avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Cafeneaua economiştilor Servicii electronice
Discuție deschisă în Cafeneaua economiştilor

Servicii electronice

Buna ziua,
Am si eu urmatoarea speta ( poate ma ajuta cineva cu cateva informatii #-o
#-o:frantic: ca numai stiu cum sa interpretez) :
O societate neplatitoare de TVA in Romania, pune la dispozitie persoanelor fizice pe internet un joc de strategie. Pentru a avea acces la acest joc se face virament bancar de achizitie credite aferente jocului. Printre persoanele fizice care achizitioneaza credite sunt si romani care sunt plecati prin tari straine. Intrebarile mele sunt:
- aceste persoane fizice se numara printre nerezidenti la care ar trebui sa le fac factura cu tva-ul din tarile membre UE?
- daca in banca imi intra 30 Euro de la Popescu Matei cu cnp.... si serie, nr CI avand ca tara ordonator plata DE, se considera a fi domiciuliu stabil sau resedinta in RO?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: S.C. ORIEDA CONT EXPERT S.R.L. , Contabil 22:28, 12 Martie 2015
Sincer, e o tema "pentru acasa" de dat ANAF-ului, pentru ca nu au facut aceste lamuriri in actul normativ. Noile prevederi privind livrarile de servicii electronice persoanelor neimpozabile din UE sunt doar o durere imensa de cap si servesc doar tarilor bogate (carora li se repatriaza TVA-ul platit)
- s-o luam logic: d-voastra aveti sediul in Romania, fara puncte de lucru clar stabilite in tari din Uniune. Banii provin din conturi ale unor cetateni despre rezidenta fiscala a carora nu aveti nicio informatie. Dupa ce recunoasteti nationalitatea unei persoane platitoare? Dupa nume? (n-are nicio relevanta). Atat timp cat nu solicitati clientilor, pe site, completarea unui formular cu privire la tara de rezidenta sau rezidenta fiscala, parerea d-voastra despre aceste persoane va fi la fel de buna ca a mea sau ca a ANAF-ului. Deci nu aveti suficiente informatii pentru o buna contabilizare. Va trebui sa adaptati sistemul informatic noilor cerinte.
- cea de-a doua situatie e tot cam pe acolo. Ca cetatean european, pot sa-mi deschid cont la o banca din Polonia de exemplu, eu fiind roman 100%, si sa fac plati din acel cont prin internet banking. Platesc stand la soare pe plaja pe coasta de vest a Portugaliei. Din nou, rezidenta fiscala e cea care conteaza.
Distractia e si mai mare cand se fac plati din conturi gen PayPal...
Sincer nu vad o solutie clara si fara echivoc, fara sa solicitati informatii suplimentare clientilor si fara sa indentificati platitorii tuturor sumelor.

O solutie ar fi sa-i tratati pe toti la fel (TVA 24) urmand sa faca ANAF celelalte demersuri.
am dar tema de casa la Metodologie Timis si m-au amanat iar cand am fost din nou cu problema mea la ei am primit un raspuns contradictoriu. Totusi nici ei nu sunt lamuriti, dar mi-au spus sa ma inregistrez pe M1SS si sa colectez TVA din tara in care am incasarea.
Referitor la nationalitate, imi dau seama ca pe extrasul de cont imi este trecuta incasarea astef: Popescu Ionica, CNP.... si serie, nr CI. O sa incerc sa-i spun colaboratorului meu sa faca in program o rubrica cu rezidenta, dar de unde oare o sa am eu certitudinea ca o sa-mi completeze corect domiciliul sau resedinta?
Totul este in ceata....
Teoretic, pentru completarea corecta, clientul ar trebui avertizat clar la solicitarea informatiilor ca rubrica e in scop fiscal conf art. xx din CF...mai mult de-atat nu cred ca poate face nimeni. Dealtfel, cred ca forma actuala a masurii nu va rezista mult, sunt situati in care nu prea se poate aplica (cum ar fi vanzarile online de fisiere, unde nu cunosti identitatea cumparatorului, doar primesti credite in paypal spre ex...)Cred ca firmele serioase cu astfel de activitate pur si simplu vor iesi din UE, din cauza birocratiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa tva servicii digitale ue si non-ue dvsft dvsft Pentru o firma platitoare de TVA din Romania care doreste sa vanda servicii digitale de traducere (text - sunet in diverse limbi) prin intermediul unui site ... (vezi toată discuția)
Prestari servicii in toata lumea cristitsirc cristitsirc Buna ziua, Am nevoie de o informatie. Daca am un site web prin care ofer servicii (publicitare) pe internet doar persoanelor fizice si vreau sa il promovez ... (vezi toată discuția)
Firma web development, posibilitate de facturare persoana fizica ue sau non-ue Mrpu Mrpu Buna, Doresca sa aflu mai multe informatii despre posibilitatea facturarii persoanelor fizice aflate in UE sau non-UE. Eu ofer servicii de web ... (vezi toată discuția)