avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA plata TVA AUTO dupa 1 mai 2009
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

plata TVA AUTO dupa 1 mai 2009

Buna,

Va rog sa ma ajutati intr-o problema: am achizitionat, pe firma, dupa 1 mai 2009, o masina second-hand din Germania.
Am platit taxa de prima inmatriculare, am inmatriculat-o iar acum contabila imi spune ca ar trebui sa platesc si TVA la ea cf. legislatiei aparute dupa 1 mai? este adevarat?

Astept raspunsul vostru urgent.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: iliesabau , utilizator 11:44, 2 Iulie 2009
Titlul VI „Taxa pe valoarea adaugata"
5. Dupa punctul 45 se introduce un nou punct, punctul 451, cu urmatorul cuprins:
„Codul fiscal:
Limitari speciale ale dreptului de deducere Art. 1451. — (1) în cazul vehiculelor rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, nu se deduce taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor acestor vehicule si nici taxa aferenta achizitiilor de combustibil destinat utilizarii pentru vehiculele care au aceleasi caracteristici, aflate în proprietatea sau în folosinta persoanei impozabile, cu exceptia vehiculelor care se înscriu în oricare dintre urmatoarele categorii:
a) vehiculele utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenfi de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;
b) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;
c) vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru închirierea catre alte persoane, instruirea de catre scolile de soferi, transmiterea folosintei în cadrul unui contract de leasing financiar sau operational;
d) vehiculele utilizate în scop comercial, respectiv în vederea revanzarii.

(2) Prin achizitie de vehicule, în sensul alin. (1), se înţelege cumpararea unui vehicul din Romania, importul sau achiziţia intracomunitara a vehiculului.
(3) Prevederile alin. (1) si (2) nu se aplica pentru avansurile care au fost achitate înainte de data de 1 mai 2009 pentru valoarea totala sau partiala a vehiculelor rutiere motorizate, daca livrarea acestora intervine dupa data de 1 mai 2009 inclusiv.
(4) Prevederile prezentului articol se aplica pana la data de 31 decembrie 2010 inclusiv.
(5) In cazul vehiculelor exceptate potrivit alin. (1) se vor aplica regulile generale de deducere stabilite la art. 145 si art. 146—1471.

Plătim TVA într-un singur loc. Dacă ai cumpărat o maşină şi ai plătit inclusiv TVA-ul in Germania , iar acesta este evidenţiat pe factură, sau prin contract de vânzare-cumpărare cu un particular , atunci nu vei mai plăti TVA în România.

Legislatia prevede ca nu mai deducem TVA ul .
Multumesc mult pentru raspuns. Pe factura la tva scrie: Livrare fara impozit intr-o tara a spatiului economic european din legea TVA. Eu am platit costul net. Firma germana de la care am cumparat masina este platitoare de tva. Ce fac in situatia asta?
Inrebare: daca este nedeductibile nu inseamna ca se plateste ?

Ex. din circulara 341061/15.05.09

Redăm mai jos monografia contabilă cu privire la înregistrările generate ca urmare a aplicării limitărilor speciale ale dreptului de deducere pentru achiziţiile de vehicule prevăzute la art. 1451 din Codul fiscal:
1) În cazul achiziţiilor intracomunitare de vehicule, dacă TVA este integral nedeductibilă rezultă că aceasta este în totalitate o taxă nerecuperabilă şi devine parte a costului de achiziţie. Pentru a reflecta în contabilitate această operaţiune se efectuează următoarele înregistrări contabile:
a) dacă TVA devine exigibilă în aceeaşi lună în care se efectuează şi recepţia vehiculului
- înregistrarea TVA ca taxa colectată şi taxă deductibilă:
4426 = 4427
“TVA deductibilă” „TVA colectată”
şi concomitent,
- trecerea TVA nerecuperabilă în costul de achiziţie al vehiculului la data recepţiei acestuia:
213 = 4426
„Instalaţii tehnice, „TVA deductibilă”
mijloace de transport,
animale şi plantaţii”

Ultima modificare: Miercuri, 17 Iunie 2009
katica, utilizator
Buna ziua,

Intrucat legea este cu referire directa la ACHIZITIA de masini pe firma, in cazul in care optez pentru un contract de LEASING, imi puteti confirma ca avansul si ratele aferente acestui tip de contract sunt purtatoare de TVA DEDUCTIBIL si doar rata reziduala la lichidarea contractului este cu TVA NEDEDUCTIBIL?

