avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort la notar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort la notar

In cazul divortului la notar cu copil minor, acesta poate stabili si cuantumul pensiei alimentare datorate de sotul care nu mai locuieste cu copilul .?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Lăzăruţiu Lucian , Avocat 08:40, 5 Martie 2015
Daca partile se pun de acord pe toate aspectele,pensie intretinere,autoritate parinteasca,domiciliul minor atunci divortul poate avea loc la notar.
Nu notarul este cel care stabileste cuantumul pensiei de intretinere, ci sotii trebuie sa cada de acord asupra acestuia. In caz contrar, divortul este de competenta instantei de judecata.


Divortul prin acordul sotilor pe cale administrativa sau prin procedura notariala

Art. 375 Conditii
(1) Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort, potrivit legii.
(2) Divortul prin acordul sotilor poate fi constatat de notarul public si in cazul in care exista copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, daca sotii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care sa il poarte dupa divort, exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, stabilirea locuintei copiilor dupa divort, modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii, precum si stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor. Daca din raportul de ancheta sociala rezulta ca acordul sotilor privind exercitarea in comun a autoritatii parintesti sau cel privind stabilirea locuintei copiilor nu este in interesul copilului, sunt aplicabile prevederile art. 376 alin. (5).
(3) Dispozitiile art. 374 alin. (2) sunt aplicabile in mod corespunzator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort la notar mary11 mary11 As vrea sa stiu cat dureaza un divort la notar daca sotii sunt de acord si nu au nici o obiectie.Exista si copil in aceasta casatorie si am stabilit totul de ... (vezi toată discuția)
Depunere acte divort fata stirea celuilalt sot- divort pe cale notariala Suruianu Suruianu Buna ziua!Exista posibilitatea ca unul din soti sa depuna actele de divort fara stirea celuilalt la un notar??In cat timp ar trebui sa vina citatia acasa?? (vezi toată discuția)
Divort prin notar sammy44 sammy44 Se poate desface o casatorie prin notar daca exista 2 copii minori cu handicap? (vezi toată discuția)