avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inchiriere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inchiriere

Asociatie de proprietari a inchiriat un spatiu unei firme pentru a amplasa un cabinet stradal, cca un metru patrat, spatiu e pe proprietate comuna si banii vor fi cheltuiti pntru reparatii si imbunatatiri aduse proprietatii comune, as dori sa va intreb, ce trebuie sa platim la finante, si cum sa intocmesc o factura pentru aceasta chirie,nu am facut factura pana acum , si va rog sa ma ajutati cu raspunsuri, va multumesc anticipat, va rog sa-mi raspundeti pe adresa de email aurora_o2003@yahoo.com.
Emiteti factura catre respectiva firma, acestia va pot plati prin banca, iar suma se va regasi in cont, sau cu numerar prin casierie si se emite chitanta pentru suma primita.
Suma din chirii se va trece in acest registru indiferent daca se incaseaza prin casa sau prin banca, iar sumele care se folosesc pentru reparatii se scad din casa sau din banca, in functie de cum platiti, dar le evidentiati in Registru Fond Chirii.
voi face tot asa un bilant?

Dumneavoastra nu faceti Balanta semestriala pe care o depuneti la Primarie?
Ultima modificare: Luni, 2 Martie 2015
ContSters241232, utilizator
multumesc de raspuns, va doresc o noapte buna.

facem bilant semestrial dar vorbeam de chirie. aici, de registru separat de chirii.
Ultima modificare: Marți, 3 Martie 2015
Adriantot, moderator
Asociaatia de proprietari trebuie sa tina evidenta fondurilor (a tuturor fondurilor: rulment, reparatii, penalizari, chirii, alte fonduri) in "Registrul fondurilor".
Orice suma incasat de asociatie poate avea la baza lista de plata afisata lunar sau/si facturile emise. Sumele prevazute in aceste doua documente, se incaseaza efecti pe doua cai: prin casierie (in baza chitantei) ori prin banca (sumele regasindu-se in extrasul de cont).
Acum au ajuns banii in vistieria asociatiei. Daca s-a incasat prin casierie, chitanta se inregistreaza in registrul de casa. Daca s-a incasat in banca, suma e in extrasul de cont si in asociatie, in functie de sistemul de contabilitate puteti intocmi "jurnalul banca" tot asa cum intocmiti "jurnalul casa".
Indiferent pe ce cale v-au intrat banii (casa ori banca), sumele incasate le consemnati si in "registrul fondurilor" unde, asa cum fiecare membru al asociatiei are rezervata o pagina, tot asa rezervati o pagina acestui chirias. Adunati luna de luna sumele incasate in acest registru si din cand in cand (noi o facem odata la 6 luni) suma acumulata din aceasta chirie ca si sumele acumulate in alte surse (alte chirii, sponsorizari, penalizari...), o repartizati tuturor proprietarilor proportional cu cota indiviza (suporafata utila) si o transferati in fondul de reparatii din acelasi "Registru al fondurilor).
Noi facem aceaste repartizari semestrial pentru ca tot semestrial suntem obligati conform legii sa afisam situatia veniturilor din exploatarea proprietatii comune si a modului de folosire a acestora.
Oricand facem o reparatie comuna, valoarea acesteia o repartizam conform legii pe cota parte indiviza (suprafat utila) fiecarui proprietar, intr-un tabel de lucru, iar sumele ce revin in sarcina fiecarui proprietar le inregistram in fondul de reparatii in acelasi "registru al fondurilor". Sigur ca asociatia achita reparatia executantului din casa ori din banca scazand suma din soldul acestora, concomitent facand-se si repartizarea pe proprietari si in registrul fondurilor la pagina fiecaruia scazand suma ce-i revine fiecaruia din fondul de reparatii. Cei care au fond suficient, mai raman cu fond si nu au nimic de plata, iar cei ce nu au fond suficient vor avea de plata diferenta si aceasta diferenta se va afisa pe lista de plata pe coloana separat "reparatii", "diferenta reparatii", "restanta reparatii", "fond reparatii" dupa caz.
Asadar valoarea reparatiilor o scadeti din fondul de reparatii si nu din fondul de chirii. Iar aceasta scadere se face in functie de cota parte indiviza a fiecaruia si nu la gramada din fond.
Si nu faceti nici un alt registru separat de chirii. Acel "registru al fondurilor" are 100 de foi si este impartit in 4 sectiuni, permitandu-va inregistrarea a 50 de apartamente sau/si spatii cu alta destinatie. Cele 4 sectiuni sunt si pot fi adaptate ca 1. fond de rulment, 2. fond de chirii sau alte venituri, 3. fond de reparatii 4. fond de penalizari.
Asa aveti toate fondurile centralizate intr-un singur registru pentru o scara. Noi tinem pentru fiecare scara cate un asemenea registru si oricine poate consulta usor fondurile existente, constituind si o baza pentru iuntocmirea situatiei soldurilor ce se depune semestrial la primarie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Multumesc , dar nu pricep de ce nu putem cere chirie pentru ca ... maiadorina maiadorina multumesc , dar nu pricep de ce nu putem cere chirie pentru ca noi am renuntat la spatiu si asociatia administreaza 18 scari , cel putin 350 ... (vezi toată discuția)
Fondul de reparatii la asociatia de proprietari si impozitarea M. Gradinaru M. Gradinaru Buna seara la toti Moderatorii, Consultantii si Utilizatorii acestui Forum! Sarut mana Doamnelor si Domnisoarelor! De curand am aflat de la un membru din ... (vezi toată discuția)
Acordarea de premii conducerii asociatiei Ionel Manolache Ionel Manolache Avem o disputa la nivelul Comitetului privind modul cum s-au efectuat cheltuieli din Fondul special ( chirii incasate pentru spatii comune si dobanzi bancare) ... (vezi toată discuția)