1.Care e forma corecta de utilizare a fondului de reparatii pentru ca in legea 230 se specifica la art 45 ca se poate folosi pt reparati si imbunatarirea iar din cate vad in HG art 24 se poate folosi doar pentru reparatii? Care e forma corecta?
2.Deciziile legate de montarea/achizitiona pentru bloc se poate face fara o sedinta a locatarilor doar prin stangerea semnaturilor locatarilor intr-un tabel individual? sau se respecta art 24 in legea 230?
1-in concluzie d/l adam are foarte mare dreptate si ma bucura enorm cind il vad nervos pt ca sincer are si de ce
2-administratorul dar si presedintele sunt depasiti de situatie adica sunt ingusti la minte ambii
(citeste ce zice d/na ynocenta si atunci intelegi de ce sunt aia ingusti la minte
3-nu le plati respectivul fond deloc sa vedem ce se intimpla(iti baga penalitati?te da afara din bloc?nu te lasa sa folosesti liftul angajind paznic la usa)
4-daca totusi te razgindesti si vrei sa platesti pune-i sa iti dea chitanta
5-la mine la asociatie am infiintat f.r din 2009 cite 5 lei de apt si sunt unii care nu l-au platit niciodata si le-am bagat in regie toate reparatiil6-acum am decis in a.d.g. sa renuntam la fr si asa am facut la 31.dec.2014 tot din cauza discutiilor interminabile pe tema asta
6-avem usa de termopane la intrari in scarile de bloc si sunt luate din f.r
7-am schimbat vreo 5 brate de la usi (alea care trag usa) tot din f.r
8-am pus senzori pe toate scarile de bloc tot din f.r.
9-a spart vintul pe 3 scari vreo 5 ochiuri de geamuri si le-am schimbat pe toate tot din f.r.si am repartizat la fiecare cit le revenea si care nu aveau nimic la fond le bagam in regie
si uite asa am facut numai bine pe scari la oameni si nu au fost discutii de genul asta
Plus adimistratorul/presedintele inteleg ca a fi scutit de la plata liftului insemana sa nu plateasa nimic din ce tine de lift- punere in functiune-energie electrica-revizii.
Daca administratorul si presedintele de asociatie inteleg ca a fi scutit de la plata liftului insemana sa nu plateasa nimic din ce tine de lift- ,inseamna ca acestia nu stapanrsc legislatia carte guveneaza organizatrea si functionarea asociatiilor de proprietari
Deci, datorita unor incompetenti din conducerea as. prop. va blocati la mantinela din cauza neintelegerii sau interpretarii legii.
Ca s-a hotarat crearea unui fond de contor - este bine, de ce nu fie bine si sigur, se hotaraste de catre dvs. cum se repartizeaza cheltuiala. Parca "vad" ca si aici o sa va incurcati, dar nu mai conteaza.
Un contor de energie electrica cu tot cu montaj nu poate costa cine stie ce. Noi am montat in sediul asociatiei (i s-a parut unuia ca un bec si un laptop in 2-3 ore pe zi consuma cat o uzina) si din cate imi amintesc costul a fost de 150 lei.
In fine, de multe ori nu suma conteaza, ci principiu - de aceea dreptatea poate fi privita diferit de catre proprietari...
Opinia mea ( am mai spuso), cheltuiala se poate face din fondul de reparatii deja constituit, eventual cu recuperarea/reintregirea sumei consumate cu repartizarea pe LP a sumei - asa cum ati hotarat - pe cota-parte sau in sume egale pe apartament - insa eu nu sunt lamurit, daca tot colectati sume fixe in fiecare luna, ce rost mai are aceasta reintregire... Da, imbarligaturi ciudate. Fereasca Cel de sus ca oamenii vostri sa ajunga in vre-un post de decizie la un nivel mai inalt. La asociatie mai merge, dar si aici tre' sa le explicati ca se invart int-un cerc vicios...
Din discutie mi-am dat seama ca de fapt ei fac cum fac sa le "iasa" lor pasienta, adica sa achite mai putin cu 50 de bani... sau mai mult sa nu achite de loc - dar ce sunt ei acolo, au doua perechi de ... cizme?
Chiar sunt curios cum se va termina intamplarea si daca cei doi au participat la plata a ceea ce v-ati propus.
Succes!