Multumesc anticipat,


Citez tot din Circulara ANAF 341061/15.05.2009
Astfel, din coroborarea prevederilor menţionate mai sus cu reglementările introduse prin art. 32 punctul 10 din O.U.G. nr. 34/2009, rezultă cu claritate faptul că prevederile privind eliminarea dreptului de deducere a TVA nu vor fi aplicabile pentru ratele de leasing plătite de utilizatori societăţilor de leasing pe perioada derulării contractelor de leasing, întrucât acestea reprezintă din punct de vedere al TVA prestări de servicii în sensul art. 129 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, dar se vor aplica pentru valoarea la care se face transferul dreptului de proprietate la sfârşitul contractului de leasing, aceasta fiind considerată o livrare de bunuri.
Subliniem faptul că potrivit pct. 7 alin. (2) din normele de aplicare a Codului fiscal, se consideră a fi sfârşitul perioadei de leasing şi data la care locatarul/utilizatorul poate opta pentru cumpărarea bunului înainte de sfârşitul perioadei de leasing, dar nu mai devreme de 12 luni. În acest context, atragem atenţia că dacă opţiunea de cumpărare a bunului de către locatar/utilizator se exercită înainte de derularea a 12 luni consecutive de la data începerii contractului de leasing, se consideră că nu a mai avut loc o operaţiune de leasing ci o livrare de bunuri de la data de la care bunul este pus la dispoziţia locatarului/utilizatorului, situaţie în care prevederile privind eliminarea dreptului de
deducere se aplică la întreaga valoare de achiziţie a vehiculului, în limitele şi în condiţiile prevăzute de lege.
Dacă opţiunea de cumpărare a bunului de către locatar/utilizator se exercită după derularea a 12 luni consecutive de la data începerii contractului de leasing, dar înainte de sfârşitul perioadei de leasing, se consideră că are loc o livrare de bunuri la valoarea la care se face transferul, valoare ce include şi ratele care nu au ajuns la scadenţă.
Dispoziţii tranzitorii:
Dispoziţiile tranzitorii sunt cele stipulate la art. 1451 alin.(3) din Codul fiscal, potrivit căruia „Prevederile alin.(1) - (2) nu se aplică pentru avansurile care au fost achitate înainte de data de 1 mai 2009 pentru valoarea totală sau parţială a vehiculelor rutiere motorizate, dacă livrarea acestora intervine după data de 1 mai 2009, inclusiv.” Rezultă că:
– Vehiculele pentru care au fost plătite avansuri integral înainte de 1 mai 2009 nu vor face obiectul excluderii dreptului de deducere a TVA, chiar dacă livrarea lor are loc după data de 1 mai;
– Dacă au fost achitate parţial avansuri înainte de 1 mai 2009 şi livrarea are loc după această dată, TVA va fi deductibilă propoţional cu suma achitată înainte de 1 mai 2009;
– Vehiculele care au fost achiziţionate înainte de 1 mai 2009 beneficiază de drept de deducere integral potrivit legii, chiar dacă sunt cumpărate cu plata în rate care se achită şi după 1 mai 2009, sau dacă plata se face la anumite termene şi după aceeaşi dată de 1 mai.

Alte discuții în legătură

Deducere tva achiz.leasing fin. masina marfa (dubita ) ametist ametist Am dreptul de deducere a TVA daca se achizitioneaza o dubita de tranport marfa (doua locuri in fata si in spate platforma acoperita) tip Mercedes, dar sub 3500 ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate cheltuieli dupa 1mai Primainvest Consulting Ltd. Primainvest Consulting Ltd. Buna ziua, As avea cateva nelamuriri legate de deductibilitatea unor cheltuieli dupa 1Mai si va rog sa imi oferiti punctul dvs. de vedere in masura in care ... (vezi toată discuția)
Deducere tva pt.combustibil ContSters74711 ContSters74711 Activitatea principala a unei societati este \"Activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea\" Caen 7112. Poate sa-si deduca tva-ul pt. ... (vezi toată discuția)