avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 251 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Se poate chema în garanție într-o procedură de ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Se poate chema în garanție într-o procedură de insolvență faliment ?

o firmă este în insolvență - faliment din vina terțului . În acest sens sunt expertize ,documente ,însușite de cei înscriși în tabelul definitiv inclusiv de administratorul judiciar . Se poate chema în garanție terțul întemeiat pe dispoziţiile art. 72 şi art. 73 din C. proc. civ. în cadrul unei proceduri de insolvență ?
Firma nu este vinovată de intrarea în insolvență faliment .Vinovat este terțul !
Cauzele care înlătură culpa: În materia răspunderii contractuale, art. 1082 Cod civil prevede ca debitorul va fi exonerat de plata despăgubirilor civile,"dacă va justifica ca neexecutarea provine din o cauza străină, care nu-i poate fi imputată". Când paguba este însă consecința exclusivă a unei cauze străine neimputabile autorului, acesta va fi exonerat de răspundere .
Fapta terței persoane.
Sunt situații când paguba poate fi, parțial sau total, consecința faptei unei terțe persoane. Nu este necesar ca terțul sa fie identificat. Este suficient sa se facă dovada că fapta aparține unui al treilea. Mai este necesar ca fapta terțului sa nu fi fost provocata de pârât.
În principiu, răspunderea civilă delictuală este directa, ceea ce înseamna ca fiecare om este răspunzător pentru fapta sa. În acest sens se pronunță expres art. 998 Cod civil: "orice fapta a omului care cauzează altuia un prejudiciu, obligă pe acela din a cărui greșeală s-a ocazionat, a-l repara". De multe ori, aceasta forma de răspundere nu este suficienta, interesele victimei nefiind suficient de protejate. Tocmai în scopul ocrotirii acestor interese a fost impusa de legiuitor instituția răspunderii delictuale indirecte.
Reglementarea răspunderii civile delictuale indirecte s-a făcut având în vedere existenta unor relații intre persoane care trebuie să răspundă și autorul faptei ilicite.​
Răspunderea civila delictuala indirecta își are justificarea legală și constituie, într adevăr, un mijloc eficient de protecție a victimei. Se asigură repunerea ei în situația anterioara, prin recuperarea integrala a prejudiciului cauzat de autorul faptei ilicite.Va opera însă răspunderea delictuală indirectă numai în măsura în care sunt întrunite elementele răspunderii civile delictuale directe.
Ultima modificare: Joi, 26 Februarie 2015
neamtu 2, utilizator

Alte discuții în legătură

Problemă la insolvență neamtu 2 neamtu 2 Cum scopul Legii 85/2006 proclamat fără echivoc în art. 2, și anume ”acoperirea pasivului debitorului în insolvență ”, în baza prevederilor art. ... (vezi toată discuția)
InsolvenȚĂ cu cÂntec ! neamtu 2 neamtu 2 O firmă X a intrat în insolvență. Sa declanșat falimentul, ,sa aprobat tabelul de creanțe inclusiv cel definitiv. Surpriză ! După ce totul a fost gată ... (vezi toată discuția)
Plângere penală pentru o presupusă faptă de furt de energie electrică, dosar clasat. se mai poate adresa societatea în cauză instanței civile pentru recuperarea prejudiciului? raducris77 raducris77 Buna ziua. Exista posibilitatea, in caz afirmativ care este temeiul legal, al initierii unei actiuni pe cale civila( pretentii) pentru recuperarea unui ... (vezi toată discuția)