Se pot crea o mie de fonduri speciale, denumite in fel si chip. Ideea e sa iei niste bani de la proprietari, sa-i strangi undeva, sa ai o evidenta a lor si apoi s-o cheltui fie in scopul in care ai creat in mod special un fond sau, in cazul in care acesti bani i-ai depus peste alti bani in fondul de reparatii, cu alta destinatie, sa iei atat cat ai nevoie din acel fond de reparatii, sa-ti rezolvi problema.
Colectarea de bani pentru acest fond de reparatii poate continua. Nevoi de a repara, imbunatati, moderniza, vor exista mereu si nu e nevoie sa sofisticati inutil si sa complicati lucrurile in asemenea hal cu fel si fel de fonduri.
Mai corect este sa constituiti fonduri diferite in functie de sursa de alimentare, decat de destinatia fondului - fond de reparatii (cu cote lunare puse pe listele de intretinere), fond de chirii (provenite din inchirierea spatiilor comune), fond de penalizari (sume provenite din penalizarile aplicate restantierilor). Toate acestea pot fi, la randul lor, sursa de bani din care se pot achita diverse cheltuieli fie planificate, fie de urgenta.
Pana la urma, banii stau gramada, ca doar n-o sa-mi spuneti ca aveti conturi bancare diferite pentru fiecare fond. Atat doar ca trebuie o buna evidenta in scripte a fondurilor, indiferent cate sunt.
Pe de alta parte, in legatura cu contorul electric pentru lift:
- locatarii de la parter si et.1 pot fi scutiti de plata energiei electrice inregistrata pe acest contor, dar nu vor putea fi scutiti de plata service-ului lunar sau a reparatiilor ascensorului.
Curentul electric arata folosirea liftului si e normal ca, daca nu exista nevoia de a urca de la parter sau et.1 unde locuiesti, nici sa nu platesti acel curent electric, dar intretinerea si reparatia ascensorului se face in raport de cota-parte indiviza a fiecarui apartament, indiferent unde este plasat, si este o cheltuiala pentru proprietate unde toti proprietarii, dar absolut toti, au o cota-parte indiviza.
Ca sa va spun sincer, chestia cu contorul separat pentru ascensor este un fel de tichie de margaritar.
Se poate rezolva pragmatic prin scutirea de la plata service-ului lunar in contul cotei de curent electric parte din cota lunara intreaga de care ar fi scutiti daca ar fi contorul. Nu mai vorbesc de cheltuiala montarii acestuia absolut inutila si platita, in fond, si de oameni - locatarii de la etajele superioare - care nu au nevoie de acel contor.
elga o sa fi u mai concret
Eu stau la et 3 si sunt de acord sa fie scutiti de la plata energiei electrice a liftului doar cei de la parter- doar ca presedintele/adminstratorul o tin sa spuna ca sunt scutiti de la plata liftului cei de la parter cum am zis mai sus. Am propus initial ca tinad cont ca timp de 4 luni liftul nu a functionat se putea vedea clar cat curent se consuma pe casa scari cu iluminatul. De cand a fost pus in functiune liftul logic factura a crescut, in opinia mea se poate vedea cu o aproximatie cat mai mica(nu exacta) care e consumul liftului. Facand putina matematica sa iti dai seama cat trebuie sa platesca cei de la parter si apoi restul din factura de energie.
Nu s-a vrut pentru ca nu e ff exacta, sa decis luarea conotrului, pasant, ok so be it . Acum pentru acel contor s-a creat un fond contor pasant in care punem bani in functie de cota indiviza. Mi se pare putin cam aberant. Pentru mine de la et 3 acest lucru nu reprezinta un beneficiu de ce sa platesc conta indiviza din ceva pe ce eu unul nu folosesc sau nu tine de exclusiv de bloc!
Am intrebat de ce nu se foloseste fondul de reparatii conf art45 din legea 230/2007 pentru contor si mi s-a spus ca HG 1588/2007-art 24 alin 5 - nu se poate exclusiv reparatii. Eu momentan refuz sa achit acest fond si sunt putin confuz ce se apalica de fapt 230/2007 sau 1588/2007, unde nici acolo nu zice ca nu se poate ci prin adunarea generala se poate decide daca sa se folosesca sau nu, plus ca HG sunt norme de aplicare a Legi 230/2007- cam asa inteleg eu lucrurile- si vreau sa ma conving daca inteleg eu bine legea si HG . Momentan am devenit dator la intretinere din cauza acestui fond.
Legea lifturilor
ianniglx
Cea mai stupida lege din cate exista in romania legea privind lifturile: este normal sa platesti intretinere lift atata vreme cat stai la parter sau demisol ... (vezi toată discuția)