avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... INSOLVENȚĂ CU CÂNTEC !
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

INSOLVENȚĂ CU CÂNTEC !

O firmă X a intrat în insolvență. Sa declanșat falimentul, ,sa aprobat tabelul de creanțe inclusiv cel definitiv. Surpriză ! După ce totul a fost gată până să înceapă executarea activelor , printr-o întâmplare ,unul din creditori din tabelul de creanțe al firmei X (a fost și în comitetul creditorilor ), sa scăpat într-un act oficial depus la o altă instanță ,din care reiese cu claritate că firma X ,nu este vinovată de intrarea în insolvență,ba mai mult nu are nici o datorie la nimeni , mai exact datoriile ( creditul la banca) au devenit scadente din cauză că ei au băgat abuziv prin fals în insolvență firma X . Insolvența cauzată de ei, a făcut ca Banca să declare creditul scadent înainte de termen (și aici bănuiesc ceva ) ! Din contră ,firma X are prejudiciu material ,iar tabelul de creanțe este eronat ! Firma X a încercat tot timpul să-și arate nevinovăția ,dar se pare că au fost și alte interese la mijloc despre care nu vreau să detaliez. Acum ,cu documentul respectiv situația sa schimbat radical, în sensul că o parte din cei înscriși în tabel și care au fost și în comitetul creditorilor, se dovedește a fi înscriși în fals ,prin tăinuirea unor dovezi și au provocat insolvența ! Pesemne că au fost înțeleși să pună mâna pe activele firmei ! Ce se poate face în acest moment pentru a nu se ajunge la executare (abuzivă în astfel de condiții ) ,dar și la repararea prejudiciului și aducerea în starea inițială a firmei ?
Ultima modificare: Luni, 13 Aprilie 2015
neamtu 2, utilizator
Cel mai recent răspuns: neamtu 2 , utilizator 12:13, 13 Aprilie 2015
Potrivit art. 75 din Legea 85/2006:

(1) După expirarea termenului de depunere a contestaţiilor, prevăzut la art. 73 alin. (2), şi până la închiderea procedurii, orice parte interesată poate face contestaţie împotriva trecerii unei creanţe sau a unui drept de preferinţă în tabel definitiv de creanţe, în cazul descoperirii existenţei unui fals, doi sau unei erori esenţiale care au determinat admiterea creanţei sau a dreptului de preferinţă, precum şi în cazul descoperirii unor titluri hotărâtoare şi până atunci necunoscute.
(2) Judecarea contestaţiei se va face de judecătorul-sindic, după citarea contestatorului, a creditorului care deţine creanţa contestată, dacă acesta nu este chiar contestatorul, a administratorului judiciar/lichidatorului, a membrilor comitetului creditorilor şi a oricărei alte părţi interesate, după caz.
(3) Până la judecarea irevocabilă a contestaţiei, judecătorul-sindic va putea declara creanţa sau dreptul de preferinţă contestat ca admis numai provizoriu.


Astfel, în ipoteza descoperirii unui fals este posibil să se conteste și tabelul definitiv de creanțe, urmând a fi modificat de către lichidatorul judiciar în conformitate cu hotătârea judecătorului sindic.

În ipoteza în care s-a desemnat un comitet de creditori, rezultă că există un număr ridicat de creditori.

În eventualitatea în care se contestă tabelul definitiv de creanțe și se admite contestația, respectiv se modifică tabelul definitiv de creanțe în sensul eliminării din tabel a creditorului declanșator(în cazul nostru Banca este probabil), este foarte posibil să nu se modifice decisiv situația juridică a societății; în sensul că dacă banca ar fi singurul creditor și ar fi eliminată din tabelul definitiv de creanțe ca urmare a admiterii unei contestații împotriva tabelului definitiv de creanțe, societatea ar iesii automat din faliment și ar fi reinserată în circuitul economic. În cazul în care creditorul declanșator ar fi eliminat din tabelul definitiv, dar totuși ar rămâne mai multe creanțe înscrise în tabelul sus-menționat admiterea unei contestații împotriva tabelului definitiv de creanțe nu ar conduce la ieșirea din faliment, decât în anumite cazuri.

Pentru mai multe informații și detalii: leonard.dutulescu@consultant-insolventa.ro sau la numărul de telefon afișat.
Ultima modificare: Luni, 13 Aprilie 2015
Avocat Leonard Duțulescu, Avocat
mulțumesc ! Numărul creditorilor nu este mare! Problema este că Firma X are prejudicii materiale din lucru neîncasat trecut,prezent și viitor care depășește cu mult masa credală . Mai mult chiar dacă firma ar ieșii din insolvență ar trece foarte mult timp /practic imposibil să funcționeze . În materia răspunderii contractuale, art. 1082 Cod civil prevede ca debitorul va fi exonerat de plata despăgubirilor civile,\\"dacă va justifica ca neexecutarea provine din o cauza străină, care nu-i poate fi imputată\\". Când paguba este însă consecința exclusivă a unei cauze străine neimputabile autorului, acesta va fi exonerat de răspundere . Sunt situații când paguba poate fi, parțial sau total, consecința faptei unei terțe persoane. Nu este necesar ca terțul sa fie identificat. Este suficient să se facă dovada că fapta aparține unui al treilea. Mai este necesar ca fapta terțului să nu fi fost provocată de pârât. În cazul acesta se face dovada fără echivoc că este vina terțului ,care are posibilitate financiară să răspundă pentru faptele sale .(Eventual și un sechestru ) .Firma X a sesizat și Parchetul ! Mai mult ,Banca , firma X și terțul au fost în contract pentru acest credit ,iar terțul a garantat 50% din credit ! Acesta a plătit garanția băncii ,dar au băgat firma X prin fals,abuz și tăinuirea unor dovezi în insolvență ,lucru ce se dovedește acum ! Poate fi chemat terțul în garanție ?
Ultima modificare: Luni, 13 Aprilie 2015
neamtu 2, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare salarii angajator in insolventa uncetatean8 uncetatean8 Buna seara, Am lucrat cu Contract de munca la o firma aflata in insolventa. Procedura de insolventa a fost declansata inainte de a ma angaja acolo. Firma ... (vezi toată discuția)
Insolventa si fidejusiune doe_ro doe_ro Buna ziua, am urmatoarea problema: Sunt administratorul unei firme careia statul ii cer declansarea procedurii de insolventa pentru o datorie de aprox ... (vezi toată discuția)
Salariu nerecuperat nici dupa hotarare definitiva florinz florinz am hotarare definitiva prin care angajatorul este obligat sa-mi plateasca suma de 1300 lei reprezentand salarii neachitate. Am facut plangere penala si i-a ... (vezi toată discuția)