avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Mansardarea ultimului etaj
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Mansardarea ultimului etaj

Buna ziua,

Sunt proprietara unui apartament de la ultimul etaj ( 4 ), un bloc de P + 4. Doua apartamente de la etajul 4 au din constructie duplexul construit. Intrebarea mea este, ca si proprietara, care ar fi procedura pentru a-mi putea construi deasupra apartamentului meu o mansarda de lemn sau din ceva material usor pentru a nu intampina probleme nici cu vecinii si nici cu rezistenta blocului. Blocul este nou, construit dupa anii '80.
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 14:06, 18 Iunie 2009
adriantot a scris:

Vin si eu cu o sugestie poate va foloseste.
Pornim de la ideea ca acea terasa se poate deteriora si se infiltreaza apa in casa. Atunci sesizand asociatia , se vor face lucrari de hidroizolatie si plateste toata lumea pentru ca este o suprafata comuna (de la parter la ultimul nivel). In aceasta conjunctura veniti dv cu propunerea sa faceti un pod, pe cheltuiala dv si toata lumea sa fie deacord sa-l folositi ca magazie personala cu acces din casa . Dv va ocupati de toate avizele , autorizarile, dar avand acordul asociatiei, reprezentati asociatia in aceste demersuri.
Ganditi-va si discutati cu vecinii .


Aceasta terasa a fost dereriorata si eu din banii personali am facut toata reparatia. Am sesizat asociatia si degeaba. Nu, nu a platit toata lumea, am platit doar eu deoarece eu eram direct implicata si nu puteam sta cu apa in "cap".
Dumneavoastra ca proprietara apartamentului de sub terasa aveti acelasi drept asupra ei ca si cel de la parter - este proprietate comuna (la fel aveti asupra subsolului de sub cel de la parter). Prin urmare doar prin acordul tuturor proprietarilor o puteti lua dumneavoastra.
Referitor la plata reparatiei de catre dumneavoastra, aceasta trebuia suportata de catre toti proprietarii. Ar trebui sa incercati sa va recuperati banii de la asociatie. Ar fi foarte bine daca anterior reparatiei ati depus o sesizare inregisatrata la asociatie prin care sa ii anuntati ca terasa este deteriorata si va ploua in casa. Ca urmare a lipsei lor de reactie v-ati rezolvat singura problema, v-a costat suma x, suma pe care asociatia v-o datoreaza. Este bine sa puteti si justifica aceasta suma - facturi/chitante materiale, constructor.
flo1982 a scris:
Eu fiind proprietara apartamentului, ce drept am eu in primul rand pt a construi pe aceasta terasa de deasupra lui si dabea apoi ma intereseaza ce drept au si vecinii sau cei de la asociatie. Am aceleasi drepturi ca si vecinul de la parter?? Asociatia are mai multe drepturi ca mine sa -si "construiasca"? Sau toti suntem egali , eu, orice vecin si asociatia ne putem face o constructie? D-voastra imi spuneti mai sus ca asociatia imi va da verdictul practic daca imi permite, tot asociatia imi calculeaza si costul? Eu nu vb de actele de la primarie sau altele de care voi avea atunci nevoie. In primul rand pe mine ma intereseaza actele intre mine, vecini si asociatie.
.



Aveti aceleasi drepturi si obligatii ca oricare alt proprietar indiferent de etaj. Dv ca proprietar nu aveti dreptul de a construi nimic pe terasa fara acordul celorlalti proprietari. Ne intrebati "ce drept au vecinii sau cei de la asociatie" si pentru a intelege trebuie sa va corectati intrebarea in sensul ca nu exista o diferenta intre vecini si asociatie, vecinii dv impreuna cu dv formati asociatia. Nu asociatia are mai multe drepturi ca dv, ci toti proprietarii au dreptuil asupra spatiilor si suprafetelor comune. Nu asociatia va da dv verdictul, ci discutand cu vecinii puteti obtine acordul lor (necesar conform legii) pentru a repara, a modifica ceva din proprietatea comuna. Nu asociatia va calculeaza costul. Daca aveti acordul vecinilor obtinut conform legii 230/2007 va angajati o firma , faceti contract, deviz, etc. Este posibil ca la o adunare generala cand solicitati acordul prin vot pentru a construi un pod, vecinii sa solicite sa prezentati amanunte, firma executanta, garantia lucrarii, etc. Poate propuneti dv sau alcineva sa platiti toata lucrarea si o suma lunara la asociatie, etc.
Intre dv si asociatie reprezentata de presedinte (vecinul dv) se face un contract de folosinta , de chirie sau de concesionare , unde stabiliti toate drepturile si obligatiile, cu termene, clauze, etc.
Priviti asociatia ca ceva din care faceti parte si nu ca ceva strain de dv. Daca alt vecin ar solicita ceea ce vreti sa faceti dv. atunci dv ati fi "asociatia" impreuna cu ceilalti proprietari.
Ultima modificare: Joi, 18 Iunie 2009
Adriantot, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Terasa blocului bozzont bozzont In ce conditii se poate cumpara terasa blocului de catre vecinii care locuiesc la ultimul etaj. Cei de la ultimul etaj au construit in mod abuziv acoperis tip ... (vezi toată discuția)
Mansardare PopIoan59 PopIoan59 Buna ziua! Un vecin din bloc (fara sa anunte pe nimeni) a chemat un investitor pentru a face masuratori si a cere o expertiza, astfel incat sa afle daca se ... (vezi toată discuția)
Pot schimba acoperișul tip terasa cu acoperiș tip mansardă ... brin brin Pot schimba acoperișul tip terasa cu acoperiș tip mansardă ? Locuiesc într-un bloc cu patru etaje și doresc construirea unui acoperiș deasupra ... (vezi toată discuția)