avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Asociatul administrator poate limita aceesul celuilalt ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Asociatul administrator poate limita aceesul celuilalt asociat ?

Sunt asociat minoritar intr-o societate cu raspundere limitata. Celalalt asociat are si calitatea de administrator cu puteri depline. Are dreptul administratorul sa-mi blocheze accesul la informatii privind operatii financiare care se deruleaza intre conturile societatii si alte conturi ? Daca nu, atunci ce trebuie sa fac ca institutiile bancare sa-mi prezinte extrasele de cont, dumnealor sustinand ca nu pot incalca interdictia administratorului depusa in scris ?
Cel mai recent răspuns: timi , utilizator 15:28, 4 Martie 2015
nu poate sa-ti limiteze accesul. In baza calitatii de asociat aveti dreptul la toate informatiile si datele financiare ale societatii.
Art. 199 alin. (5) din Legea nr. 31/1990 prevede urmatoarele: '' în lipsă de cenzori sau, după caz, de auditor financiar, fiecare dintre asociaţi, care nu este administrator al societăţii, va exercita dreptul de control pe care asociaţii îl au în societăţile în nume colectiv (SNC).''

Aceasta prevedere este, insa, criticabila deoarece face trimitere la dreptul de control exercitat de asociaţii SNC, in conditiile în care art. 75 - 87 din Legea 31/1990 (adica cele care se refera la societatile in nume colectiv) nu reglementeaza expres un asemenea drept.

In aceste conditii, este bine ca actul constitutiv sa indice cu exactitate care sunt actele, registrele si documentele la care asociatii au acces. Mai mult, se pot prevedea clauze penale prin care sa se fixeze daunele pe care administratorii sunt datori sa le plateasca in cazul impiedicarii exercitarii dreptului respectiv

Din cele expuse de dvs deduc ca actul constitutiv al societatii nu cuprinde asemenea clauze.

In acest caz:
a) puteti sa solicitati instantei de judecata sa oblige admnistratorul sa va permita accesul la actele contabilke ale societatii ;
b) sesizati ANAF sa faca un control; daca nu preda actele, va fi evaziune fiscala si nu cred ca va risca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturile unui asociat/actionar nicoleta_85 nicoleta_85 ce drepturi are un asociat minoritar in cadrul unei societati.. dar un actionar minoritar? imi puteti indica art si acte normative care prevad aceste ... (vezi toată discuția)
Srl 2 actionari 50-50, unul cu firma in acelasi domeniu care obstructioneaza acticitatea. ContSters199464 ContSters199464 Un S.R.L. (A) cu 2 asociati 50-50%, unul administrator. Cel care nu este administrator este administrator la o alta firma (B) ce activeaza in acelasi domeniu ... (vezi toată discuția)
Dreptul asociatilor, urgent luiza_t luiza_t Asociatii au dreptul indiferent de numarul de parti sociale detinute sa obtina oricand informatii cu privire la situatiile financiare ale societatii ?. Va rog ... (vezi toată discuția)