avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Plata CAS de catre PFA si pentru drepturi de autor
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Plata CAS de catre PFA si pentru drepturi de autor

Buna ziua,
Va rog un temei legal pentru urmatoarea problema:

In ceea ce priveste contributia la sistemul asigurarilor sociale de stat (CAS) potrivit art. 296 indice 23 alin. (4) din Codul fiscal, persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, [...] nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 296 indice 21 alin. (1).(adica venituri din activitati independente si drepturi de autor, printre altele).
Se observa ca textul de lege nu conditioneaza realizarea veniturilor din salarii de o anumita limita pentru ca o persoana fizica autorizata sa fie scutita de la plata CAS pentru veniturile din activitati independente. Prin urmare, indiferent de cuantumul veniturilor din salarii realizate, PFA nu datoreaza CAS pentru veniturile din activitati independente.
Mai mult, pentru venituri in anul precedent mai mici decat 35% din salariul mediu brut pe economie, (acum 2415 lei) persoanele ce obtin astfel de venituri nu datoreaza CAS. Adica pentru cei cu venituri mai mici (cum ar fi salariile la jumatate de norma) pana si legea spune clar ca nu trebuie platita contributia la CAS.

Intrebare: de ce mi se cere, de la ANAF Iasi, adeverinta de salariat cu norma de lucru 8 ore pe zi (nu 6 cat am eu) pentru a nu plati CAS pentru veniturile PFA?
In ce temei legal? NU am gasit nicaieri un astfel de temei.
Mi s-a spus doar ca am dreptul sa contest in instanta decizia de plati anticipate si ca nu ii invat pe ei cum sa aplice legea.

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: adema1980 , utilizator 15:14, 26 Februarie 2015
intra-adevar si vechiul / noul cod proiect de fiscal spune ca "daca nu ai 35% din salariul mediu brut pe economie, (acum 2415 lei) persoanele ce obtin astfel de venituri nu datoreaza CAS." , dar si pe mine m-au intrebat la anaf daca sunt salariat si inca sunt, dar nu mi-au cerut o dovada . am vazut pe declaratia 600 pentru cas ca trebuie trecut venitul lunar, dar teoretic daca o depui cu o suma mai mica de acei 35 % decizia de impunere ar trebui sa fie 0 .
ar fi culmea sa te oblige sa platesti lunar acei 35% daca ai 500 de lei venit , ar fi un fel de forfetar care ar inchide multe pfa.
Ultima modificare: Joi, 26 Februarie 2015
ciprianism, utilizator
Argumentul nu-i acesta. Ea voi avea venituri de 2000 de lei pe luna (sa zicem) din drepturi de autor, voi depasi acel plafon. Dar scrie acolo in articol, ca daca am calitatea de salariat (indiferent de norma) nu mai platesc 26.3% la cei 2000 de lei ai mei....de unde norma de 8 ore obligatorie?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contribuþie la pensie pentru pfa ºi salariat anca.d anca.d Buna ziua! spuneti-mi va rog, daca o persoana care este PFA si mai are un contract de munca part-time de 2 ore/zi, mai este obligat sa plateasca contributia ... (vezi toată discuția)
Cas normă de venit 2015 , 2016 ana_maria_29 ana_maria_29 Pfa norma de venit cu norma de venit 12600/an în 2016 , am obligația declarării cas pt 2016? Aveam obligatia de a declara cas in 2015, când norma pe 2015 ... (vezi toată discuția)
Declaratii anaf pentru pfa BogdanEnache BogdanEnache Buna ziua! Saptamana aceasta am infiintat un PFA si am trecut si pe la ANAF pentru a depune declaratiile necesare. Acolo mi s-a spus ca daca doar ce am ... (vezi toată discuția)