avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 226 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul medical platit sau neplatit?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul medical platit sau neplatit?

Buna ziua,

Am lucrat la o companie multinationala care a plecat din Romania. Cu data de 10 septembrie 2014 au fost incheiate relatiile de munca cu aceasta companie. In ideea de a-mi gasi cat mai repede un loc de munca nu m-am inscris la AJOFM -somaj si abia in 21 ianuarie 2015 am gasit un loc de munca cu contract pe perioada determinata de 3 luni respectiv cu 975 lei brut. Vreau sa stiu daca in perioada de 3 luni cat tine acest contract ma imbolnavesc sau raman insarcinata voi beneficia de plata concediului medical ( crestere copil) din partea angajatorului?

Multumesc !
Ultima modificare: Miercuri, 4 Martie 2015
ContSters346744, utilizator
Cel mai recent răspuns: adema1980 , utilizator 20:00, 4 Martie 2015
Medicalele se platesc de unitate in functie de stagiul de cotizare si de codul bolii. Pentru unele tipuri de medicale nu e nevoie de stagiu sau vechime la locul de munca, cum e cel pentru neoplazii, SIDA, tuberculoza. Pentru concediul de crestere copil nu plateste niciodata firma, copilul nu e al firmei, e al d-voastra. D-voastra aveti dreptul la indemnizatie oferita de stat.
Deci:
Concediul pentru cresterea copilului nu se confunda cu concediul de maternitate avand in vedere urmatoarele aspecte:
-Concediul crestere copil se acorda optional, la cererea oricaruia dintre parintii copilului;
-este conditionat de realizarea de venituri impozabile o perioada de 12 luni in ultimul an anterior nasterii copilului;
-se acorda pe o perioada lunga de timp...1-2 ani (vedeti OUG111/2010 si OUG 158/2008
-poate fi efectuat numai dupa concediul de maternitate obligatoriu.
Concediu de maternitate
-se acorda mamei si are caracterul unui concediu medical;
-necesita un stagiu de cotizare de o luna in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical de maternitate;
-se acorda in functie de recomandarea medicului;
-concediul de maternitate prenatal este optional, in timp ce concediul postnatal este obligatoriu pentru o perioada de 42 de zile dupa nasterea copilului.
Scuza-ti modul de exprimare si confuzie ( concediul crestere copil). Pentru o boala obisnuita sa inteleg ca angajatorul nu plateste nici un tip de concediu medical. Dar solutia de plata directa pentru lunile intrerupte la CAS -Administratia Financiara cat este de legala si in cazurile in care se efectueaza plata am asigurata plata concediului medical de catre angajator?
1. NU trebuie sa va cereti scuze.
2. Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca cauzata de boala obisnuita reprezinta 75% din media veniturilor din ultimele 6 luni ce constituie baza de calcul a concediului medical (art. 17 alin. (1) din O.U.G. nr. 158/2005).
Pentru stabilirea celor sase luni, calculul va incepe cu luna anterioara lunii de acordare a concediului medical.

Indemnizatia de boala poate reprezenta 100% din baza de calcul daca salariatul sufera de afectiuni grave, precum:
tuberculoza, SIDA, cancer de orice tip, boala infecto-contagioasa din grupa A;
urgenta medico-chirurgicala;

Cuantumul indemnizatiei de boala in cazul accidentelor de munca si al bolilor profesionale se stabileste prin aplicarea procentului de 80% asupra bazei de calcul.
In aceste cazuri, legea nu cere indeplinirea conditiilor privind stagiul de cotizare, fiind vorba de o stare de sanatate care trebuie ocrotita in orice conditii, cu maximum de ajutor legal.

Plata este conditionata de prezentarea de catre d-voastra a certificatului medical.

Nu puteti "fabrica" retroactiv stagiu de cotizare, incheind un contract, tot retroactiv cu vreo casa de asigurari.
La "administratia financiara", de fapt Bugetul National Consolidat, nu se platesc bani asa aiurea, cum vine fiecaruia, ci in functie de ceea ce declara angajatorii sau doar in baza contractelor ferme incheiate.

Pentru perioada nelucrata nu se mai poate face nimic privind stagiul de cotizare.

Sincer si fara ironii, din pataniile cunoscutilor, solutia unica pentru indemnizatie e o vizita la cabinetul de planning familial. Adica facem copii cand avem stagiul :D
Ultima modificare: Miercuri, 4 Martie 2015
adema1980, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical dupa ccc beatrice culda beatrice culda Buna ziua, O angajata a revenit din concediu de crestere copil in varsta de pana la 2 ani si a intrat imediat incepand cu a 2-a zi in concediu medical cu ... (vezi toată discuția)
Concediu medical dupa concediu crestere copil vsadovici vsadovici daca cineva este in concediu medical din caza tuberculozei, in care a intrat imediat dupa concediu maternal, cu cat se plateste acest concediu medical ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de concediu medical daca sunt angajat doar de 2 zile? mircea1987 mircea1987 Sunt angajat din 27 martie 2015 si in urma cu 2 zile am avut un accident in urma caruia nu pot sa lucrez. Medicul de familie mi-a spus ca nu poate sa-mi acorde ... (vezi toată discuția)