avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drum privat bariera si parcari in fata portii acces ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drum privat bariera si parcari in fata portii acces auto

Buna ziua,
De curand ne-am construit o casa situata pe un drum care este detinut in totalitate de catre locatarii deserviti de acel drum (sunt cam 20 de proprietari).
Drumul este unul infundat (are o lungime de 250 m si latime de 8 m) si in capatul lui exista 2 alveole de intoarcere.
Cu totii am contribuit cu bani (multi) pentru a pava drumul (deoarece era noroi) iar acum ne lovim de cateva probleme.
In primul rand sunt tot felul de persoane care parcheaza in fata portii mele de acces auto. Apoi mai sunt alti indivizi care intra pe drum si circula cu viteze de pana la 100 Km/h. Alti indivizi vin si se urca cu masinile pe trotuarul din pavaj iar tinand cont ca in zona respectiva nu s-a putut cilindra foarte bine, tot pavajul se lasa si se strica. In schimb alti indivizi merg si intorc pe o parcela libera (chiar daca este noroi) si apoi aduc pe roti acel noroi si pe drum.
Am facut o adresa la Primaria Cluj-Napoca (situatia este in Cluj-Napoca) cu privire la posibilitatea amplasarii unei bariere si ce pot sa fac cu masinile parcate in fata portii mele de acces si mi s-a dat urmatorul raspuns: "Referitor la sesizarile Dvs. inregistrate la aceasta institutie sub nr. XXXX din 13.02.2015, va comunicam urmatoarele: Politia Locala, Serviciul control trafic rutier actioneaza si aplica sanctiuni pentru incalcarea normelor legale privind circulatia pe drumurile publice apartinand domeniului public sau privat al statului.
Montarea unei bariere de restrictie se poate realiza doar cu autorizatie de constructie conform Legii nr 50/1991 rep."

Deci eu inteleg ca fiind drum privat Politia nu se baga. Adica ar trebui sa-mi fac singur dreptate sa le vandalizez masinile sau sa aduc un utilaj sa le mute sau ce sa fac? Cum ar veni noi pe banii nostri intretinem drumul, dezapezim, il pavam/asfaltam dar apoi nu putem sa-l si protejam de cei care il deterioreaza...
In CF scrie la categoria de folosinta "altele" iar la observatii "Teren destinat circulatiei publice".
Deci eu ce optiuni am?
Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 3 Martie 2015
buneacalin, utilizator
Cel mai recent răspuns: mottofreee , utilizator 10:44, 8 Martie 2015
Solicitați primăriei, în scris să vă spună dacă acel drum aparține domeniului public sau privat al UAT. Probabil că o să vă răspundă că nu -l au în administrare sau proprietate, el aparținând proprietarilor riverani(care locuiesc și îl folosesc , de-a lungul acelui drum).În atare situație, veți putea pune , până veți obține AC pentru barieră, o atenționare de DRUM PRIVAT urmând să montați și bariera respectivă.
Cei străini de drumul respectiv, care parchează acolo, nu au de unde să cunoască regimul acestui drum. dacă nu sunt atenționați.Pe de altă parte, pe acel drum au acces și toate persoanele care vin la proprietarii riverani și din această cauză i se spune drumului -destinație publică.
Montati-va porti cu actionare prin telecomanda. Este proprietate privata deci faceti cum va taie capul. Cum sa ceri autorizatie de constructie pentru o bariera - da ce este o constructie?! O cer AC si pentru suportul de la vie care e cu mult mai mare ca o bariera?! O bariera poate fi usor rupta, chiar si din greseala - portile de fier mai greu. Am montat asa ceva de curand si a costat cam 2000 lei cu montare. Niste porti solide costa poate tot cam atat dar sunteti 20. Drumul poate fi usor prevazut cu obstacole antiviteza pentru nebunii vitezomani. Poate trebuie AC si pentru ele?! Totul e sa va intelegeti intre vecini, pentru ca daca nu va intelegeti nimic nu va merge.
Ridicarea unei bariere este considerată o lucrare de construire, care necesită autorizație de construire. Acest lucru deoarece are fundație și 2 stâlpi laterali, astfel fiind considerat, , un imobil. prin natura sa. Asta , deoarece bunurile imobile sunt acele bunuri care au o așezare fixă și stabilă(art.. 537 NCC)
Motivele pentru care montați acea barieră sau Avizul dat de Comisia de drumuri nu sunt suficiente , lucrarea respectivă necesitând.AC, conform L.50/1991. art. 1. A se vedea și jurisprudența de contencios administrativ în acest sens. Din păcate, poate urma și o amendă contravențională deoarece oricine vă poate face o plângere pentru lucrare executată fără AC.
Pentru poartă ar fi necesar tot autorizație de construire pentru aceleași considerente- este un imobil.
Eu am inteles perfect ideea cu AC pt bariera dar nu prea mi-a raspuns nimeni concret cu privire la cealalta problema. Ce pot eu sa fac daca cineva imi blocheaza poarta de acces auto? Imi imaginez deja o situatie "ghinionista" de genul ca trebuie sa plec in concediu cu masina si nu pot sa ies deoarece imi este blocata poarta. Sau poate trebuie sa ma duc de urgenta la spital...
Eu nu inteleg de ce cei de la Siguranta Circulatie nu te lasa de exemplu sa ai 2 intrari auto la o casa dar cand e vorba de ridicat masini ei nu se implica. Deci pana la urma exista sau nu exista reglementari pentru circulatia pe drumuri private? Sau eu ca si cetatean care detin acel drum privat (chiar sun proprietar pe 2 m din fata terenului meu aceea fiind o parcela cu CF separat fata de drumul initial de 4 m) nu pot sa fac chiar nimic legal???
Se poate face ,placute de atentionare ca sunt pe proprietate privata .
Si o cerere catre politie ,sa identifice conducatorul auto al autoturismului care blocheaza calea de acces ,deoarece blocarea cailor de acces se poate face numai cu aprobarea politiei/primariei sau ,daca e cazul de privat, al persoanei ..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Interzis cu exceptia riveranilor Sebastian 19 7 9 Sebastian 19 7 9 Va rog un raspuns Cum este defint un drum marcat cu indicatorul acces interzis cu exceptia riveranilor Drum public sau privat (vezi toată discuția)
Buna ziua. as avea nevoie de sprijinul si expertiza comunitatii ... Horus Horus Buna ziua. As avea nevoie de sprijinul si expertiza comunitatii pe urmatoarea: Cum se poate reglementa accesul(limita de tonaj, viteza, inaltime, chiar si ... (vezi toată discuția)
Cale de acces/drum de servitute Stefanlcs Stefanlcs Buna ziua,am si eu o intrebare in legatura cu un drum de servitute ,in cartea funciara este drum de acces cota parte de 18,22% din suprafata indiviza de 47 mp ... (vezi toată discuția)