avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort,procedura, stabilire domiciliu copil la tata, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort,procedura, stabilire domiciliu copil la tata, expertiza psihologica

Buna ziua,
Este vorba despre un cuplu, barbatul(43) la prima casatorie, femeia(44) la a doua casatorie cu o fata de 20 de ani rezultata din prima casatorie.Motivul primului ei divort, infidelitatea sotului.
Femeia din Tg.Mures, barbatul din Cluj, s-au cunoscut via internet iar in foarte scurt timp dupa asta ea s-a mutat la domiciliul barbatului in Cluj.De asemenea tot in foarte scurt timp ea a ramas insarcinata, barbatul fiind foarte incantat deoarece si-a dorit intotdeauna un copil.A urmat o casatorie oficiata la Starea Civila, iar in vara anului 2014 s-a nascut copilul.Inca din timpul sarcinii si mai ales dupa nasterea copilului, au inceput discutii in cuplu pe teme de caracter, gelozie, financiare, familiale etc. Femeia nu a vorbit mult, foarte putin despre familia ei(mama, tata, sora) spunand ca vrea sa incheie un capitol din viata ei, ca nu ii face placere sa vorbeasca despre asta, ca vrea sa inceapa o viata noua alaturi de barbat si copil.La oficierea casatoriei nu a venit nimeni din partea femeii, toti martorii care au luat parte au fost familia si prietenii barbatului.La nasterea copilului femeia nu s-a grabit sa-si anunte mama, fiica, (tatal ei este decedat).
Tot ce se stie despre ea este ca:tatal avea probleme de alcoolism, nu a avut o relatie buna cu mama si sora cu care de altfel a locuit pana la un moment dat in acelasi apartament(apartament pe numele mamei), a avut un sot pe care ea il acuza de infidelitate acesta fiind si motivul divortului(acesta s-a mutat din Tg.Mures in Ungaria), inainte sa se mute in Cluj a locuit intr-un apartament inchiriat pentru birou de catre firma la care lucreaza, efectuand serviciul strict online.Momentan serviciul il efectueaza de la domiciliul barbatului.
Barbatul:locuieste intr-un apartament situat la casa in curte comuna, apartamentul este pe numele tatalui acestuia, parintii traiesc amandoi, locuiesc in aceeasi curte intr-un apartament impreuna cu sora acestuia, barbatul are firma proprie dar cu venituri destul de mici.
De la inceputul relatiei, femeia nu dorea o apropiere a familiei, refuzand in repetate randuri orice ajutor, pe perioada sarcinii a refuzat gazduirea la socrii, sotul a reamenajat casa inainte de nasterea copilului creand conditii optime familiei.S-a observat o diferenta de educatie si comportament, dar familia si sotul au lasat lucrurile in seama timpului, crezand ca este vorba de acomodare, stres, sarcina etc.
Dupa nasterea copilului se accentuau crizele de gelozie(nejustificate), criticile adresate sotului si familiei acestuia, obsesii majore legate de curatenie, spalat pe maini , dezinfectat, numerotare borcane cu alimente tinute in beciul comun al curtii cu acuzatii de furt catre familie, obsesii legate de liniste(o deranjeaza si avionul din zbor...)familia si ceilalti vecini din curte s-au trezit cu observatii si programe impuse, chiar si-a lipit pe usa de la intrare un orar cu privire la sunat la telefon sau batut la usa, specificand ca numai in caz de deces se pot incalca aceste reguli, a inceput sa se izoleze de toata lumea, impunand sotului acelasi lucru.Femeia nu prea iese din casa, nu are decat 2 prietene pe care nu le-a prezentat niciodata, acelasi lucru este valabil si vis a vis de mama ei, familia sotului nu a facut cunostinta nici pana azi cu aceasta.Fiica ei a vizitat-o de mai multe ori, fiind interesata de contactul cu surioara ei, sotul mamei, si familia acestuia, fapt care nu a fost agreeat de mama ei. Din aceasta cauza s-a intamplat nu odata ca fiica ei sa fie alungata, fapt care il punea intr-o situatie stanjenitoare pe sot. Orice contact cu familia sotului este o problema.Sotul si-a schimbat modul de viata total doar sa fie liniste, dar niciodata nu e bine nimic.Nemultumirea este constanta iar certurile la fel.Sotul a slabit, nu mai stie ce sa faca si ar dori sa mearga imreuna la un psiholog pentru a salva casnicia pentru binele copilului pe care si l-a dorit atat de mult.Ea refuza pe diferite motive acuzandu-si sotul ca el are probleme.
Sotul va merge oricum la un consilier/psiholog.
Au inceput si amenintarile cu mutatul in chirie din partea ei si se vorbeste despre divort.
Cum se poate rezolva aceasta situatie intr-un mod cat mai putin costisitor, in timp cat mai scurt si ce drepturi are tatal asupra copilului in situatia data?
Daca nu se ajunge la o intelegere de comun acord asupra domiciliului copilului si a drepturilor asupra acestuia de catre soti, care sunt procedurile de urmat?
Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca tatal pentru obtinerea dreptului de a se stabili domiciliul copilului la el?
Cum se poate face o expertiza psihologica daca aceasta este refuzata?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:19, 24 Februarie 2015
Foarte multe amanunte din care 10% cred ca erau relevante in speta restul se pot prezenta avocatului care in schimbul onorariului tb sa aibe rabdarea necesara pt a asculta toata povestea.Sanse foarte mici pt tata sa obtina domiciliul minorei la domiciliul lui (IN PRINCIPAL SI DATORITA VARSTEI),SANSE MARI DE A SE STABILI DOMICILIUL MINOREI LA DOMICILIUL MAMEI, SI EXERCITAREA AUTORITATII PARINTESTI IN COMUN.Consultati un avocat pt a primi un sfat util.
Daca nu se inteleg cu privire la nici un aspect in ceea ce priveste copilul,se poate cere in instanta de catre sot stabilirea domiciliului copilului la tata,iar daca instanta nu este de acord cu acest lucru,copilul find mic ca varsta,tatal poate cere program de vizitare a minorului. In ceea ce priveste autoritatea parinteasca,legiuitorul a stabilit ca regula de drept comun,ca aceasta sa fie exercitata de ambii parinti.
Cred ca ar trebui ceruta o expertiza psihiatrica pt femeie, ca instanta sa nu puna in pericol copilul hotarand sa lase copilul la domiciliul mamei.. ala care o fi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divorț cu copil minor la mijloc: cât contează, în obținerea custodiei copilului, infidelitatea unuia dintre soți? GeorgeRF GeorgeRF Un cuplu are un copil de 4 ani și după cinci ani de relație vor să divorțeze. De un an nu mai stau sub același acoperiș. Intre timp femeia și-a găsit ... (vezi toată discuția)
Cadru legal pentru mama purtatoare, dar intr-un mod mai special m_dana79 m_dana79 Buna ziua, Doresc sa va inaintez un caz, pentru care as dori o solutionare legala: Suntem un cuplu, ne chinuim de 7 ani sa devenim parinti dar nu am reusit, ... (vezi toată discuția)
Paternitate AlexandraDD AlexandraDD Daca o femeie casatorita este insarcinata iar sotul acesteia a parasit domiciliul conjugal fiind intr-o relatie conjugala este obligat sa declare copilul care ... (vezi toată discuția)