea sau anularea donatiei din partea mea si apoi sa inchei un contract de vanzare - cumparare cu unchiul meu.
Se poate asa ceva?
Alte solutii?

Multumesc anticipat
Ultima modificare: Vineri, 20 Noiembrie 2009
andycyo, utilizator
daca e donat, asta este...
se justifica teama bancilor, pt ca donatia poate fi revocata in unele cazuri.(rare)
Mie nu mi se pare justificat, dar asta e alta discutie.

Se prea poate totusi ca problema sa fie uzufructul, nu atat donatia, si asta pentru ca dvs nu puteti instraina decat ceea ce aveti: nuda proprietate, uzufructul ramanand valabil. Sunteti sigura ca problema e donatia in sine?
Nu toate bancile pun o astfel de conditie. Mai incearca. Donatia poate fi revocata dar in momentul in care instrainezi cu act valabil noul dobanditor intra in deplina proprietate. Oricum, daca indeplinesti conditiile bancii, poti deveni tu dobanditor cu act de vanzare-cumparare prin programul prima casa si asta ar fi o afacere.
. Mentionez ca am primit de la unchiul meu procura speciala (cu apostila) , prin care renunta la uzufruct viager si imi da posibilitatea sa-l vand.
Si acum problema!


Dreptul de uzufruct se stinge prin renuntare.Asa incat, daca uzufructuarul intelege sa renunte la acest drept real in favoarea dumneavoastra, dreptul de proprietate e intregit in acest mod.

Si , odata ce exista un drept deplin de proprietate , dispuneti de acest bun dupa cum doriti .
Puteti sa-l instrainati , sub orice forma veti prefera.

Donatia poate fi revocata in conditii expres si limitativ prevazute de lege (ingratitudine , neexecutarea sarcinii , survenienta de copil ).Or , din cele mentionate, nu e incidenta o cauza de revocare.
Anularea , insa , ca si cauza de ineficacitate , opereaza daca sunt nesocotite conditii de fond sau de forma ale acestui act (si nici acestea nu reies din relatarea dumneavoastra).

Succes.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Noiembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Opinia mea este aceeasi cu a Ioanei.
Desi am inteles ca unchiul v-a facut o donatie a bunului imobil cu pastrarea uzufructului viager, nu inteleg cuprinsul procurii date de acesta: renunta la uzufruct si va imputerniceste sa vindeti...Pai, dv. sunteti proprietar deja ca efect al dobandirii dreptului de proprietate asupra bunului prin donatie. Unchiul si-a pastrat doar uzufructul, adica acel drept de uz si folosinta al bunului, pe durata vietii sale.
Nu stiu daca aceasta procura poate fi echivalata doar cu o declaratie de renuntare la uzufruct.
Problema este daca acel contract prin care ati dobandit bunul este numit "contract de donatie" sau "contract de intretinere"...
Va recomand urmatorii pasi:
1. mergeti la biroul de cf cu acea procura si solicitati radierea din cf a dreptului de uzufruct al unchiului. Daca cei de la cf accepta continutul acestei "procuri" echivaland-o cu o declaratie de renuntare la uzufruct, vor proceda la radierea acestei sarcini. Daca nu, atunci va trebui sa luati legatura cu unchiul si sa va trimita o declaratie autentificata prin care acesta declara ca renunta la uzufruct si atat. Unchiul nu va poate imputernici sa vindeti ceva ce nu-i mai apartine...
2. dupa radierea sarcinii, puteti instraina imobilul oricui si in orice mod.
Parerea mea este ca nu modul de dobandire al imobilului a fost cauza refuzului bancii de a accepta tranzactia prin Programul "Prima casa" ci sarcina impusa imobilului.
Daca totusi, ati radiat uzufructul, obtineti un extras cf "curat" si daca o banca mai invoca refuzul pe motivul donatiei, mergeti la alta banca. Este un motiv care nu este intemeiat.
Intemeiat ar fi daca ati dobandit imobilul nu prin donatie ci printr-un contract de intretinere cu pastrarea uzufructului. Imobilul dobandit astfel nu este acceptat de banci nici pentru instrainarea lui prin acest program nici pentru ipotecarea sa in vederea garantarii rambursarii unor credite bancare. ;)

Alte discuții în legătură

Apartament donat ionela.balan ionela.balan Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Urmeaza sa cumpar un apartament prin programul prima casa. Vanzatoarea are apartamentul primit ca donatie ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager cetatean strain roxikira roxikira sotul meu are un apartament trecut pe nume..de la mama lui...exista un act de vanzare-cumparare in care se stipuleaza ca mama lui are drept de uzufruct ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi am? Critter Critter Am 29 de ani, si sunt proprietara unui apartament din Bucuresti pe care as dori sa il vand, dar unele clauze din contract sunt contradictorii si nu stiu exact ... (vezi toată discuția)